iPhone 12 vs iPhone 12 mini: de verschillen op een rij

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 mini, de kleinste van alle nieuwe modellen? We zetten de twee modellen naast elkaar en vergelijken de specificaties. Is er meer verschillend dan alleen het formaat?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 12 vs iPhone 12 mini: verschillen op een rij

Als je twijfelt tussen de iPhone 12 of iPhone 12 mini, dan is het formaat waarschijnlijk de meest doorslaggevende factor. Zoals de naam al zegt is de iPhone 12 mini een kleinere versie van de gewone iPhone 12, maar welke verschillen zijn er nog meer? Hoe zit het met de schermresolutie en de batterij? In deze vergelijking lees je de verschillen tussen de iPhone 12 vs iPhone 12 mini.

Deze vergelijking verscheen in november 2020 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere iPhone-modellen verschenen. Bekijk ons overzicht iPhone kopen voor een actueel overzicht!

Verschillen tussen iPhone 12 vs iPhone 12 mini

Naast het schermformaat zijn er nog vijf andere aspecten waarop de twee modellen van elkaar verschillen:

 • Prijs: De iPhone 12 is €100 duurder dan de iPhone 12 mini: €909,- vs €809,-.
 • Release: Je moet voor de iPhone 12 mini iets langer geduld hebben, want die verschijnt pas in november. Vanaf 13 november wordt de kleinste iPhone geleverd, terwijl de iPhone 12 al vanaf 23 oktober beschikbaar is.
 • Afmetingen: De iPhone 12 mini is een stuk compacter. Hij is ruim 15 millimeter korter en ruim 7 millimeter smaller (146,7 x 71,5 x 7,4mm voor iPhone 12 vs 131,5 x 64,2 x 7,4 bij de iPhone 12 mini). De iPhone 12 mini is zelfs fysiek kleiner dan de iPhone SE 2020 en iPhone 8, maar wel groter dan de iPhone 5-serie en de eerste generatie iPhone SE. De afmetingen van die modellen is 123,8 x 58,6 x 7,6.
 • Schermformaat: Het scherm van de iPhone 12 meet 6,1-inch, terwijl dat lvan de iPhone 12 mini 5,4-inch is.
 • Resolutie en schermopties: De resolutie van het iPhone 12-display is 2532 x 1170 (460 ppi) en van de iPhone 12 mini 2340 x 1080 (476 ppi). Goed om te weten is dat de iPhone 12 mini qua interface de resolutie van de 5,8-inch iPhones aan houdt.
iFixit iPhone 12 mini teardown naast iPhone 12


Op deze foto van iFixit zijn de verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 mini goed te zien.

 • Batterij: Vanwege het kleinere formaat zit er in de iPhone 12 mini ook een kleinere batterij. Dat heeft gevolgen voor de accuduur: de iPhone 12 mini kan 15 uur video afspelen, terwijl de iPhone 12 dat 17 uur kan. Het verschil bij audio afspelen is nog groter: 50 uur (iPhone 12 mini) vs 65 uur (iPhone 12). Hou er dus rekening mee dat je de iPhone 12 mini vaker op moet laden.
 • Draadloos opladen: Maak je gebruik van de MagSafe Charger, dan kun je de iPhone 12 opladen op een vermogen van 15 Watt. Bij de iPhone 12 mini is dit beperkt tot 12 Watt. Het opladen gaat dus langzamer, maar de accu is ook kleiner.
iPhone 12 en iPhone 12 mini

De verschillen tussen de twee modellen hebben bijna allemaal betrekking op het formaat en het kleinere scherm. De iPhone 12 mini is de meest compacte iPhone van de line-up en is daarom ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een kleinere iPhone. Als je meer met je iPhone doet, dan is het grotere scherm van de iPhone 12 wel een stuk prettiger. De iPhone 12 mini is dan ook vooral bedoeld voor mensen die een moderne iPhone zoeken, maar hem niet de hele dag gebruiken voor het checken van social media, het maken van foto’s, het kijken van filmpjes of het spelen van games. Is dat voor jou wel het geval, dan kun je beter voor de grotere iPhone 12 kiezen. Dan profiteer je ook van de langere accuduur.

Overeenkomsten tussen iPhone 12 en iPhone 12 mini

Op alle andere gebieden zijn de toestellen identiek. Er zitten dezelfde cameralenzen in, dus je maakt op beide toestellen even mooie foto’s. Ook de mogelijkheden voor het filmen met Dolby Vision zijn hetzelfde en je maakt op beide modellen portretfoto’s en mooie foto’s in het donker. Andere verbeteringen en aspecten zoals 5G, het design, MagSafe, opslag en Face ID zijn bij beide modellen gelijk. Je keuze moet je dus vooral baseren op de afmetingen, prijs en schermformaat. Maar welke je ook kiest, je haalt nagenoeg dezelfde ervaring in huis.

iPhone 12 groen

Specificaties iPhone 12 vs iPhone 12 mini

In onze tabel bekijk je nog op je gemak alle specificaties van de twee modellen. Van processor tot display en van camera tot draadloze verbindingen: alles wat je van de iPhone 12 en iPhone 12 mini wil weten vind je in de tabel.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Conclusie iPhone 12 vs iPhone 12 mini

Twijfel je tussen de iPhone 12 en iPhone 12 mini, vraag jezelf dan een paar dingen af: hoe gebruik jij je iPhone en naar welk formaat ben je op zoek. Wil je liever een zo compact mogelijke iPhone, dan is de iPhone 12 mini echt wat voor jou. Maar hou er dan wel rekening mee dat langdurige sessies van invloed zijn op de accuduur, die vanwege de kleinere batterij sowieso al korter is. Wil je meer uit je iPhone halen, zoals het gebruik van wat meer creatieve apps met fotobewerking of lees je graag ebooks, dan is de iPhone 12 waarschijnlijk de betere keuze. Doordat het scherm groter is, is de interface ook allemaal iets groter en mogelijk prettiger voor je ogen. De iPhone 12 past waarschijnlijk wat minder makkelijk in je zak, maar desalniettemin denken we dat dit model toch voor de meeste mensen de beste keuze is.

iPhone 12 vs iPhone 12 mini.

Ga de iPhone 12 kopen als…

 • …je een supersnelle middenklasse in een groter formaat wil.
 • …je van de standaard-iPhones de langste accuduur wil.
 • …je graag games speelt, intensief apps gebruikt en erg afhankelijk bent van je iPhone. Het grotere scherm is in dat geval iets prettiger. Als je voor deze toepassingen al een geschikte iPad hebt, geldt dit mogelijk voor jou minder.

Prijzen iPhone 12

Bekijk ook

iPhone 12: alles over specs, functies en meer

De iPhone 12 is een kleurrijk toestel met 5G, een prachtig OLED-scherm en een nieuw design met platte zijkanten. Ook vind je op dit toestel bijna alle functies van de duurdere Pro-modellen, maar voor een veel lagere prijs. Op deze pagina lees je alles over de iPhone 12!

Ga de iPhone 12 mini kopen als…

 • …je heimwee hebt naar de compacte iPhone 5. De iPhone 12 mini komt dan het dichtst in de buurt.
 • …je hele kleine handen hebt. De iPhone 12 mini kan je dan makkelijker (met één hand) bedienen.
 • …je de goedkoopste nieuwe iPhone wil.

Prijzen iPhone 12 mini

Bekijk ook

iPhone 12 mini: alles over deze kleine iPhone uit 2020

De iPhone 12 mini is de kleinste variant in de iPhone 12-serie. Deze compacte smartphone heeft een 5,4-inch scherm en past met gemak in je broekzak. Het is bovendien de goedkoopste 5G smartphone in het assortiment. Lees hier alles over de iPhone 12 mini!

Deze toestellen zijn alweer een tijdje geleden uitgebracht. inmiddels zijn er nieuwere iPhone-modellen verschenen. Bekijk ons overzicht iPhone kopen voor een actueel overzicht!

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12 mini

De iPhone 12 mini is de kleinste van alle iPhones van 2020. Dit toestel heeft een 5,4-inch display en is qua fysiek formaat zelfs iets kleiner dan de iPhone SE. De iPhone 12 mini heeft dezelfde specificaties als de normale iPhone 12, met onder andere ondersteuning voor 5G, een hoekiger design, een verbeterde dubbele camera en ondersteuning voor MagSafe. Er zit ook een snelle A14-chip in. Er zijn zes kleuren, waarbij paars op een later moment werd toegevoegd in april 2021. De iPhone 12 mini werd in 2021 opgevolgd door de iPhone 13 mini. Sinds 2023 vind je de mini-modellen niet meer bij Apple, maar mogelijk nog wel bij andere winkels.

iPhone 12 mini

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.