Facebook haalt Onavo Protect-app uit App Store wegens privacyschending

Op verzoek van Apple
Facebook heeft de VPN-app Onavo Protect uit de App Store gehaald. Volgens Apple schond de app de privacyregels. De app hield namelijk bij welke apps op het toestel waren geïnstalleerd en hoeveel data ze verbruikten.

Die data werd doorgestuurd naar moederbedrijf Facebook, dat daardoor een goed beeld kreeg welke apps mensen zoals gebruiken. Facebook kon daardoor precies achterhalen hoe goed andere apps zoals Snapchat het doen. Onavo was volgens Apple in strijd met de nieuwe privacyregels die sinds juni actief zijn en die beperken hoeveel gebruikersdata een app mag verzamelen. Na overleg tussen beide bedrijven is Facebook akkoord gegaan met terugtrekken van de app.


Volgens anonieme bronnen van The Wall Street Journal zou Apple eerder deze maand Facebook hebben geïnformeerd over het feit dat Onavo Protect in strijd was met de regels.

In een reactie zegt Apple zelf:

We werken hard om de privacy en data van gebruikers te beschermen in het hele Apple-ecosysteem. In de nieuwste update van onze richtlijnen maken we expliciet duidelijk dat apps geen informatie mogen verzamelen over welke andere apps op het toestel van een gebruiker zijn geïnstalleerd, als dat wordt gebruikt voor analyse of advertenties/marketing. Apps moeten duidelijk maken welke gebruikersdata wordt verzameld en hoe het wordt gebruikt.

Op deze punten was de Onavo Protect-app in overtreding. De app beloofde een veilige internetverbinding, waardoor je identiteit minder makkelijk kan worden achterhaald. Maar tegelijk registreerde de app wel allerlei gebruikersdata, die naar Facebook werden gestuurd.

Facebook en Onavo VPN.

Onavo kwam in maart 2018 al in het nieuws, nadat de bekende beveiligingsonderzoeker Will Strafach in kaart had gebracht welke gegevens Onavo zoal verzamelt. Dat bleken er nogal wat. Ook verzamelde Onavo data op het moment dat de app niet actief was.

Bekijk ook

Deze data verzamelt Facebook met de Protect-app

De befaamde beveilligingsonderzoeker Will Strafach onderzocht de datapakketten die Facebook's Onavo Protect-app zoal verzamelt en vraagt zich af waarom Facebook zo nodig moet weten wanneer jouw iPhone-scherm aan of uit staat.

Onavo was een gratis app, die al sinds 2013 bestond. Nog datzelfde jaar werd het achterliggende bedrijf door Facebook overgenomen. Hoewel alle marketing rondom de app erop was gericht om consumenten te beschermen tegen ‘kwaadaardige websites’ en het beschermen van persoonlijke informatie, ging de app zelf niet zo netjes met de informatie om. Onavo verzamelde bijvoorbeeld informatie over de internetactiviteiten van gebruikers. Facebook kon dit gebruiken om overnames te doen, zoals de aankoop van WhatsApp.

Heb je de app gedownload en ben je tevreden gebruiker, dan kun je Onavo gewoon blijven gebruiken. Er zullen echter geen updates meer komen. Wil je wel updates, dan zul je naar de Android-versie moeten overstappen, want die blijft gewoon beschikbaar in de Google Play Store.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.