Safari 16 in iPadOS 16: tabgroepen samenwerken.

Safari in iOS 16, macOS Ventura en Safari 16 voor macOS: deze verbeteringen zijn er

Ook Safari heeft in iOS 16 en macOS Ventura een aantal updates gekregen met nieuwe functies, betere ondersteuning voor sites en meer. Er zit zelfs een nuttige verbetering voor Nederlandse gebruikers in! En als je Safari 16 voor macOS Monterey en macOS Big Sur hebt, kun je sommige verbeteringen nu al op de Mac gebruiken, zelfs als jouw Mac niet geschikt is voor macOS Ventura.

Na het omstreden Safari-redesign van vorig jaar, dat gedurende de beta’s naar aanleiding van gebruikersfeedback flink teruggeschroefd is, doet Apple het dit jaar wat rustiger aan als het gaat om Safari. In macOS Ventura en iOS 16 heeft Safari uitsluitend wat nuttige updates in bestaande functies gekregen en zijn er wat verbeteringen achter de schermen. Er komt dus geen nieuw of aangepast ontwerp, waardoor je gelukkig niet weer helemaal hoeft te wennen aan de nieuwste versie van Safari. Maar wat is er dan wel nieuw? We nemen hier alle verbeteringen van Safari in iOS 16 en macOS Ventura met je door. Behalve voor de nieuwste besturingssystemen, zijn sommige nieuwe functies van Safari ook beschikbaar in Safari 16 voor macOS Monterey en macOS Big Sur.

Bekijk ook

Safari 16 brengt nieuwe functies nu al naar macOS Monterey en Big Sur

Safari 16 is nu beschikbaar voor gebruikers van macOS Monterey en macOS Big Sur. Met de update kun je nu al de nieuwe functies zoals tabbladgroepen gebruiken, zonder dat je hoeft te wachten op macOS Ventura.

#1 Tabgroepen hebben een update gekregen: samenwerken en meer

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, Safari 16 in macOS Monterey & Big Sur
Vorig jaar introduceerde Apple de tabgroepen in Safari. Je kunt daarmee tabbladen bij elkaar zetten in een aparte groep en deze een naam geven. Denk bijvoorbeeld aan tabbladen voor het plannen van een vakantie, met bijvoorbeeld de website van het hotel, de autoverhuur of excursies. Met iOS 16 en macOS Ventura kun je ook samenwerken met anderen aan een set van tabgroepen. Om het voorbeeld van de vakantie nog even aan te houden: als je bijvoorbeeld samen met iemand op afstand dingen aan het plannen bent voor de vakantie, kan iedereen die je toevoegt de tabbladen bekijken, nieuwe tabbladen toevoegen en verwijderen. Op die manier kun je dus eenvoudig samenwerken, zonder dat de andere al jouw andere tabbladen uit andere groepen kan zien.

Safari 16 in iPadOS 16: tabgroepen samenwerken.

Bovendien kun je per tabgroep een apart startscherm inrichten voor nieuwe tabbladen. Dit werkt ook in Safari 16 in macOS Monterey en macOS Big Sur. Sinds iOS 15 kun je in Safari een achtergrond instellen, favorieten toevoegen en meer. Maar in iOS 16 kun je dit nu ook per tabgroep aanpassen, zodat de wijziging niet per se voor al je tabgroepen geldt. Tot slot kun je een tabblad vastpinnen, om te voorkomen dat deze per ongeluk verwijderd wordt. Een vastgezet tabblad wordt ook gesynchroniseerd als je dit binnen een gedeelde tabgroep doet.

Bekijk ook

Groepeer je tabbladen: zo werken tabgroepen in Safari

Met tabgroepen kun je tabbladen zelf indelen in groepen. Handig voor iedereen die altijd veel tabbladen open heeft staan. En je kunt zelfs samen aan tabgroepen werken sinds iOS 16. In deze tip lees je hoe je het gebruikt.

#2 Safari ondersteunt Nederlandse vertalingen

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Safari heeft een ingebouwde vertaalfunctie, waarmee je een pagina in bijvoorbeeld het Duits in één tik kan vertalen naar het Engels. Je hebt dan geen aparte app nodig. Maar sinds de vertaalfunctie in Safari geïntroduceerd is, ontbrak Nederlands nog altijd. In iOS 16 en macOS Ventura heeft Apple Nederlands toegevoegd, samen met nog een paar andere talen. Dit is ook onderdeel van de systeembrede vertaalfunctie en de aparte Vertaal-app, waar Nederlands ook allemaal beschikbaar is.

Overigens voegen de updates ook ondersteuning toe voor het vertalen van teksten in afbeeldingen in Safari dankzij Livetekst. Maar helaas ondersteunt Livetekst nog geen Nederlands als taaloptie, ook niet in iOS 16 en macOS Ventura.

Bekijk ook

Websites vertalen vanuit Safari op iPhone, iPad en Mac: zo doe je dat

Je kunt websites eenvoudig vertalen vanuit Safari op je iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe het werkt en met welke talen.

#3 Webpushes komen naar mobiel

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Het is je op de Mac misschien wel eens opgevallen: je gaat naar een website en krijgt de vraag of de website je pushberichten mag sturen. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij nieuwssites. Wij bij iCulture kunnen ook desktopnotificaties sturen bij belangrijk nieuws. Apple heeft laten weten dat deze pushberichten voor websites in 2023 ook naar mobiel komen, dus in iOS 16 en iPadOS 16. Het gaat dus nog even duren voordat dit ingevoerd wordt. We verwachten dat Apple dat in bijvoorbeeld iOS 16.3 of iOS 16.4 pas toe gaat voegen, ergens in het voorjaar van 2023.

#4 Meer Safari-extensies en synchronisatie

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Sinds iOS 15 kunnen ontwikkelaars van apps ook webextensies toevoegen aan hun apps, die rechtstreeks in Safari op iPhone en iPad geïnstalleerd kunnen worden. In de nieuwe updates kunnen ontwikkelaars meer soorten webextensies maken dankzij nieuwe API’s. Bovendien worden de extensies nu gesynchroniseerd tussen je apparaten. In de instellingen van Safari zie je een lijst van alle beschikbare extensies op je toestel. Installeer je een extensie, dan verschijnt deze ook automatisch op je andere apparaten met hetzelfde account. Je hoeft dat dus niet meer per apparaat te regelen.

#5 Instellingen per website gesynchroniseerd

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, Safari 16 in macOS Monterey & Big Sur
In Safari kun je per website enkele instellingen aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat een site automatisch in de Reader-weergave geopend wordt. Dergelijke instellingen worden met iOS 16, macOS Ventura en Safari 16 in macOS Monterey en macOS Big Sur gesynchroniseerd. Je hoeft daardoor maar één keer een instelling aan te passen. Dat betekent ook dat een instelling op je iPhone voor een website gesynchroniseerd wordt met je Mac, waar je misschien weer andere voorkeuren hebt.

Safari 16 in iOS 16: website instellingen en wachtwoord wijzigen.

#6 Focusfilters voor Safari

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
In iOS 16 en de andere updates kun je Focusfilters gebruiken. Daarbij wordt de inhoud in sommige standaardapps aangepast aan de Focus die op dat moment ingesteld is. Zo kun je ervoor kiezen om zakelijke e-mails in de Mail-app te verborgen als je je Persoonlijk-focus ingeschakeld hebt. Safari werkt ook met de Focusfilters. Je kunt kiezen welke tabgroep zichtbaar moet zijn bij het activeren van een bepaalde Focus. Staat bijvoorbeeld je Werk-focus aan, dan kun je Safari zo instellen dat alleen de tabgroep met tabbladen getoond worden die voor je werk relevant zijn.

Bekijk ook

Focus-filters op iPhone, iPad en Mac: zo gebruik je ze (met een nieuwe optie in iOS 17.2)

Je kunt op de iPhone, iPad en Mac filters voor een Focus instellen. Met de handige Focus-filters bepaal je welke content in apps getoond mogen worden, op basis van je geactiveerde focus. Zo krijg je geen last van je werkmail in privétijd of kom je niet in de verleiding om te reageren op privéberichtjes tijdens werktijd.

#7 Safari-verbeteringen voor wachtwoorden en beveiliging

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, Safari 16 in macOS Monterey & Big Sur
Safari kan bij het aanmaken van een account een sterk wachtwoord voor je genereren die automatisch opgeslagen wordt in je iCloud-sleutelhanger. Sinds iOS 16, macOS Ventura en Safari 16 in macOS Monterey en macOS Big Sur kun je meteen vanuit dit veld het wachtwoord nog aanpassen, mocht de website specifieke eisen aan een wachtwoord stellen. Soms is er bijvoorbeeld een speciaal karakter nodig of stelt een website eisen aan een maximale lengte. Als het gegenereerde wachtwoord niet aan alle eisen voldoet, hoef je dus niet meer naar de instellingen van iCloud-sleutelhanger te gaan om daar het wachtwoord aan te passen. Dat kan dan eenvoudig rechtstreeks in Safari.

Een andere verbetering is ondersteuning voor passkeys. Passkeys moeten wachtwoorden helemaal overbodig maken, waardoor er ook minder gevaar is op hacking. Volgens Apple zijn de passkeys veiliger dan elk ander systeem voor tweestapsverificatie en is inloggen ook een stuk makkelijker.

Bekijk ook

Apple Passkeys vervangen je wachtwoorden: zo werkt het

In deze uitleg vertellen we wat Apple passkeys zijn en hoe ze wachtwoorden vervangen. Apple kondigde passkeys aan als een nieuwe beveiligingsfunctie tijdens WWDC 2022 en is inmiddels bij steeds meer diensten beschikbaar.

#8 Nieuwe webtechnologieën

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, Safari 16 in macOS Monterey & Big Sur
Apple spreekt op haar pagina voor ondersteuning voor nieuwe webtechnologieën. Zo voegt Apple in Safari 16 ondersteuning toe voor zogenaamde container queries. Andere CSS-verbeteringen vinden we in de cascade layers. Ben je ontwikkelaar en wil je meer weten over de nieuwe webtechnologieën die ondersteund worden in Safari 16, dan vind je in Apple’s sessie over dit onderwerp meer info. Als gebruiker betekent dit dat websites mogelijk beter werken in Safari, omdat er nieuwe technologieën gebruikt worden die ook in andere browsers zoals Chrome beschikbaar zijn.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 oktober: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na de release van iOS 16 en Safari 16.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.