iOS 13.5 beta met COVID-19 Exposure Notifications.

Apple brengt iOS 13.5 Golden Master uit met COVID-19 tracking en meer

Laatste stap voor definitieve versie
Apple heeft weer een nieuwe beta uitgebracht. Het gaat om de laatste beta van iOS 13.5, ook wel de Golden Master genoemd. De update bevat de coronatracking-oplossing van Apple en Google. In dit artikel praten we je bij over de iOS 13.5 beta's.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De ontwikkeling van iOS en iPadOS staat nooit stil, zo bewijst Apple telkens met de beta’s. Apple werkt nu aan de beta van iOS 13.5, die later dit voorjaar uitgebracht wordt. Apple gaat in deze versie weer enkele verbeteringen doorvoeren en welke dat zijn lees je in dit overzicht van de iOS 13.5 beta. Opvallend is dat Apple spreekt van beta 3 en het lijkt erop dat daarmee de nog lopende bètatest van iOS 13.4.5 wordt voortgezet onder een nieuwe nummering. Daarvan verschenen namelijk al twee beta’s. Apple heeft iOS 13.4.2 t/m iOS 13.4.4 overgeslagen, maar die versienummers zouden tussendoor nog gebruikt kunnen worden voor spoed-updates.

Update 21 mei 2020: De iOS 13.5 update is nu voor iedereen beschikbaar. In tegenstelling tot bij de allereerste beta, staat de COVID-19 tracking standaard uit. Het is pas in te schakelen na het downloaden van de vereiste app die hier gebruik van maakt. Deze app is nog niet beschikbaar.

Bekijk ook

iOS 13.5 nu voor iedereen beschikbaar: iPhone klaar voor coronatracking

Apple heeft iOS 13.5 uitgebracht. De update voegt de coronatracking van Apple en Google toe, waar apps van overheden en officiële instanties nu gebruik van kunnen maken.

Meest recente iOS 13.5 Beta

iOS 13.5 GM voor ontwikkelaars en publieke testers

18 mei 2020 – Apple heeft de laatste beta van iOS 13.5 uitgebracht. Dit is de iOS 13.5 GM en is de laatste halte voordat de update voor iedereen beschikbaar komt. De Golden Master is beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers.

In de vorige iOS 13.5 beta zijn de volgende dingen verwerkt:

 • Nieuw in iOS 13.5 en watchOS 6.2.5 is dat er automatisch een bericht met Medische ID wordt gestuurd naar hulpverleners. Later deze maand kun je toestemming geven voor een nieuwe Emergency SOS-functie die dit regelt.
 • De schakelaar voor COVID-19 Exposure Notifications is aangepast.

In de derde iOS 13.5 beta zijn drie dingen ontdekt:

 • De eerste versie van de COVID-19-tracking van Apple en Google. Hierdoor kunnen ontwikkelaars met de coronatracking van Apple en Google aan de slag. Ook is er een eerste beta van Xcode 11.5, die een bijgewerkte versie van de iOS SDK bevat. Hiermee is het mogelijk om toepassingen te ontwikkelen voor de coronavirus API van Apple en Google.

  De instelling voor de COVID-19 tracking vind je bij Instellingen > Privacy > Gezondheid > COVID-19 Exposure Notifications.

COVID-19 Exposure Notifications instelling.

Bekijk ook

iOS 13.5 maakt gebruik van mondkapjes makkelijker

In de vandaag verschenen iOS 13.5 beta wordt het makkelijker om Face ID over te slaan als je een mondkapje of gezichtsmasker draagt.

Heb je nog meer nieuws ontdekt, laat het dan weten in de reacties. We werken dit artikel bij met alle nieuwe ontdekkingen.

Meest recente iPadOS 13.5 Beta

iPadOS 13.5 GM

18 mei 2020 – Tegelijkertijd is nu ook de Golden Master van iPadOS 13.5 beschikbaar. Daar zit geen coronatracking van Apple en Google ingebouwd, wel de verbeteringen voor Face ID met mondkapjes en het automatisch inzoomen in FaceTime-groepen. Mochten er iPad-specifieke ontdekkingen gedaan worden, dan lees je dat ook in dit artikel.

iOS 13.5 beta downloaden

Ben je ontwikkelaar, dan kun je via de ontwikkelaarswebsite het benodigde betaprofiel downloaden en vervolgens de beta installeren. De iOS 13.5 beta download is beschikbaar voor de iPhone (vanaf iPhone 6s en iPhone SE). Voor de iPads is er speciale software verschenen, namelijk iPadOS 13. Publieke testers kunnen meedoen door zich aan te melden voor de publieke beta van iOS.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en publieke testers en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Over iOS 13.5 en iPadOS 13.5
iOS 13.5 is de vijfde grote release van iOS 13. Deze versie is nodig om binnenkort apps van overheidsinstanties te gebruiken waarmee je contact met coronapatiënten kan tracken. Deze COVID-19 tracking is gemaakt door Apple en Google. Of er nog meer vernieuwingen in zitten, weten we nog niet. iOS 13.5 en iPadOS 13.5 zijn mogelijk de laatste grotere updates voordat Apple in juni iOS 14 en iPadOS 14 aankondigt.

Tijdlijn iOS 13.5 beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de iOS 13.5 beta’s.

 • iOS 13.5 Final: 20 mei 2020 (verschenen)
 • iOS 13.5 Publieke GM: 18 mei (verschenen)
 • iOS 13.5 GM: 18 mei (verschenen)
 • iOS 13.5 Publieke Beta 3: 6 mei (verschenen)
 • iOS 13.5 Beta 4: 6 mei (verschenen)
 • iOS 13.5 Publieke Beta 2: 29 april (verschenen)
 • iOS 13.5 Beta 3: 29 april (verschenen)

Tijdlijn iPadOS 13.5 beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de iPadOS 13.5 beta’s.

 • iPadOS 13.5 Final: 20 mei 2020 (verschenen)
 • iPadOS 13.5 Publieke GM: 18 mei (verschenen)
 • iPadOS 13.5 GM: 18 mei (verschenen)
 • iPadOS 13.5 Publieke Beta 3: 6 mei (verschenen)
 • iPadOS 13.5 Beta 4: 6 mei (verschenen)
 • iPadOS 13.5 Publieke Beta 2: 29 april (verschenen)
 • iPadOS 13.5 Beta 3: 29 april (verschenen)

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een iOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Meer over problemen door de iOS 13 beta’s lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

iOS 16 beta problemen zoals trage iPhone of batterij snel leeg

Is je batterij door de iOS 16 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS 16 hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS 16 beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken.

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 21 mei: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van de update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.