Flitsmeister werkt na drie jaar eindelijk ook in het CarPlay Dashboard

Dankzij de nieuwste Flitsmeister-update kun je de app ook in het CarPlay Dashboard gebruiken. Hierdoor gebruik je Flitsmeister terwijl je ook de muziek kunt bedienen en je volgende agenda-afspraak bekijkt.

Ontwikkelaars kunnen apps voor CarPlay maken, maar worden daarin wel door Apple beperkt. Zo zijn alleen bepaalde appcategorieën toegestaan (zoals navigatie, audio, laadpaal-apps en tankapps), om te voorkomen dat er apps verschijnen die niet voor de auto bedoeld zijn. Maar ook binnen die categorieën ziet Apple streng toe op de functies die een app biedt. Ontwikkelaars van CarPlay-apps moeten werken binnen die beperkingen. Dat geldt ook voor het CarPlay Dashboard. Flitsmeister was lange tijd afwezig in het CarPlay Dashboard, maar nu is er dan toch eindelijk goed nieuws. Met ingang van versie 10.31 kun je Flitsmeister ook in het CarPlay Dashboard gebruiken. Wij leggen je uit wat je daaraan hebt.

Dit artikel verscheen eerder in februari 2021 met een uitleg waarom Flitsmeister (nog) niet in het CarPlay Dashboard beschikbaar is. Nu de functie sinds mei 2023 wel beschikbaar is, is dit artikel bijgewerkt met actuele informatie en achtergrondinfo waarom het zo lang geduurd heeft.

CarPlay Dashboard?
Het gaat in dit artikel specifiek over de Dashboard-functie van CarPlay, het extra scherm waar meerdere apps tegelijk kunnen staan. Het CarPlay Dashboard werd geïntroduceerd in september 2019 en sinds voorjaar 2020 kunnen ook apps van derden hier gebruik van maken. We hebben het in dit artikel dus niet over de CarPlay-app van Flitsmeister, die al sinds 2019 beschikbaar is.

Flitsmeister nu in het CarPlay Dashboard

Het CarPlay Dashboard toont de meest recent geopende en actieve navigatie-app in het linker deel van het scherm. Ben je Flitsmeister-gebruiker, dan verschijnt de app automatisch in het Dashboard-scherm. Daarbij zijn de belangrijkste functies van Flitsmeister behouden gebleven. In het linker blok zie je de kaart met (eventueel) je huidige navigatie. In het kaartje zie je ook de huidige snelheid en maximale snelheid. Waarschuwingen voor flitsers en dergelijke verschijnen ook in het kaartje, inclusief de geschatte aankomsttijd. Rechtsboven zie je in een apart blok de gedetailleerdere navigatie-instructies.

Het voordeel is dat je in dit Dashboard-scherm dus niet alleen de navigatie ziet, maar ook je muziek kan bedienen en eventueel de volgende agenda-afspraak bekijkt. Als je een HomeKit-garagedeur hebt, dan kan hier zelfs een suggestie verschijnen om de garagedeur via het CarPlay-scherm te openen zodra je thuis komt. Gebruik je Flitsmeister alleen maar op de achtergrond voor bijvoorbeeld flitswaarschuwingen terwijl je navigeert met een andere app (zoals Apple Kaarten), dan verschijnt niet Flitsmeister maar de actieve navigatie-app in het Dashboard-scherm.

Flitsmeister in CarPlay Dashboard

Waarom het zo lang duurde

Het heeft uiteindelijk drie jaar geduurd sinds de introductie van het Dashboard-scherm voor apps van derden voordat Flitsmeister hier gebruik van maakt. In een eerdere versie van dit artikel vroegen wij aan Kim van der Wielen van Flitsmeister waar de ondersteuning voor het CarPlay Dashboard bleef. In 2021 vertelde zij destijds dat er twee voornaamste redenen zijn waarom Flitsmeister hier nog niet mee samenwerkte: tijd en complexiteit. “Als we iets maken voor op het CarPlay dashboard moet dat Flitsmeister waardig zijn. Minder willen we onze gebruikers niet aanbieden. Daarnaast zijn er ook aanpassingen nodig vanwege de nieuwe guidelines van Apple die ook de nodige investeringen op technisch vlak vragen”, zo legde zij destijds aan ons uit.

Het is bij het gebruik van de Dashboard-functie bijvoorbeeld niet mogelijk om visuele signaleringen te tonen zoals je in de gewone Flitsmeister-app voor CarPlay gewend bent. Denk aan een waarschuwing voor een flitser, ongeval of andere gevaarlijke situatie op de weg. In de CarPlay-app zelf verschijnt een melding op het scherm, samen met een waarschuwing via audio. Op het Dashboard kan Flitsmeister de waarschuwingen niet op die manier tonen. Dat is volgens Van der Wielen de essentie van Flitsmeister, zo vertelde ze in 2021. “Onze app is groot en complex, waardoor we niet zomaar even kunnen omschrijven naar de nieuwe manier die nodig is voor dashboard-ondersteuning”, zo voegde Van der Wielen toe.

Bekijk ook

Zo werkt het Dashboard in CarPlay: navigatie, muziek en meer op één scherm

CarPlay heeft een handige functie, genaamd het Dashboard. Hoe werkt het CarPlay Dashboard en wat zijn de mogelijkheden? Welke apps zijn er geschikt? Dit moet je weten over het Dashboard in CarPlay.

Met de aankondiging van vandaag bij de beschikbaarheid van Flitsmeister in het CarPlay Dashboard, geven de makers nog iets meer uitleg. Flitsmeister bevestigt dat er aanpassingen nodig waren om te voldoen aan de richtlijnen van Apple. Hierdoor waren er de nodige investeringen op technisch vlak nodig. Maar nu dit werk erop zit, krijg je dus ook waarschuwingen op het Dashboard-scherm te zien.

Andere apps in CarPlay Dashboard
Enkele apps die al langer in het CarPlay Dashboard beschikbaar zijn, zijn Waze, Google Maps en TomTom. Ook die hebben te maken met beperkingen. Die apps tonen je navigatie-instructies en een kaartje van je route (inclusief maximale snelheid), maar het melden van flitsers is ook bij die apps niet mogelijk in het CarPlay Dashboard. Wel tonen de apps aankomende flitsers in het kaartje.

Algehele beperkingen van CarPlay
Ook voor de gewone CarPlay-apps zijn er beperkingen waar ontwikkelaars mee moeten dealen. Apple biedt een soort template waarbinnen alle ontwikkelaars hun functies moeten inbouwen. Dat is dan ook de reden dat veel CarPlay-apps er grotendeels hetzelfde uit zien. Ontwikkelaars hebben in het ontwerpen van een CarPlay-app niet de volledige ontwerpvrijheid zoals ze dat wel bij iPhone- en iPad-apps hebben. Daarom zijn sommige functies die je kent van Flitsmeister ook niet beschikbaar in de CarPlay-versie, simpelweg omdat Apple daar de ruimte niet voor biedt. Wel introduceerde Flitsmeister onlangs de parkeerfunctie in de CarPlay-app, zodat je rechtstreeks vanaf je autoscherm kunt betalen voor je parkeeractie.

Bekijk ook

Parkeerfunctie van Flitsmeister werkt nu ook in CarPlay

Flitsmeister in CarPlay werkt nu ook voor parkeren. Je kan met de Flitsmeister-app voor CarPlay betalen voor een parkeeractie, zonder dat je je iPhone hoeft te gebruiken.

De reden voor de strenge richtlijnen en beperkingen is onder andere veiligheid. Apple zorgt hiervoor dat apps gemakkelijk te bedienen zijn en dat ze er allemaal hetzelfde uit zien, wat ook de herkenbaarheid vergroot. Door de mogelijkheden te beperken, houdt Apple zelf in de hand hoeveel informatie er tegelijkertijd op het scherm getoond mag worden. Dat geldt dus niet alleen voor CarPlay-apps zelf, maar ook voor het CarPlay Dashboard.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 23 mei: Artikel bijgewerkt na de beschikbaarheid van Flitsmeister in het CarPlay Dashboard.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.