Apple Store: iPhone-gebruikers met Beats-hoofdtelefoons

Onderzoek: ‘Apple zakt in West-Europa naar de derde plaats’

Huawei en Xiaomi in opkomst

Apple is in West-Europa gedaald naar een derde plek als het om marktaandeel van smartphones. Vooral de Chinese merken Xiaomi en Huawei zijn sterk in opkomst, ten koste van Apple en Samsung.

Apple boekte bij de afgelopen kwartaalcijfers haar beste junimaand ooit, maar in West-Europa blijkt Apple volgens cijfers van IDC minder toestellen te verkopen dan vorig jaar. Apple maakt nooit cijfers voor specifieke markten bekend, dus voor regionale gegevens kunnen we alleen uit gaan van onderzoeksbedrijven zoals IDC. Volgens hen verkocht Apple in het tweede kwartaal van dit jaar in West-Europa ruim 6,1 miljoen iPhones, ten opzichte van 6,8 miljoen een jaar eerder. Ook Samsung ziet een daling, ten gunste van Huawei.

‘Apple op de derde plek in West-Europa’

Aangezien de nieuwe iPhones er bijna aan komen, is het niet verwonderlijk dat Apple’s verkoopcijfers in aanloop naar september wat teruglopen. Deze golfbeweging zien we elk jaar, omdat mensen een verkoop uitstellen. Dit jaar is er echter wel een opvallende stijging te zien bij Huawei. Deze Chinese fabrikant wist in dit kwartaal ruim 6,7 miljoen smartphones te verkopen, waarmee ze een marktaandeel van 24,8% wisten te behalen. Huawei heeft daarmee Apple ingehaald en staat na Samsung op de tweede plaats. Samsung heeft 32,4% marktaandeel, terwijl Apple blijft steken op 22,5%.

Verkopen in West-Europa in tweede kwartaal 2018.

Samsung verkocht in West-Europa in het tweede kwartaal zo’n 15% minder toestellen, terwijl 10% gedaald is. Naast Huawei is ook Xiaomi een opvallende stijger, want in een jaar tijd wist dit Chinese merk bijna 4% marktaandeel te behalen. The Verge merkt op dat de Europese markt door de opkomst van Huawei en Xiaomi steeds meer een mix wordt van de grote merken als Apple en Samsung en de Chinese merken Xiaomi en Huawei. Toch zal het volgende kwartaal er weer heel anders uit zien. Het derde kwartaal bestaat ook voor een deel uit september. Als het even mee zit, verschijnen alle 2018 iPhones nog voor het einde van september, waardoor Apple zomaar weer van plek kan wisselen met Huawei.

Aangezien Nederland ook onder West-Europa valt, zijn we benieuwd of jij deze trend ook in jouw omgeving ziet. Ken jij ook meer mensen die steeds vaker kiezen voor een Chinees merk of heb je nog steeds vooral vrienden die kiezen voor een iPhone?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2018, 9:07
Bron Bron The Verge
Categorie Apple
Onderwerpen verkoopcijfers, verkopen
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.