Facebook maakt stiekem iPhone-camerabeelden als je door berichten bladert

Facebook maakt actief gebruik van de camera in de iPhone, als je door je newsfeed bladert. Dit gebeurt zonder dat gebruikers er weet van hebben. Een gebruiker bracht dit aan het licht en testte het op verschillende iPhones.

Update 20:00 uur: Facebook heeft aangegeven dat ze het probleem gaan onderzoeken. Topman Guy Rosen, vice president integrity bij Facebook, zegt dat het activeren van de iPhone-camera waarschijnlijk een bug is (zoals we al voorspelden) en belooft dat er onderzoek gaat plaatsvinden.

Facebook gluurt mee via camera

Het stiekem maken van opnames gebeurt in de Facebook-app voor iOS. In het filmpje van Joshua Maddux is te zien dat de camera actief is tijdens het bladeren door berichten. Door een bug in de app zijn de beelden van de camera in een strook links op het scherm te zien. Het viel Maddux op dat hij op eens beelden van zijn eigen vloerkleed te zien kreeg. Hij testte het vervolgens op vijf verschillende iPhones met iOS 13.2.2 en had daar dezelfde ervaring. In iOS 12 was er geen strook zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat de camera dan echt uit staat. Ook in iOS 13.1.3 is de bug niet aanwezig, maar is het wel mogelijk dat Facebook opnames maakt. Het gebeurt alleen als je Facebook toegang hebt gegeven tot je camera.


Daarmee is ook meteen duidelijk hoe je het ongewenst maken van camerabeelden door Facebook kunt uitschakelen: door de toegang tot de camera in te trekken. De Facebook-app probeert dan de camera te gebruiken, maar iOS blokkeert de toegang. Via Instellingen > Privacy > Camera > Facebook kun je de toegang van Facebook intrekken. Staat Facebook niet in deze lijst, dan heb je de iOS pop-up nog niet te zien gekregen en dus ook nog niet goedgekeurd.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Onduidelijk is of het bewust is ingebouwd, of dat het een bug is waardoor de Facebook-app “per ongeluk” beelden opneemt. Facebook zal in een reactie ongetwijfeld zeggen dat het een foutje was, dat nu pas aan het licht is gekomen. In de Android-app blijkt het niet te spelen. In ieder geval is het geen handige zet, gezien Facebook’s moeizame relatie met de privacy van gebruikers.

Eerder meldde een andere gebruiker het probleem al op Twitter, maar dat werd niet breed opgepikt.

https://twitter.com/neo_qa/status/1190614998411808768

Wat kun je zelf doen?
Het is goed om te weten dat elke app die je toestemming hebt gegeven om de camera te gebruiken, ook stiekem opnames kan maken. Je kunt naar de privacy-instellingen gaan om te kijken welke apps dit kunnen doen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Privacy > Camera.
  3. Kijk welke apps toegang hebben tot de camera en schakel uit welke je niet vertrouwt.
  4. Let op dat apps zoals Instagram (ook eigendom van Facebook) ook vaak toegang hebben tot de camera en niet goed meer werken als je het uitschakelt. Zo kun je niet meer live foto’s maken en meteen uploaden.

    Facebook camera toegang

  5. Blader in de Instellingen-app naar Facebook.
  6. Bovenin het scherm zie je allerlei voorzieningen die toestemming nodig hebben.
  7. Schakel items uit waar je je niet comfortabel bij voelt.

Een andere oplossing is het afdekken van je camera, zoals op MacBooks wel gebeurt. Voor de iPhone is dat wat lastiger, zeker nu er op de nieuwste modellen drie camera’s zitten. Eventueel zou je dit kunnen oplossen met een hoesje dat je open moet klappen om foto’s te maken. Facebook CEO Mark Zuckerberg doet het zelf ook, dus dat zegt wel wat.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 12 november: Reactie van Facebook-integriteitstopman toegevoegd.

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.