Dit is de nieuwe Gezondheid-app in iOS 13

Zes belangrijke verbeteringen op een rij
De Gezondheid-app heeft een flinke update gekregen in iOS 13. De app is geheel nieuw ontworpen en heeft een nieuwe indeling, waar je best even aan moet wennen. We laten je zien hoe de nieuwe Gezondheid-app in iOS 13 eruit ziet en waar je bepaalde functies nu kunt vinden.

Gezondheid-app in iOS 13

Apple’s Gezondheid-app is de centrale plek waar je alle gegevens over jouw lichaam vindt. Je kan hier informatie handmatig invoeren, maar ook importeren van slimme apparaten (zoals slimme weegschalen) en sportapps. Apple introduceerde de app een flink aantal jaren geleden, maar in iOS 13 is hij flink op de schop gegaan. We hebben de belangrijkste verbeteringen voor de Gezondheid-app in iOS 13 voor je op een rijtje gezet.


#1 Nieuw design
Zodra je de Gezondheid-app voor het eerst opstart, merk je dat Apple de app helemaal omgegooid heeft. De app bestaat nu uit twee onderdelen: Overzicht en Ontdek. Bij Overzicht vind je gezondheidsinformatie over jouw lichaam, die afkomstig is van apps en apparaten. Bij Ontdek kun je alle overige categorieën vinden. Kies je bijvoorbeeld voor Hart, dan check je daar de gegevens die verdeeld zijn over de afgelopen periode. Veel categorieën hebben ook subcategorieën, zoals Hartslag en Hartritmevariabiliteit bij de categorie Hart.

Gezondheid-app in iOS 13 met nieuw design.

Bij de subcategorieën vind je ook de vertrouwde grafieken van apps die de categorie ondersteunen en bekijk je welke apps en toestellen deze informatie aanleveren. Wil je de gegevens snel bekijken, dan markeer je hier een categorie als favoriet. Mocht er een categorie zijn die je via het overzicht niet kunt vinden, dan kun je de zoekfunctie gebruiken boven in het Ontdek-tabblad.

#2 Hoogtepunten bekijken
De overzichtspagina bevat alle gegevens van je favoriete categorieën. Een nieuw gedeelte is Hoogtepunten. Je ziet grafieken van bijvoorbeeld je trainingsminuten of je wandel- en hardloopafstand. De Gezondheid-app vergelijkt dit dan ook met je gemiddelde of de gegevens van de afgelopen paar dagen. Je krijgt dan meteen inzicht in wat de nieuwe gegevens daadwerkelijk betekenen. In de huidige Gezondheid-app is dat vaak wat lastig te zien, maar de nieuwe Hoogtepunten maken dat een stuk duidelijker.

Hoogtepunten in Gezondheid-app in iOS 13.

#3 Cyclus volgen
In een aparte tip bespraken we eerder al eens de nieuwe Cyclus-app op de Apple Watch. Maar wist je dat dit ook gewoon beschikbaar is in de Gezondheid-app? Ook als je alleen een iPhone hebt, kun je je dit bijhouden. De Gezondheid-app geeft voorspellingen over je menstruatie en voorspelt je vruchtbare periode. In mooie grafieken wordt de periode ook weergegeven, zodat je in een oogopslag ziet in welke fase je menstruatie zich bevindt.

Heb je geen Apple Watch, maar wil je wel je menstruatie volgen, dan kan dat dus ook gewoon met de Gezondheid-app in iOS 13. Meer over hoe je dit doet, lees je in onze tip over de Cyclus-functie.

Bekijk ook

Zo werkt de Cyclus-app op de Apple Watch en iPhone

Apple biedt met de Cyclus-app de mogelijkheid om je maandelijkse cyclus bij te houden. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun je met deze app je temperatuurverloop, vruchtbaarheid en andere zaken vastleggen en volgen. Zo werkt het.

#4 Gehoor-gezondheid bijhouden
Een andere nieuwe categorie is Horen. Een langdurige blootstelling aan harde geluiden kan (permanente) gehoorschade opleveren en de Gezondheid-app wil dit voorkomen. Allereerst werkt dit samen met de Geluid-app op de Apple Watch. Met deze app kun je checken of het geluid om je heen een normaal niveau heeft. De gegevens die de Apple Watch oppikt, vind je hier dus terug.

Bekijk ook

Zo werkt de Geluid-app op de Apple Watch (met een vernieuwd design in watchOS 10)

Je kunt met je Apple Watch omgevingsgeluid meten dankzij de Geluid-app. De smartwatch geeft je ook proactief meldingen als je te lang in een luide omgeving staat. In deze tip leggen we uit hoe de Geluid-app op de Apple Watch werkt.

Daarnaast houdt de Gezondheid-app op de achtergrond het geluidsniveau van je koptelefoon bij. Je kunt dus met terugwerkende kracht checken of je koptelefoon niet veel te hard stond. De app geeft ook inzicht in wat normaal is. Zo zie je dat de blootstellingslimiet voor 80 db ligt op maximaal 40 uur in zeven dagen. Dit is handig om te weten als je bijvoorbeeld vaak naar concerten gaat. Zo weet je of je beter oordopjes mee kunt nemen of iets verder weg van het podium moet staan.

#5 Tandenpoetsen met de Gezondheid-app
Een categorie die ook nog ontbrak was tandenpoetsen. Vanaf iOS 13 vind je deze optie wél in de Gezondheid-app. Dit onderdeel houdt bij hoe vaak en hoe lang je je tanden gepoetst hebt en brengt dit in kaart. Je kunt de gegevens handmatig invoeren, maar uiteindelijk is het ook de bedoeling dat slimme tandenborstels dit automatisch gaan toevoegen. Op dit moment zijn er nog geen apps of apparaten die dit ondersteunen, maar zodra iOS 13 voor iedereen beschikbaar is, verwachten we wel de eerste apps die tandgegevens automatisch invoeren.

#6 Vernieuwde profielpagina
De vernieuwde profielpagina biedt snelle toegang tot je privacy-instellingen, persoonsgegevens en je Medische ID. Door je gegevens aan te vullen, weet je altijd dat alles up-to-date is. Helaas is het nog steeds niet zo dat het gewicht in je Medische ID automatisch aangepast wordt door het toevoegen van nieuwe statistieken via aangesloten apparaten, maar het nieuwe profiel is wel een stukje overzichtelijker. Bovendien zie je hier wanneer er voor het laatst een reservekopie gemaakt is van je data en kun je alle gegevens met één tik exporteren.

Gezondheid-app in iOS 13 met profiel.

Bekijk ook

Haal meer uit Apple's Gezondheid-app voor iPhone en iPad

Met de Gezondheid-app van Apple kun je allerlei gezondheids- en fitnessdata overzichtelijk verzamelen. Lees hier alles over het inlezen van data in de Gezondheid-app, gebruik van het dashboard, de grafieken en het instellen van je Medische ID.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 04 oktober: Omdat iOS 13 nu een tijdje beschikbaar is hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.