iPhone 15 Pro gaming

Oververhitting iPhone 15: Apple geeft iOS 17 en apps de schuld, brengt fix uit

Sommige iPhone 15 Pro-bezitters hebben last van oververhitting. Volgens analist Ming-Chi Kuo heeft het te maken met compromissen die voor de nieuwe titanium behuizing zijn gemaakt. Anderen wijzen naar Instagram als de boosdoener. Inmiddels heeft Apple zelf ook een verklaring gegeven.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 4 oktober 2023: Apple heeft iOS 17.0.3 uitgebracht en daarin wordt het probleem emt oververhitting opgelost. Dit staat er in de changelog:

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen, beveiligingsupdates en verhelpt een probleem waarbij de iPhone mogelijk warmer werd dan verwacht.

Update 30 september 2023: Apple heeft een officiële reactie gegeven op de oververhitting van de iPhone 15. Het bedrijf zegt dat het probleem zal worden opgelost met een software-update. Ze zeggen dat toestellen de eerste dagen warmer kunnen zijn dan verwacht, omdat er op de achtergrond allerlei acties worden uitgevoerd.
Ook heeft Apple een bug in iOS 17 ontdekt, waardoor de code van sommige apps een te zware belasting voor het toestel veroorzaakt. Eén ding wil Apple echter duidelijk maken en dat is dat de oververhitting niets te maken heeft met het nieuwe materiaal titanium.


Apple gaf de volgende verklaring aan Forbes:

We have identified a few conditions which can cause iPhone to run warmer than expected. The device may feel warmer during the first few days after setting up or restoring the device because of increased background activity.
We have also found a bug in iOS 17 that is impacting some users and will be addressed in a software update. Another issue involves some recent updates to third-party apps that are causing them to overload the system. We’re working with these app developers on fixes that are in the process of rolling out.

Apple zegt met de externe ontwikkelaars samen te werken om het probleem op te lossen. Instagram zou al iets hebben gedaan: ze brachten de afgelopen dagen versie 302 uit. Er is geen veiligheidsrisico of gevaar dat de performance van de toestellen aangetast wordt door de oververhitting, omdat er volgens het bedrijf voldoende beveiligingsmaatregelen aanwezig zijn.

Update 27 september 2023: Inmiddels is duidelijk dat klachten over oververhitting sterk uiteen lopen en dat het probleem door gebruikers heel verschillend kan worden opgevat. Sommige gebruikers zijn bezorgd omdat hun toestel warm wordt tijdens het opladen, na een telefoongesprek of wanneer ze per ongeluk de camera aan hebben laten staan.. Als de temperatuur onder de 40 graden blijft, is er vaak niets aan de hand. Een langdurige warme iPhone is niet goed voor de levensduur, maar als je stopt met laden gaat de temperatuur weer omlaag.

De serieuze klachten over oververhitting gaan over relatief hoge temperaturen, boven de 40 graden, waarbij het toestel niet meer met blote handen vast te pakken is. De iPhone is hiervoor beschermd en stopt met laden, het scherm wordt gedimd en de prestaties van de processor worden omlaag geschroefd. Ook verschijnt er een melding op het scherm dat het toestel moet afkoelen voordat je het verder kunt gebruiken.

Het probleem zou met het koelsysteem te maken kunnen hebben. Het kleine formaat en het feit dat er geen ruimte is voor actieve koeling met bijvoorbeeld ventilatoren of grote heatsinks, kan zorgen voor een wat hogere temperatuur. Apple’s supportpagina raadt aan dat de temperatuur van de iPhone tussen 0 en 35 graden Celsius blijft om optimaal te kunnen functioneren. Boven de 45 graden raadt Apple aan dat je je toestel op een koelere plek legt.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 26 september 2023.

Als je je nieuwe iPhone uitpakt en inricht, duurt het even voordat alle data is overgezet. Dat levert een relatief warm toestel op, dat op de achtergrond druk is het met ophalen van allerlei data en apps. Maar een dag later zou alles weer bij het oude moeten zijn. Dat geldt niet voor sommige eigenaren van een iPhone 15 (Pro). Er wordt flink geklaagd over oververhitte toestellen, zowel bij normaal gebruik als bij het opladen. Analist Ming-Chi Kuo weet wel waarom en heeft er nu een Medium-post aan gewijd.

Kuo denkt niet dat de problemen veroorzaakt worden door de 3nm A17 Pro-chip, maar door bepaalde keuzes in het design. Daardoor moesten compromissen in het thermische systeem worden gedaan. De problemen zouden het gevolg zijn van de overstap naar titanium, die de iPhone 15 Pro-modellen lichter maken dan hun voorgangers. Fabrikant TSMC, die erin slaagde om een geavanceerde 3nm-chip voor Apple te maken, treft dus geen blaam. Door het gebruik van een titanium frame en een kleiner gebied om de warmte af te voeren, heeft dat negatieve gevolgen voor de thermische efficiency.

iPhone 15 Pro titanium

Maar er is nog hoop: volgens Kuo kan Apple het probleem aanpakken met software-updates. Maar dat kan wel ten koste gaan van de prestaties van de chip, terwijl dat nou juist een groot pluspunt is van de Pro-modellen. Apple heeft de CPU-prestaties met 10% verhoogd en de GPU-prestaties met 20%. Ook nieuw is dat hardware-gebaseerde ray tracing nu mogelijk is op een smartphone, waardoor de belichting en reflecties tijdens het gamen nog realistischer zijn.

Maar ook als mensen niet aan het gamen zijn, raken de iPhone 15-modellen oververhit. Gebruikers merken dat hun toestel tijdens normaal gebruik en tijdens het opladen te heet worden om nog comfortabel vast te houden. Metingen met een infrafroodcamera laten temperaturen zien tot wel 46,7 graden Celsius. De plek waar de logische printplaat zit wordt het meest heet en ook doen de klachten zich vooral voor bij het opladen tussen 25% en 60%. Anderen melden oververhitting als ze niet aan het laden zijn, maar alleen wat rustig zitten te bladeren op sociale media.

Normaal raken iPhones oververhit als je ze in de brandende zon op een dashboard laat liggen, maar niet tijdens normaal gebruik.

Bekijk ook

Is je iPhone oververhit geraakt? 8 oplossingen bij warm weer

Bij hoge temperaturen kan de iPhone of iPad opeens uitschakelen door oververhitting. Is je iPhone oververhit? Wat moet je doen om een oververhitte iPhone of iPad te voorkomen? En hoe laat je snel je iPhone afkoelen? Dat lees je in dit artikel.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 04 oktober: Apple heeft iOS 17.0.3 uitgebracht, waarin het oververhittingsprobleem is opgelost.
  • 2023 - 27 september: Meer info toegevoegd over oververhitting en dat het normaal is dat de iPhone tijdens het opladen wat warmer wordt.

Actuele iPhone 15 Pro deals

iPhone 15 Pro

De iPhone 15 Pro is het 6,1-inch topmodel van de 2023 iPhones, bedoeld voor veeleisende gebruikers. De iPhone 15 Pro heeft een 6,1-inch always-on display en een verbeterde camera. Ook is het design vernieuwd, want hij is gemaakt van titanium met iets rondere randen aan de zijkant. Nieuw is de actieknop, in plaats van de mute-schakelaar. De Lightning-poort is vervangen door usb-c met Thunderbolt-specificaties. Je vindt op dit toestel enkele geavanceerde opties die je niet op de gewone standaard iPhone 15 vindt. Ontdek de iPhone 15 Pro abonnementen of kijk wat de prijzen zijn van de iPhone 15 Pro als los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.