Apple Pencil 2 in de hand

Apple Pencil 2 review (2018)

Op heel veel punten verbeterd

Lees in onze Apple Pencil 2018 review wat we vinden van de tweede generatie Apple Pencil, die geschikt is voor de iPad Pro 2018 en nieuwer. Onze testervaringen lees je hier!

Apple Pencil 2 review Prijs (vanaf €149,-)

Apple heeft in 2018 de Apple Pencil een flinke make-over gegeven. Deze tweede generatie Apple Pencil lost een aantal bezwaren op die gebruikers hadden met het eerdere model. Maar er valt nog steeds wel iets te wensen. Na een paar weken testen hebben we een goed idee gekregen van onze ervaringen en de belangrijkste plus- en minpunten. In deze review lees je er meer over!

Apple Pencil 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Pencil 2:

 • Tweede generatie van de Apple Pencil
 • Alleen verkrijgbaar in mat wit
 • Eén zijde afgeplat, waardoor de Pencil niet wegrolt
 • Aanraakgevoelige zone
 • Alleen geschikt voor iPad Pro 2018 en nieuwer
 • Prijs bij Apple Store 135 euro, tevens bij Amac

iPad Pro 2018 review rechtop met Pencil.

Design van Apple Pencil 2018

De Apple Pencil 2 heeft een nieuw design gekregen. In plaats van de glimmend witte buitenkant, die soms wat glibberig kon aanvoelen bij bezwete handen, heeft Apple nu gekozen voor een matte afwerking. Eén kant is afgeplat, waardoor de pen niet meer van tafel rolt. Je kunt deze platte kant gebruiken om je naam erop te laten graveren, al blijkt Apple daar wel wat slordig mee te zijn. We hebben we een aantal voorbeelden gezien waarbij de gravering niet mooi was uitgelijnd.

Apple Pencil 2 design

Omdat de Apple Pencil 2 nu anders wordt opgeladen, zit er geen dopje meer aan het einde van de Pencil. Dat is een pluspunt, want je raakte het losse dopje bij de originele Apple Pencil gemakkelijk kwijt.

We vinden het simpele witte uiterlijk van deze tweede generatie Apple Pencil een verbetering. De zilveren ring ontbreekt en de pen bestaat nu uit één stuk. Ook de gewichtsverdeling is prettig. De lengte van de Pencil is iets korter geworden (van 175,7 mm naar 166 mm) maar dat heeft geen gevolgen voor het gebruik.

Grootste verbeteringen van de Apple Pencil 2018

We noemden al even het ontbreken van het dopje en de afgeplatte zijkant, waardoor de Pencil niet meer wegrolt. Een andere grote verbetering heeft te maken met opladen. Je steekt de Apple Pencil niet meer in een Lightning-poort, maar plakt ‘m aan de zijkant van de iPad. Dat is een natuurlijker manier en het zorgt er ook voor dat je de Pencil eigenlijk ongemerkt oplaadt. Koppelen gaat al even makkelijk: je plakt de Apple Pencil aan de zijkant en de verbinding is gelegd. Het gebeurt ongemerkt. Dit deed ons denken aan het gemak waarmee je de AirPods koppelt. Geen gedoe, it just works.

Het mooie is trouwens dat het niet uitmaakt hoe je de Apple Pencil aan de iPad bevestigt; het kan in twee richtingen omdat de magneten op precies dezelfde afstand zitten.

Nieuwe functies voor Apple Pencil 2

Apple heeft ook wat nieuwe functies in deze Pencil gestopt. Tik je aan de zijkant van de Apple Pencil, dan kun je wisselen tussen verschillende functies in apps. Dit lijkt vooral bedoeld voor foto- en tekenapps, waarbij je een ander penseel of een ander bewerkingstool kiest. We hadden dan ook het idee dat we dit niet zo vaak zouden gebruiken, vooral omdat er nog weinig ondersteuning voor de functie aanwezig is in apps. Maar het werkt ook in de Notities-app, waar je op de zijkant kunt drukken om tussen de tekenpen en het gummetje te wisselen.

Apple Pencil schetsen

Appmakers moeten wel hun apps aanpassen en dat gebeurt nog maar mondjesmaak. Affinity Photo, Pixelmator en Lightroom zijn bijvoorbeeld al geschikt, maar veel andere foto-apps niet. Ook hadden we graag gezien dat er meer functies in zouden zitten, zoals driemaal tikken of veegbewegingen langs de zijkant maken. Het is momenteel beperkt tot één actie.

Apple Pencil-functies

Apple Pencil 2 in gebruik

Tijdens het gebruik merkten we dat de Apple Pencil 2018 erg prettig in de hand ligt. Als je talent hebt en goed kunt tekenen of schilderen, is het een genot om deze nieuwe Pencil te gebruiken. Hij glijdt minder snel uit je hand en heeft door de afgeplatte zijkant ook meer grip. Iets anders is dat we de Apple Pencil 2 vaker zijn gaan gebruiken dan zijn voorganger. Dat komt omdat de pen altijd bij de hand is, omdat ‘ie aan de zijkant van de tablet zit. Het is makkelijk om even snel de Pencil te pakken, ook voor handelingen waar je normaal gesproken je vingers voor zou gebruiken. Tap je bijvoorbeeld op het scherm als de iPad vergrendeld is, dan verschijnt er een meteen een nieuwe notitie. Ook is de Pencil altijd opgeladen, wat bij een rondslingerend exemplaar van de eerste generatie lang niet altijd het geval was.

Vergeet je de Pencil aan de iPad te bevestigen, dan gaat hij na verloop van tijd in een ultralage energiestand, zodat hij zo lang mogelijk z’n lading vasthoudt.

Alle goede eigenschappen van de eerste generatie zijn gebleven: het natuurlijke gevoel in de hand (dat zelfs nog iets is verbeterd door de matte afwerking), de responsiviteit zonder wachten en de prettige rubber tekenpunt. De drukgevoeligheid en het feit dat je de pen kunt kantelen voor een extra brede lijn, zijn ook nog steeds erg prettig, zowel voor handgeschreven teksten als voor tekeningen. Apple heeft een aantal eigenschappen van een traditioneel potlood in deze digitale variant gestopt en dat voelt erg natuurlijk. Net als bij de vorige Pencil kun je gewoon je handpalm op het scherm laten rusten, zonder dat dit allerlei ongewenste effecten heeft.

iPad Pro 2018 review met Apple Pencil.

Grootste minpunten van de Apple Pencil 2

Is dan alles erop vooruit gegaan bij deze nieuwe Pencil? Toch niet. Er zijn wel wat minpunten aan te wijzen. Zo werkt deze nieuwe Apple Pencil niet met eerdere iPad Pro’s en ook niet met de 9,7-inch iPad die nog maar net ondersteuning kreeg voor de tekenpen. Andersom geldt ook niet. Je zult dus bij je nieuwe iPad Pro 2018 een nieuwe Pencil moeten kopen, ook al functioneerde je vorige exemplaar nog prima.

Daar komt bij dat de prijs is verhoogd met 36 euro. Het matte materiaal lijkt ook wat meer gevoelig voor vlekken. Pak de Pencil niet beet als je net een currymaaltijd hebt gegeten, want het is de vraag of je de gele kleur nog kwijtraakt. Ook kan de verf van een iets te blauwe spijkerbroek sporen achterlaten.

Mocht het helemaal misgaan, dan kun je de Pencil altijd nog schuren en er een ouderwets potlood van maken.

Verder is de magnetische bevestiging aan de iPad niet altijd even betrouwbaar. We tijdens een Today at Apple-sessie de straat op met deze iPad om een schetswandeling te doen en moesten een paar keer de Pencil van de straat oppakken, omdat je er makkelijk even tegenaan stoot.

Tenslotte nog een andere tegenvaller: je krijgt voor die hogere prijs minder geleverd. Apple levert bij deze nieuwe Pencil geen reserve-schrijfpunt mee, een nogal flauwe kostenbesparing. Ook krijg je niet meer een Lightning-adaptertje meegeleverd, maar dat is logisch. Je hoeft immers niet meer via de Lightning-poort te laden. Toch is het dan jammer, dat je meer betaalt voor iets wat feitelijk hetzelfde is.

Score

8.5

Apple Pencil 2

Apple Pencil 2

135,00

Voordelen +

 • Matte afwerking voor meer grip
 • Platte zijkant voorkomt wegrollen
 • Makkelijk aan de iPad te bevestigen
 • Koppelen en opladen zonder erover na te denken

Nadelen -

 • Duurder dan vorige exemplaar
 • Nog steeds geen clip
 • Alleen verkrijgbaar in wit

Conclusie Apple Pencil 2 review

Deze nieuwe Apple Pencil lost vrijwel alle nadelen van het vorige exemplaar op en is dan ook een uitstekend tweede generatie-product. Zelf vinden we het een onmisbaar accessoire als je de iPad Pro 2018 in huis hebt gehaald, maar of het ook voor jou een noodzakelijke aankoop is, is afhankelijk van je gebruik. Mensen die veel foto’s bewerken, tekenen en notities maken komen met deze Pencil zeker aan hun trekken. Wel is het jammer dat de Apple Pencil 2018 duurder is geworden.

Apple Pencil 2 kopen

Wil je een Apple Pencil 2 kopen, dan kun je terecht bij de Apple Store (€135) en bij diverse andere winkels:

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020