iPhone crash

iPhone gecrasht: zo los je een crashende iPhone op

Heb je last van een crashende iPhone? Dan helpen we je met deze tips weer op weg. Check waar het aan ligt.

iPhone crash
Het overkomt iedereen wel eens: je start een iPhone-applicatie op en hij crasht na een paar seconden, waarna je weer teruggebracht wordt naar het startscherm. Het ligt misschien aan de app, maar het kan ook gewoon aan je iPhone liggen. In deze tip lees je hoe je dit op kunt lossen.

Crashende iPhone-apps oplossen

Een crashende iPhone kan meerdere oorzaken hebben. Soms is er één app die problemen oplevert. Je kunt ervoor kiezen om dan een nijdige review in de App Store te schrijven, maar er zijn meerdere oplossingen om het probleem van een crashende app op te lossen:

  • Verwijder de app uit het recente geheugen van de iPhone en start hem opnieuw op. Dit doe je via het multitaskingscherm, door de app omhoog te vegen.
  • Met een knoppencombinatie kun je een app geforceerd afsluiten, zodat hij weer fris opgestart kan worden. Open een app, druk de power-knop enkele seconden in en hou vervolgens de homeknop even ingedrukt.
  • Heeft dit het probleem niet opgelost, probeer dan de iPhone eens opnieuw op te starten. In onze aparte tip lees je hoe je een iPhone reset.
  • Controleer of er een update beschikbaar is via App Store > Updates. Mogelijk heeft de ontwikkelaar een bug verholpen waardoor de app niet meer crasht.

Het crashen van apps kan bij alle applicaties voorkomen. Heb je last bij meerdere apps, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Eén van de oorzaken kan een corrupte FairPlay DRM-database zijn. Het kan ook zijn dat een app gekocht is met een Apple ID die momenteel niet op het toestel geactiveerd is, waardoor een app niet opgestart kan worden. Het kan helpen om de app opnieuw te installeren vanuit de App Store, zodat er nieuwe informatie naar de DRM-database wordt weggeschreven. Om een app opnieuw te installeren, doe je het volgende:

  1. Hou je vinger op het appicoon tot deze gaat trillen.
  2. Tik op het kruisje om de app te verwijderen.
  3. Ga vervolgens naar de App Store en gebruik de zoekfunctie om de app op te zoeken.
  4. Zie je een wolkje met een pijl naar beneden, dan heb je de app al eerder op het huidige account gekocht. Tik hierop om hem opnieuw te installeren.
  5. Zie je alleen een Download-knop of een knop met de prijs van de app, dan heb je de app op een ander account gedownload dan waar je nu mee ingelogd bent. Download de app opnieuw of log in met een ander account om de app daarmee te downloaden.

Heeft dit een crashende app niet opgelost, dan is er mogelijk een bug aanwezig. Probeer contact op te nemen met de ontwikkelaar om hier een melding van te maken. Dit verschilt per ontwikkelaar. In de App Store kun je op de desbetreffende app-pagina vaak een link naar de website van de ontwikkelaar vinden. Ligt het inderdaad aan een bug, dan zit er niks anders op dan wachten op een update.

Over Apple’s kopieerbescherming FairPlay

Elke iPhone-applicatie is voorzien van Apple’s eigen kopieerbescherming, FairPlay. Als je een applicatie start, moet deze met een unieke sleutel worden ontsleuteld (het omgekeerde proces van encryptie). Daarbij wordt gebruik gemaakt van een unieke sleutel, die door de iTunes-server wordt aangemaakt. De iTunes-server geeft je bij elke nieuwe applicatie een nieuwe sleutel, die in een lokale database wordt bewaard, zodat je geen internetverbinding nodig hebt om de applicatie te starten.

De iTunes-server geeft de sleutels uit, maar geeft ze ook opnieuw uit als je een nieuwe applicatie downloadt uit de App Store. Neem een gratis applicatie of eentje die je al eerder hebt geïnstalleerd en iTunes zorgt ervoor dat de database met DRM-sleutels opnieuw wordt opgehaald.

Heb je de apps opnieuw geïnstalleerd, check dan of alle applicaties weer gewoon opstarten. Je kunt de nieuwe applicatie nu eventueel weer weghalen. Mocht het niet zijn gelukt, dan kun je altijd nog je iPhone compleet herstellen (d.w.z. terugbrengen naar fabrieksinstellingen).

Afspraak maken

Heb je heel veel last van crashende iPhone-applicaties en lijkt niets te helpen, dan kun je ook terecht bij de Apple Store in Amsterdam, Den Haag of Haarlem langsgaan om je probleem aan de Genius Bar voor te leggen. Het is verstandig om goed voorbereid op pad te gaan: maak een logboek waarin je noteert wanneer de applicaties crashen en welke maatregelen je al hebt genomen. Dat bespaart je veel tijd, omdat de Genius Bar-medewerker niet opnieuw alle stappen hoeft langs te lopen die je zelf al hebt genomen. Als het crashen aan de iPhone zelf ligt en lukt het niet om het probleem op te lossen, dan zorgt het logboek ervoor dat je sneller een vervangende iPhone mee naar huis krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!