Apple Pencil lifestyle afbeelding

Problemen met je Apple Pencil? Dit kun je doen bij haperingen, slechte verbinding en meer

Het kan gebeuren dat je Apple Pencil niet helemaal werkt zoals je wil. In dit artikel vind je oplossingen voor veel voorkomende problemen met je Apple Pencil, zodat jij weer naar hartenlust kunt tekenen en schrijven op je iPad.

Problemen met de Apple Pencil oplossen

Je kunt tegen allerlei problemen aanlopen met je Apple Pencil. Soms reageert je Pencil heel laat als je ermee tekent, hapert ‘ie als je schrijft of verdwijnt je pen uit de batterij-widget. Erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn de meeste problemen met de Pencil eenvoudig op te lossen. De stappen kun je proberen:

 1. Opladen
 2. Controleer de punt
 3. Pencil opnieuw koppelen
 4. iPad opnieuw opstarten
 5. Contact met Apple opnemen

Is de Apple Pencil nieuw voor je? Bekijk dan ook onze Apple Pencil beginnersgids! Of kijk welke andere iPad-tekenpennen je kunt gebruiken.

Bekijk ook

Apple Pencil startgids: snel aan de slag met deze beginnersgids

Ben je een nieuwe eigenaar van de Apple Pencil? In deze beginnersgids lees je alles wat je als nieuwe Apple Pencil-gebruiker moet weten om ana de slag te gaan, van opladen en koppelen tot trucs om beter te tekenen.

#1 Opladen

In de meeste gevallen worden problemen met de Apple Pencil veroorzaakt door een (bijna) lege batterij. Je kunt daarom het best als eerste controleren of je stylus is opgeladen als je tegen een probleem aanloopt. De eerste generatie Pencil laad je op door het dopje aan de achterkant eraf te halen en ‘m in de Lightning-poort van je iPad te stoppen. Om de tweede generatie van stroom te voorzien klik je de pen magnetisch vast aan de zijkant van je iPad. In de batterij-widget in het Berichtencentrum kun je vervolgens controleren of de Pencil wordt opgeladen. Als je Pencil helemaal leeg is, duurt het misschien even voordat hij hier verschijnt.

Apple Pencil met iPad opladen

#2 Controleer de schrijfpunt

Als de batterij opgeladen is, maar je Pencil reageert nog steeds raar als je er mee tekent of schrijft, dan kan het misschien aan de punt liggen. Deze kan wat los komen te zitten. Kijk of je het witte puntje vaster kan draaien – draai met de klok mee. Lost dit het probleem niet op? Dan kun je de tip er af draaien om te kijken over er stof of viezigheid tussenzit. Dit kun je dan eventueel voorzichtig verwijderen. Het kan ook zijn dat je tip als gevolg van slijtage aan vervanging toe is. Probeer even een nieuwe om te kijken of dat helpt. Een set van vier puntjes is voor €25,- bij Apple te koop.

Apple Pencil tip vervangen

#3 Pencil opnieuw koppelen

Even je stylus opnieuw koppelen met je iPad kan ook het probleem verhelpen. Volg daarvoor deze stappen:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPad en ga vervolgens naar Bluetooth.
 2. Zoek je Apple Pencil in de lijst en druk op de blauwe ‘i’ achter de naam van de Pencil.
 3. Druk op Vergeet dit Apparaat en bevestig het door op Vergeet apparaat te drukken.
 4. Je kun je Pencil nu opnieuw koppelen door deze er aan de onderzijde in te steken (generatie 1) of hem vast te klikken aan de zijkant (generatie 2).

#4 iPad opnieuw opstarten

Mocht het probleem aanhouden, dan ligt het misschien aan je iPad. Soms helpt het daarom om je iPad opnieuw op te starten. Je kunt ook je iPad herstarten met een harde reset.

Harde reset op een iPad met Touch ID

 1. Druk de aan- en uitknop en de thuisknop tegelijkertijd in.
 2. Laat de knoppen los wanneer het Apple-logo verschijnt.

Harde reset op een iPad met Face ID

 1. Druk kort op de bovenste volumeknop.
 2. Druk daarna vlug op de onderste volumeknop.
 3. Houd daarna de aan- en uitknop in gedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

#5 Contact opnemen met Apple

Is het probleem met je Pencil nog steeds niet verholpen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met Apple. Het lijkt er op dat je met een ander hardwareprobleem zit waar Apple je misschien mee kan helpen.

Bekijk ook

Zo neem je contact op met Apple Support

Heb je een probleem met een Apple-product, dan kun je op verschillende plekken terecht om het probleem op te lossen. In dit artikel leggen we uit hoe je contact opneemt met Apple Support, de klantenservice en de helpdesk.

Heb je nog geen Apple Pencil? Check dan hieronder waar je de Apple Pencil kunt kopen of bekijk de actuele prijzen hieronder.

Bekijk ook

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op recente iPads. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!