Instagram privacy en veiligheid

Reacties voor: Je verwacht het niet: Instagram en Facebook kunnen al je webactiviteiten volgen in eigen browser

Je kunt het nauwelijks nog een verrassing noemen: de in-app browser van Instagram en Facebook blijken alles wat je doet te kunnen volgen, zelfs het invoeren van tekst zoals een wachtwoord. Dit is dan ook de reden dat deze apps kiezen voor een eigen in-app browser, in plaats van gebruik te maken van de Safari-versie. Het is de zoveelste keer waaruit blijkt dat moederbedrijf Meta gebruikers probeert te volgen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 15 reacties

  1. Mooi gelijk vd phone af die zooi.

  2. Ik toep het al jaren ;weg met Facebook en al die aanverwante zooi

  3. Je verwacht het niet? Juist wel! Daarom ben ik jaren geleden al gestopt met Zuckerberg software.

  4. Grappig. ICulture gebruikt ook een in app browser.

  5. Elke keer als ik dit soort dingen lees bevestigt het weer dat het een goede keuze was om te stoppen met deze reclamefabrieken te steunen middels het gebruik van FB/Insta. #JoyOfMissingOut

  6. Dit zijn nou dingen waar de EU zich druk over mag maken

  7. @Eddy: de safari-versie….. volgens mij

  8. Heel nuttig, dank!

  9. Moeten die apps dan niet gewoon verboden worden ?! Helemaal uit de AppStore verwijderen

  10. @Eddy @AppleSap: Wat AppelSap inderdaad zegt: wij gebruiken (zoals zoveel apps) de Safari-versie van de in-app browser. Deze heeft gewoon dezelfde beveiligings- en privacymaatregelen als de gewone Safari-browser. Het gaat om de eigen in-app browser van Instagram en Facebook, zoals links in de screenshots te zien is.

  11. Gelukkig gebruik ik al die zooi van Zuckerberg al een paar jaar niet meer en standaard ook geen apps die je verplichten om een ingebouwde browser van de ontwikkelaar te gebruiken. Het is niet echt verrassend dat dit bedrijf weer eens de regels weet te omzeilen. Want anderen oplichten en misleiden is bij dit bedrijf het hoofd product.

  12. @Ronald: Die apps moeten niet verboden worden, dat zijn ze al.

    Cookiewetgeving:

    Artikel 1) Het verkrijgen van informatie en/of opslaan van gegevens op het apparaat van de gebruiker is niet toegestaan tenzij vooraf toestemming is verleend. (Het artikel geeft verder de voorwaarden aan waaraan het verzoek tot toestemming dient te voldoen). Voor zover ik weet (website ACM) kan die toestemming niet via de algemene voorwaarden (van facebook) verkregen worden, dat moeten ze expliciet doen.

    Artikel 2) Het is ook verboden als op een andere manier gebeurt (dan via het plaatsen van cookies). Dus tracking-pixels e.d. mogen niet. Het lezen van informatie via een keylogger is nog steeds informatie op het apparaat van de gebruiker (het interne geheugen) en mag dus ook niet.

    Het is een bekend fenomeen dat Facebook pas zijn illegale acties stopt op het moment dat daar een actie van de toezichthouder ligt (of zelfs pas na een uitspraak met boete).

    Helaas ben ik geen Europeaan dus ik kan geen klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarbuiten gebruik ik de interne browser van Facebook niet.

  13. @Het Draakje: ik heb dit artikel doorgestuurd naar de autoriteit consument en markt.

  14. Daar zouden enorme boetes op moeten staan… Dat je het doet is één, maar als je het niet meldt, ben je schijnheilig en wat mij betreft strafbaar.

  15. Origineel geplaatst door LJK1959
    Daar zouden enorme boetes op moeten staan… Dat je het doet is één, maar als je het niet meldt, ben je schijnheilig en wat mij betreft strafbaar.

    100% eens!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.