Facebook app op iPhone

Reacties voor: Facebook maakt stiekem iPhone-camerabeelden als je door berichten bladert

Facebook maakt actief gebruik van de camera in de iPhone, als je door je newsfeed bladert. Dit gebeurt zonder dat gebruikers er weet van hebben. Een gebruiker bracht dit aan het licht en testte het op verschillende iPhones.
35 reacties
 1. Waarom verbazen mij deze berichten niet? Ze zullen wel zeggen dat het om een bug gaat. Maar ondertussen…
  Walgelijk bedrijf!

 2. Aan de ene kant schrik ik hiervan….en aan de andere kant verbaast het mij niet. Ik heb in ieder geval nu de camera toegang geweigerd.

 3. Het belangrijkste advies ontbreekt: verwijder je Facebookprofiel en verwijder alle aan Facebook gelieerde apps!

 4. Pffff en de app verwijderd.

 5. Gewoon het app verwijderen. En als je toch Facebook wilt gebruiken dan maar via Safari. Zo doe ik het.

 6. Afdekken van de camera is op je iPhone natuurlijk niet te doen, als je vaak foto’s neemt. Ik had bij FB direct al de toegang tot de camera geblokkeerd en de meest strikte privacy instellingen ingesteld. Facebook spioneert overal. Toen m’n oudste zoon thuis was, merkten we een keer dat Facebook ook via de microfoon afluistert. We hadden het over iets heel ongewoons. Wat het precies was, weet ik niet meer. Even later kijkt hij op z’n Facebook en ziet hij een advertentie over datgene waar we het nét over hadden. Hij wist zeker dat hij er op Facebook of Google nooit over geschreven had. Het kon niet anders dan dat het via de microfoon was gegaan.

 7. Origineel geplaatst door Macaanzee
  Afdekken van de camera is op je iPhone natuurlijk niet te doen, als je vaak foto’s neemt. Ik had bij FB direct al de toegang tot de camera geblokkeerd en de meest strikte privacy instellingen ingesteld. Facebook spioneert overal. Toen m’n oudste zoon thuis was, merkten we een keer dat Facebook ook via de microfoon afluistert. We hadden het over iets heel ongewoons. Wat het precies was, weet ik niet meer. Even later kijkt hij op z’n Facebook en ziet hij een advertentie over datgene waar we het nét over hadden. Hij wist zeker dat hij er op Facebook of Google nooit over geschreven had. Het kon niet anders dan dat het via de microfoon was gegaan.

  Hier hetzelfde, veel last van mijn voet, dit thuis besproken en wat gebeurd er? Voettrainingen in mijn tijdlijn 😱

 8. Maar wat verwachten jullie nou eigenlijk? Facebook is gratis voor jullie. En toch moeten ze iedere maand netjes personeel en flinke kosten betalen. Denken jullie dat dat geld komt aanwaaien? Dat betalen jullie, alleen niet met geld. Dus houd alstublieft op met dat gezeur. Of werken jullie zelf ook voor niks. Gebruik je “gratis” diensten, betaal je ook, maar dan niet met geld.

 9. Deze update had nooit in de app store mogen komen. Voor zover ik weet controleert Apple altijd apps en hun updates voordat ze live gaan. Zo zijn ze ook in staat om hun app store ‘clean te houden’. Erg jammer om te lezen dus dat dit er blijkbaar door is gekomen.

 10. Mocht je Facebook hebben, dan sowieso niet de app gebruiken ervan.
  Deze trekt je batterij leeg vanwege oa het draaien op de achtergrond en het willen verkrijgen van GPS.

  De mobiele versie via safari is dan een betere optie.
  De beste optie is om helemaal geen Facebook te gebruiken overigens.

 11. Origineel geplaatst door Jaap Couro
  Maar wat verwachten jullie nou eigenlijk? Facebook is gratis voor jullie. En toch moeten ze iedere maand netjes personeel en flinke kosten betalen. Denken jullie dat dat geld komt aanwaaien? Dat betalen jullie, alleen niet met geld. Dus houd alstublieft op met dat gezeur. Of werken jullie zelf ook voor niks. Gebruik je “gratis” diensten, betaal je ook, maar dan niet met geld.

  Waar dat ze op een andere manier geld moeten verdienen, maar ga niet ongevraagd (zonder dat te melden) je filmen. ‘Gezeur’ is in mijn inziens zeker niet onterecht en doe ik lekker mee: “Dit kan echt niet!”

 12. Bij ‘instellingen – privacy – camera’ staat bij mij helemaal geen Facebook

 13. Dat je met social media apps en vele andere apps data deelt vindt ik nog “oké” en weten we allemaal eigenlijk wel. Maar dat camera en zelfs de microfoon zonder dat je dat in de gaten heeft aangaan tijdens het bezig zijn met je telefoon vindt ik zorgelijk! Ik ben nooit van betaalde apps geweest maar nu zou ik willen dat er ook van diverse betaalde apps zijn, eenmalig of per jaar of zo een acceptabel bedrag, waarvan je dan verzekerd bent dat die geen data hoe dan ook verzamelt. Maar tja ook dan zal je dit nooit zeker weten..!

  Facebook gebruik ik amper nog, kijk er soms op maar posten is minimaal of niks. Maar begin steeds meer stapje bij stapje overtuigd te raken om Facebook en gerelateerde apps alle accounts te verwijderen.. enige jammere is dan Instagram en whatsapp ook weg moeten. Aangezien de hele wereldbevolking daar op zit en op de alternatieven niemand wordt dat ook zo saai weer..

  En dan die alternatieve apps, wat doen die met je gegevens, camera en microfoon.. je weet het niet hè 🤷🏻‍♂️

 14. Het enige wat hier ontdekt is toch dat alleen de camera op de achtergrond aan staat. Niet dat er daadwerkelijk beelden van je camera naar Facebook verzonden worden. Wanneer dat laatste achterhaald wordt, ja dan heb je een schandaal. Nu niet, dit is gewoon een camera-view die (waarschijnlijk perongeluk) op de achtergrond nog open staat…

  @Marina: Je kunt reclame-tracking uitzetten in de instellingen van je iPhone

 15. Ik heb de laatste tijd met de facebook app maar ook de instagram app dat ik door de tijdlijn scroll en van een post terug ga naar mijn tijdlijn en dat dan zomaar de camera aan ging. (met insta was dat geen veeg naar rechts waardoor de camera aan ging) dus ik vermoede al dat er een foutje in zat.

  App’s meteen verwijderd, rommel. Kijk voortaan wel via Safari ofzo.

 16. Iedereen die nu nog Facebook gebruikt geeft niets om zijn privacy dus dan maakt dit toch niets meer uit

 17. Wie zit er nog op Facebook dan. Heb het al heel lang geleden verwijderd

 18. Mark Zuckenberg weet van niets? Hij hoort op de hoogte te zijn. Misschien is hij niet meer bekwaam als ceo. En zijn positie mag in vraag worden gesteld. Zijn bedrijf is te groot geworden en de tentakels zijn over heel het internet. Zelfs mensen die niet voor facebook kiezen worden gevolgd en dit kan niet. Net als google moet met mensen volgen die net willen gevolgd worden.

 19. @JK: Niet alleen Facebook hoor 😉

 20. Origineel geplaatst door Jaap Couro
  Maar wat verwachten jullie nou eigenlijk? Facebook is gratis voor jullie. En toch moeten ze iedere maand netjes personeel en flinke kosten betalen. Denken jullie dat dat geld komt aanwaaien? Dat betalen jullie, alleen niet met geld. Dus houd alstublieft op met dat gezeur. Of werken jullie zelf ook voor niks. Gebruik je “gratis” diensten, betaal je ook, maar dan niet met geld.

  Nou dit argument is tot op een zeker zin waar. FB verdiend nu zoveel aan een persoon dat het niet meer in verhouding staat dat het gratis is. FB zou eigenlijk geld moeten uitkeren omdat ze “jouw” gegevens mogen gebruiken. 😉

 21. Wat een walgelijk bedrijf. Ze schenden keer op keer je privacy.

  De meest eenvoudige oplossing is gewoon FB te verwijderen. Geloof me, je mist niets en krijgt er zomaar een uur per dag bij. Als het niet meer is.

 22. dit moet toch wel een megaboete veroorzaken,.. achtelijke gasten.

 23. Ik ben heel blij dat ik Facebook en WhatsApp al lang geleden heb verwijderd. Walgelijk bedrijf, Facebook.

 24. Wanneer gaat dit walgelijke bedrijf eens aan de schandpaal en wordt de gebruiker gecompenseerd voor deze diefstal?

 25. Origineel geplaatst door Jaap Couro
  Maar wat verwachten jullie nou eigenlijk? Facebook is gratis voor jullie. En toch moeten ze iedere maand netjes personeel en flinke kosten betalen. Denken jullie dat dat geld komt aanwaaien? Dat betalen jullie, alleen niet met geld. Dus houd alstublieft op met dat gezeur. Of werken jullie zelf ook voor niks. Gebruik je “gratis” diensten, betaal je ook, maar dan niet met geld.

  Inderdaad PLEUR die troep weg ! (sorry voor het woordje pleur)

 26. Wat ik niet snap is dat er nog steeds mensen zijn die al die apps maar toegang geven tot hun microfoon, camera en fotoalbum. Daar ben ik jaren geleden al mee gestopt. Het is ook al jaren lang bekent dat dit soort dingen gebeuren.

 27. Dan is eigenlijk de vraag nog: Is het een bug dat Facebook zomaar perongeluk de camera gebruikt? Of is het een bug waardoor wij ineens zien dat ze het gebruiken en dat ze het eigenlijk al een tijdje deden?

 28. Als je alleen de history en het ontstaan van FB erop na slaat. Dan zie je dat die MZ een misselijke vieze dief is. Die geheel en alleen aanzicht zelf denkt. Die gast is te vertrouwen zover je hem gooien kan.

 29. Origineel geplaatst door JK
  Iedereen die nu nog Facebook gebruikt geeft niets om zijn privacy dus dan maakt dit toch niets meer uit

  Je hebt geen FB nodig om in hun netten te belanden. Zoek maar eens op google naar “shadow profiles facebook”.

 30. Het is alleen de story camera die aan staat oo de achtergrond. Wat hij daar doet is ook vreemd. Zijn er al mensen die het gelukt is om het na te doen?

  Gesponserd bericht zoeken. Op paginanaam klikken. Op logo van bedrijf klikken. En foto naar beneden trekken. Dit alles Terwijl je record?

  Mij is het niet gelukt. En hoe kan hij de pagina opzijschuiven om de camera te voorschijn te halen, terwijl hij de foto wegsleept, wetende dat met die veeg beweging er geen camera tevoorschijn hoort te komen.

  Als hij baas was geweest had hij verteld hoe je de bug hercreert. Dit doet hij niet omdat? Het fake is. Dit is wel heel vreemd hoor. Ik zeg niet dat facebook niet mee kijkt want dat is heel goed mogelijk. Ik zeg alleen dit filmpje als zijnde bewijs nergens op slaat.

 31. (Red.) Reactie van Facebook-integriteitstopman toegevoegd.

 32. Zijn er nog mensen die fb gebruiken?😁

 33. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
  @Macaanzee: @Marina: Facebook heeft de schijn absoluut tegen door eigen handelen, maar dat vermoeden is gewoon 100% echt niet waar. Zie o.a. dit artikel op NOS.nl of deze tweets van gerespecteerd techjournalist Joost Schellevis. Afluisteren is niet nodig voor Facebook, omdat ze al zo’n uitgebreid profiel van je hebben dat ze alles al van je weten. Daar hebben ze je gesprekken niet (meer) voor nodig.

  Beste Jean-Paul,

  Even voor de duidelijkheid: de tweets van Schellevis (jouw toevoeging dat hij gerespecteerd is, is overigens wat manipulatief, maar dat ter zijde) geven aan dat er geen bewijs voor is dat bijvoorbeeld FB afluistert via de ingebouwde microfoon. Op basis daarvan kun je niet vaststellen dat het “100% echt niet waar” is. Je kunt hooguit melden dat er geen bewijs voor is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.