iPad 2022 review: opladen van je Pencil

Dit is waarom de iPad 2022 alleen met de eerste Apple Pencil werkt

Doe-het-zelf reparatiewebsite iFixit heeft een teardown van de 10e generatie iPad gepubliceerd. Hieruit blijkt waarom deze iPad niet met de tweede generatie Apple Pencil werkt. Wat betekent dat voor andere iPads?

iPad 2022 teardown

De 10e generatie iPad, ook wel de 2022 iPad genoemd, heeft een opmerkelijke primeur. Het is de eerste iPad waarbij de selfiecamera in de lange zijde zit. Dat maakt een wezenlijk verschil tijdens het videobellen wanneer de iPad horizontaal is gepositioneerd, zoals we ook in onze iPad 2022 review schreven. Helaas is deze verbetering ook een belemmering, zo blijkt uit de iPad 2022 teardown van iFixit.

iPad 2022 werkt alleen met de eerste Apple Pencil

Het riep nogal wat vraagtekens op toen het bekend werd dat de iPad 2022 enkel met de eerste generatie Apple Pencil werkte. De iPad heeft een nieuw design met platte zijkanten. Zo’n platte zijkant is vereist om met de tweede generatie Apple Pencil te werken, want deze tekenpen klik je magnetisch aan de zijkant van de iPad om te verbinden en op te laden. Waarom werkt het dan niet met het nieuwe model?

De nieuwe selfiecamera is de beperkende factor in dit geval. Op de plek waar op andere iPads de magneet en andere technologie zit om met een Apple Pencil te werken, zit op de 10e generatie iPad een selfiecamera. Er werd al gedacht dat er hierdoor geen ruimte meer was voor Pencil-technologie en dat is nu bevestigd door iFixit. Zij hebben de iPad helemaal binnenstebuiten gehaald en komen met deze conclusie.

Bekijk ook

Review iPad 2022: niet op alle punten logisch

Een nieuw design, een veel groter scherm en vrolijke kleurtjes: op het eerste gezicht heeft Apple met de iPad 2022 een prima update van de standaard iPad uitgebracht... totdat je de prijzen ziet en de Apple Pencil probeert aan te sluiten. Is dit nog wel het instapmodel dat we iedereen kunnen aanraden? In onze iPad 2022 review vertellen we je alles!

Eerste generatie Apple Pencil is onhandig

Hoewel het als tekenpen op zich prima is, staat de eerste generatie Apple Pencil bekend om zijn onhandige gebruiksontwerp. Om de pen te verbinden en op te laden, steek je de Lightning-aansluiting in de Lightning-poort van de iPad. De tiende generatie iPad heeft echter geen Lightning-poort, maar een usb-c-poort. Er is dus een adapter nodig om een Apple Pencil met deze iPad te kunnen gebruiken.

Iedere keer als je de Apple Pencil wil opladen, heb je dus een adapter nodig. Het is een kwestie van tijd tot deze een keer kwijtraakt en je een nieuwe moet kopen. Bij Apple kost de adapter €10,-.

Apple Pencil generatie 1 koppelen

Een ander nadeel van de eerste generatie Apple Pencil is dat je hem apart van de iPad moet bewaren. Hij rolt snel van tafel vanwege het ronde ontwerp en ook het afneembare dopje kan gauw kwijtraken. De tweede generatie Apple Pencil lost dit allemaal op dankzij een platte zijde en je klikt ‘m magnetisch aan de zijkant van de iPad om op te laden – als de iPad dat ook kan. Er zijn nog meer verschillen tussen de twee Apple Pencil generaties.

Als alternatief zou je de Logitech Crayon kunnen gebruiken. Deze is beschikbaar als variant met usb-c en je hebt daarom geen adapter nodig. Hij is echter wel wat beperkter in de functies en het design is minder strak. Bij Apple kost hij €79,95.

Bekijk ook

Apple Pencil vergelijken: de verschillen tussen de modellen

Wil je graag tekenen op een iPad met de Apple Pencil? Dan zijn er twee modellen waarmee je dat kunt doen. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen de originele Apple Pencil en de Apple Pencil 2. Ook handig als je nog geen iPad hebt en twijfelt welke je moet hebben om mee te tekenen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad 2022

De iPad 2022 is de tiende generatie iPad. Dit model van oktober 2022 heeft een nieuw design met platte zijkanten en heeft geen thuisknop meer. Er zit een 10,9-inch Liquid Retina Display in en de iPad 20222 werkt met het Magic Keyboard Folio en de eerste generatie Apple Pencil (in combinatie met de Apple Pencil-naar-usb-c-adapter). Wil je de nieuwe iPad kopen, check dan de iPad 2022 prijzen of onze iPad vergelijking.

iPad 2022
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.