iPad-Pro-met-Apple-Pencil

Apple Pencil startgids: snel uit de voeten met Apple’s slimme stylus

Ben je een nieuwe eigenaar van Apple's geavanceerde stylus voor de iPad, de Apple Pencil? Neem dan eens deze startgids door! iCulture legt alles uit om snel met de Apple Pencil aan de slag te kunnen gaan.

Prijs vanaf €99,-

Aan de slag met Apple Pencil

De Apple Pencil werd aanvankelijk alleen verkocht om te gebruiken met de eerste generatie iPad Pro. Inmiddels zijn alle huidige iPads voorzien van ondersteuning voor de Apple Pencil. In deze gids leggen we uit hoe je de Apple Pencil aan je iPad koppelt en welke trucs je kunt toepassen om de mooiste tekeningen te maken. Ook vertellen we hoe je snel notities maakt.

Zo onderscheid je Apple Pencil generaties

Het is belangrijk dat je weet welke generatie Apple Pencil je in huis hebt. Heb je per ongeluk de verkeerde generatie, dan zal hij niet werken met jouw iPad. De eerste generatie Apple Pencil kun je gebruiken met de volgende iPads:

De tweede generatie Apple Pencil is te gebruiken met de iPad Pro 2018. Het verschil tussen de modellen is aan de buitenkant goed te zien. De eerste generatie is helemaal rond, glanzend wit en heeft een afneembare dop. Daaronder zit een Lightning-stekkertje. De tweede generatie is mat wit, heeft een platte zijde en geen dop.

Apple Pencil 2018

Zo koppel je de Apple Pencil aan je iPad

Er zijn twee manieren om een Apple Pencil te koppelen. Welke van de twee je moet gebruiken, hangt af van jouw type Apple Pencil.

De eerste generatie Apple Pencil koppel je als volgt:

 1. Haal de dop van de Apple Pencil af
 2. Steek de bovenkant van de Apple Pencil in de oplaadpoort van je iPad
 3. Tik op Koppel

Je Apple Pencil is nu verbonden met je iPad, tenzij je Bluetooth uitschakelt. Heb je nog een iPad, of leen je jouw Apple Pencil uit, dan zul je met iedere iPad opnieuw verbinding moeten maken. Er kan maar één iPad tegelijk gekoppeld zijn.

Zo koppel je de tweede generatie iPad Pro:

 1. Plak de platte kant tegen het plastic deel aan de zijkant van je iPad
 2. Tik op Koppel

Ook voor de tweede generatie Apple Pencil geldt dat je slechts met één iPad tegelijk verbonden kan zijn. De verbinding verbreekt zodra je Bluetooth uitschakelt op je iPad. Je kunt een Apple Pencil ook volledig ontkoppelen. Hoe je dit doet lees je in onze tip over het koppelen van een Apple Pencil aan je iPad.

Zo laad je de Apple Pencil op

Ook de Apple Pencil moet eens in de zoveel tijd opgeladen worden. Het opladen gaat makkelijker dan je misschien verwacht. Heb je de eerste generatie Apple Pencil? Dan steek je de pen gewoon in een willekeurig Apple apparaat met een Lightningpoort. Dat kan dus ook je iPhone zijn.

Heb je de tweede generatie Apple Pencil, dan plak je hem gewoon tegen de zijkant van je iPad. Er is namelijk ondersteuning voor draadloos opladen. Het werkt overigens niet met een draadloze oplader die je voor je iPhone kan gebruiken.

Is de pen helemaal leeg, dan kun je deze in vijftien seconden weer opladen voor een halfuur gebruik. In een halfuur is de Pencil weer volledig opgeladen en kun je er 12 uur gebruik van maken.

Omdat het niet altijd handig is om je stylus in de iPad te steken om op te laden, levert Apple ook een Lightning-adapter bij de eerste generatie van de Pencil. Dit zorgt ervoor dat je gewoon een normale Lightningkabel kunt gebruiken om je pen van stroom te voorzien.

Met deze trucs teken je nog mooier met je Apple Pencil

Apple heeft niet een gewone stylus uitgebracht. Je kunt met de Apple Pencil op je iPad tekenen zoals je dat met een echt potlood op papier ook zou kunnen. Er zijn verschillende trucs die je kunt uithalen:

 • Steviger of lichter drukken voor veel of weinig “inkt”
 • Schetsen door je Apple Pencil te kantelen
 • Stevig of licht schetsen
 • Alleen tweede generatie: dubbel tikken op de zijkant voor extra functies

Apple Pencil schetsen

Door de sensoren in je Apple Pencil weet de pen hoe hard je drukt. Dit werkt ook als je aan het schetsen bent. Met de tweede generatie van Apple’s stylus kun je tweemaal tikken op de platte kant om van functie te wisselen. Dat is te vergelijken met een potlood met een gum aan de bovenkant. Door tweemaal te tikken, kun je bijvoorbeeld wisselen tussen potlood en gum. Deze functies zijn per app aan te passen naar jouw voorkeur.

Ben je op zoek naar apps om je creativiteit te uiten? Check dan eens ons overzicht met de 10 beste apps om mee te tekenen.

Snel aantekeningen maken op je iPad met een Apple Pencil

Maak je graag aantekeningen tijdens een vergadering of college? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een snelle notitiefunctie die Apple heeft ingebouwd.

 1. Activeer het scherm van je iPad (niet ontgrendelen)
 2. Tik eenmaal met je Apple Pencil op het scherm

Je krijgt nu een notitieveld voor je neus, zodat je direct aan de slag kunt. Werkt dit niet? Lees dan onze tip over notities maken vanaf het toegangsscherm van je iPad. We leggen daar ook uit wat je moet doen als dit niet werkt. Je vindt hier ook extra instellingen om de iPad precies te laten doen wat jij wil.

Apple Store: workshop met iPad Pro en Apple Pencil

Leer nog meer over je Apple Pencil

Je hebt nu als het goed is de basics van je Apple Pencil onder de knie. Vind je dat het tijd is om meer te leren over je nieuwe aankoop? Check dan eens onze andere tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!