Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Facebook-fout

Facebook-fout liet iOS-apps zoals TikTok en Spotify crashen

Heb je de afgelopen tijd last gehad van crashende iPhone-apps? De boosdoener zou wel eens Facebook kunnen zijn.

Apps crashten door Facebook-fout

Talloze iOS-apps, waaronder Spotify, TikTok, Pinterest en Tinder bleken te crashen tijdens het gebruik op de iPhone of iPad. De apps konden niet meer worden opgestart, maar crashten meteen. Het werd veroorzaakt door een fout in een SDK van Facebook. Apps gebruiken deze SDK om gebruikers te laten inloggen met hun Facebook-account. Ook als je geen gebruik maakte van de Facebook-login kon je er last van hebben. De aanwezigheid van de functie alleen al was voldoende om de apps te laten vastlopen. Het opnieuw installeren van de apps zonder in te loggen, had geen succes.


Het probleem deed zich vlak na middernacht voor. Volgens Facebook hadden “sommige gebruikers in sommige apps” last van het probleem, ook populaire apps zoals Spotify en TikTok. Het grote aantal meldingen wekte echter de indruk dat het om een wijdverspreid probleem ging. Inmiddels is het snel verholpen. Het zou te maken hebben gehad met een configuratiefout van servers bij Facebook.

Dit kan Apple eraan doen
Apple zou dit soort problemen kunnen voorkomen, door te zorgen voor een soort ‘sandbox’ voor dergelijke SDK’s, stelt ontwikkelaar Guilherme Rambo voor. Dit zou voorkomen dat mensen die geen Facebook gebruiken toch geplaagd worden door bugs en storingen bij Facebook. Het zou ook voorkomen dat gebruikersdata kunnen lekken naar derde partijen.

Apple wilde niet reageren, Facebook wel. Een woordvoerder vertelde The Verge:

Earlier today, a new release of Facebook included a change that triggered crashes for some users in some apps using the Facebook iOS SDK. We identified the issue quickly and resolved it. We apologize for any inconvenience.

Als iPhone-apps crashen kan het nog meer oorzaken hebben. We hebben er een speciaal artikel over geschreven met mogelijke oplossingen. Heb je problemen dat je hele iPhone crasht zonder duidelijke reden? Ook daar hebben we een tip over.

Bekijk ook

Wat te doen als iPhone-apps crashen? Hier zijn 9 oplossingen

Heb je last van apps die regelmatig of altijd crashen? Misschien ligt het niet eens aan de app zelf, maar aan andere processen op je iPhone. We reiken daarom 9 oplossingen aan als je te maken hebt met een app die steeds crasht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 mei 2020 om 9:05
Onderwerpen
, ,
Categorie
Apps
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.