Amazon Echo Show 8

‘iOS 17 maakt van iPhone een smart display’

Ook verbeteringen in AirPlay en SharePlay
Apple lijkt het toegangsscherm van de iPhone grondig te willen aanpakken. Volgens Bloomberg gaat iOS 17 ervoor zorgen dat de iPhone een smart display wordt. Ook zijn er nog wat extra details over iOS 17, waaronder verbeterde AirPlay voor hotels.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone als smart display

Bloomberg heeft in aanloop naar WWDC 2023 nog wat last-minute geruchten over iOS 17 bijeen gesprokkeld. Zo zou er worden gewerkt aan updates voor SharePlay en AirPlay, vooral bedoeld om de streamingfuncties op meer plekken toegankelijk te maken. Interessanter zijn echter de plannen van Apple om het always on-scherm van de iPhone beter te benutten, zodat het een smart display wordt. Wanneer de iPhone niet in gebruik is kun je ‘m neerzetten als smart display op je bureau of nachtkastje, om het weerbericht en allerlei andere informatie af te lezen.


De Pro-modellen krijgen een nieuwe display-modus als je het toestel in landschapsmodus houdt. Nu krijg je op het always on-scherm nog een gedimde versie van je wallpaper met wat summiere informatie te zien: een klok met maximaal vijf widgets. Dit werkt alleen in portretmodus. De geplande nieuwe weergave verschijnt als je een vergrendelde iPhone op z’n kant draait, zodat het lijkt op de smart displays van Google en Amazon. Zo kun je nuttig gebruik maken van je iPhone als deze op een dock staat. Je kunt afspraken en meldingen zien, zonder eerst de telefoon te ontgrendelen.

Native Union landscape dock

Mark Gurman zegt dat de nieuwe display-weergave informatie toont zoals agenda-afspraken, het weerbericht en notificaties. De achtergrond is donkerder en de tekst is wat helderder, voor betere leesbaarheid. Het ziet er anders uit dan het huidige always on-scherm dat je bij iOS 16 te zien krijgt. Verder zou iOS 17 beter gebruik maken van de beschikbare schermruimte om widgets te tonen. Om hiervan gebruik te maken zul je waarschijnlijk wel een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max moeten aanschaffen. De normale iPhone 15-modellen krijgen volgens geruchten geen always on-scherm, maar wel een Dynamic Island.

Bloomberg vergelijkt de nieuwe weergave met een Google Nest Hub en Amazon Fire-tablet. Ook zou het wel wat lijken op het lockscreen van Android 10, waarbij Apple iets meer functionaliteit wil bieden. Daarnaast zou Apple werken aan een “soortgelijke interface voor de iPad”, maar die verschijnt waarschijnlijk pas in een later stadium, na de iPhone.

Google Nest Hub slapen

Meer iOS 17-details: AirPlay in hotels

Mark Gurman heeft nog meer details gegeven over verwachte nieuwe functies in iOS 17, bijvoorbeeld verbeterde AirPlay. Een van de ergernissen in hotels is dat je je video’s niet naar de tv in je hotelkamer kunt streamen. En een eigen Apple TV meenemen is ook niet altijd een optie. Apple wil daar iets aan doen door samen te werken met hotels voor een AirPlay-functie. Volgens Bloomberg zal iOS 17 een verbeterde versie van AirPlay bevatten. Apple zou in gesprek zijn geweest met hotels en andere locaties waar tv’s en speakers beschikbaar zijn. Het doel is om het gemakkelijker te maken om video’s en audio te streamen naar devices die niet van jou zijn.

Sommige hotels bieden al casting-functies van Google aan en nog geen makkelijke toegang tot AirPlay. Apple heeft AirPlay de afgelopen jaren uitgebreid naar steeds meer apparaten zoals smart tv’s van Samsung en LG en streaming-apparaten van bijvoorbeeld Roku. Samsung heeft zelfs al een complete lijn televisies, speciaal voor hotelkamers zoals hieronder te zien is.

Samsung tv in hotelkamer

Ook SharePlay zou volgens Bloomberg een update krijgen in iOS 17. Hiermee kun je tv-series en films kijken met andere mensen, samen muziek luisteren en gamen. In 2021 kondigde Apple de functie voor het eerst aan als onderdeel van iOS 15 en het kwam daarna met enige vertraging beschikbaar. Vorig jaar leek Apple de functie alweer te zijn vergeten, maar dat is niet het geval: met nieuwe functies kan Apple ervoor zorgen dat mensen SharePlay weer gaan herontdekken.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

Eerder werd al gesproken over grote veranderingen in de Wallet-app op de iPhone en ook de locatiediensten zullen onder handen worden genomen. Daarnaast komt er een dagboekenapp in iOS 17 waarmee je je stemming kunt bijhouden. Gurman herhaalt dit nu opnieuw en voegt eraan toe dat er een nieuwe horizontale interface voor de iPad komt.

Apple gaat iOS 17 en iPadOS 17 op maandag 5 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd aankondigen, dus dan weten we of deze voorspellingen kloppen.

Bekijk ook

iOS 17: alles over de huidige update voor de iPhone

iOS 17 is de grote update voor je iPhone in 2023 en is nu voor iedereen beschikbaar. Wat zijn de nieuwe functies en verbeteringen? Dat lees je in deze round-up! Ook laten we je zien hoe je de update op jouw iPhone zet.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.