iPad-Pro-met-Apple-Pencil

Apple Pencil startgids: snel aan de slag met deze beginnersgids

Ben je een nieuwe eigenaar van de Apple Pencil? In deze beginnersgids lees je alles wat je als nieuwe Apple Pencil-gebruiker moet weten om ana de slag te gaan, van opladen en koppelen tot trucs om beter te tekenen.

Prijs (vanaf €119,-)

Apple Pencil beginnersgids

De Apple Pencil was aanvankelijk alleen geschikt voor de iPad Pro. Inmiddels zijn alle recente iPads voorzien van ondersteuning voor de Apple Pencil, zodat je erop kunt tekenen. In deze gids leggen we uit hoe je de Apple Pencil aan je iPad koppelt en welke trucs je kunt toepassen om de mooiste tekeningen te maken. Ook vertellen we hoe je snel notities maakt.

Welke Apple Pencil heb je nodig?

Er zijn twee generaties van de Apple Pencil verschenen. Welke je kunt gebruiken is afhankelijk van jouw type iPad.

De Apple Pencil 2 is bedoeld voor de:

 • 12,9-inch iPad (3e generatie uit 2018 en nieuwer)
 • 11-inch iPad Pro (1e generatie uit 2018 en nieuwer)
 • iPad Air 4 uit 2020 en nieuwer

Vrijwel alle andere iPads werken met de Apple Pencil 1. Het gaat hier om de volgende modellen:

Staat jouw iPad niet in het lijstje? Dan is het scherm niet geschikt om een Pencil te gebruiken.

Wil je weten wat de verschillen tussen Apple Pencil 1 en 2 zijn? Daarover hebben we een aparte tip!

Bekijk ook

Apple Pencil vergelijken: de verschillen tussen de modellen

Wil je graag tekenen op een iPad met de Apple Pencil? Dan zijn er twee modellen waarmee je dat kunt doen. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen de originele Apple Pencil en de Apple Pencil 2. Ook handig als je nog geen iPad hebt en twijfelt welke je moet hebben om mee te tekenen!

Zo koppel je de Apple Pencil aan je iPad

Er zijn twee manieren om een Apple Pencil te koppelen. Welke van de twee je moet gebruiken, hangt af van jouw type Apple Pencil.

De eerste generatie Apple Pencil koppel je als volgt:

 1. Haal de dop van de Apple Pencil af.
 2. Steek de bovenkant van de Apple Pencil in de oplaadpoort van je iPad.
 3. Wacht tot er een pop-up verschijnt en tik op Koppel.

Je Apple Pencil is nu verbonden met je iPad zolang Bluetooth is ingeschakeld. Heb je meerdere iPads of leen je je Apple Pencil uit, dan zul je steeds opnieuw verbinding moeten maken. Er kan maar één iPad tegelijk gekoppeld zijn.

Zo koppel je de tweede generatie Apple Pencil:

 1. Plak de platte kant tegen de zijkant van je iPad.
 2. Tik op Koppel.

Ook voor de tweede generatie Apple Pencil geldt dat je slechts met één iPad tegelijk verbonden kan zijn. De verbinding verbreekt zodra je Bluetooth uitschakelt op je iPad. Je kunt een Apple Pencil ook weer volledig ontkoppelen. Hoe je dit doet lees je in onze tip over het (los)koppelen van een Apple Pencil aan je iPad.

https://www.iculture.nl/tips/apple-pencil-koppelen-ipad-pro-uitleg/

Zo kun je je Apple Pencil opladen

Ook de Apple Pencil moet eens in de zoveel tijd opgeladen worden. Het opladen gaat makkelijker dan je misschien verwacht. Heb je de eerste generatie Apple Pencil? Dan steek je de pen gewoon in een willekeurig Apple apparaat met een Lightningpoort. Dat kan dus ook je iPhone zijn.

Heb je de tweede generatie Apple Pencil, dan plak je hem tegen de zijkant van je iPad. Hij wordt dan draadloos opgeladen. Helaas kun je hiervoor niet een gewone draadloze oplader gebruiken.

Is de pen helemaal leeg, dan hoef je deze maar korte tijd opladen om weer te kunnen gebruiken:

 • 15 seconden opladen = 30 minuten gebruiken
 • 30 minuten opladen = 12 uur gebruiken

Dit zijn gemiddelden. Omdat het niet altijd handig is om je stylus in de iPad te steken om op te laden, levert Apple bij de eerste generatie ook een Lightning-adapter mee. Dit zorgt ervoor dat je een normale Lightning-kabel kunt gebruiken om je pen van stroom te voorzien.

Bekijk ook

Zo kun je de Apple Pencil-punt vervangen bij slijtage

De punt van de Apple Pencil vertoont na verloop van tijd slijtage. Je kunt de Apple Pencil punt vervangen door een nieuwe, zodat je weer met een schone schrijfpunt kunt kunt tekenen en schrijven. Deze tip legt uit hoe je een oude punt vervangt door een nieuwe.

Met deze trucs teken je nog mooier met je Apple Pencil

De Apple Pencil heeft wat bijzondere trucs achter de hand. Je kunt met de Apple Pencil op je iPad tekenen zoals je dat met een echt potlood op papier ook zou kunnen. Er zijn verschillende handigheidjes die je kunt uithalen:

 • Steviger of lichter drukken voor veel of weinig “inkt”.
 • Schetsen door je Apple Pencil te kantelen.
 • Stevig of licht schetsen door de druk te variëren.
 • Alleen tweede generatie: dubbeltikken op de zijkant voor extra functies.

Apple Pencil schetsen

Door de sensoren in je Apple Pencil weet de pen hoe hard je drukt. Dit werkt ook als je aan het schetsen bent. Met de tweede generatie van Apple’s stylus kun je tweemaal tikken op de platte kant om van functie te wisselen. Dat is te vergelijken met een potlood met een gum aan de bovenkant. Door tweemaal te tikken, kun je bijvoorbeeld wisselen tussen potlood en gum. Deze functies zijn per app aan te passen naar jouw voorkeur.

Ben je op zoek naar apps om je creativiteit te uiten? Check dan eens ons overzicht met de beste iPad-apps om mee te tekenen.

Bekijk ook

De beste creatieve apps voor de iPad Pro

Met deze creatieve apps voor de iPad Pro kun je je helemaal uitleven. Van fotobewerkingen tot tekeningen maken, dit zijn de beste iPad Pro-apps voor creatieve professionals.

Snel aantekeningen maken met een Apple Pencil

Maak je graag aantekeningen tijdens een vergadering of college? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een snelle notitiefunctie die Apple heeft ingebouwd.

 1. Activeer het scherm van je iPad (niet ontgrendelen)
 2. Tik eenmaal met je Apple Pencil op het scherm

Je krijgt nu een notitieveld voor je neus, zodat je direct aan de slag kunt. Werkt dit niet? Lees dan onze tip over notities maken vanaf het toegangsscherm van je iPad. We leggen daar ook uit wat je moet doen als dit niet werkt. Je vindt hier ook extra instellingen om de iPad precies te laten doen wat jij wil.

Apple Store: workshop met iPad Pro en Apple Pencil

https://www.iculture.nl/tips/notities-toegangsscherm-apple-pencil/

Ontdek meer functies van de Apple Pencil

Je hebt nu als het goed is de basics van je Apple Pencil onder de knie. Vind je dat het tijd is om meer te leren over je nieuwe aankoop? Check dan eens onze andere tips:

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021