Aquara EU plug

Europese Aqara slimme stekker nu verkrijgbaar

Aqara heeft de Europese versie van de slimme stekker uitgebracht. De Zigbee 3.0 geschikte stekker was in de Europese uitvoering tot voor kort alleen verkrijgbaar in Rusland.

Aqara slimme stekker voor Europa

De EU-versie van de slimme stekker is geschikt voor Zigbee 3.0 en werkt met de huidige Aqara gatewaty. Ook zitten er dezelfde functies in als de Amerikaanse versie, zoals het in de gaten houden van je energieverbruik en bescherming tegen oververhitting en overspanning. Er zijn nog geen details gegeven over de prijs, maar gezien de reputatie van de fabrikant zal het relatief goedkoop zijn. De stekker heeft modelnummer SP – EUC01 en meet 62 x 77,5 millimeter. Wat de electrische specs betreft gaat het om 250 Volt AC, 50/60 Hz en 10 Ampere. Het maximale verbruik van de aangesloten apparaten is 2300 Watt.


Deze slimme stekker biedt dezelfde opties die je bij de meeste andere slimme stekkers vindt, zoals op afstand bedienen, activeren op basis van tijdstip en bedienen met je stem. Je krijgt ook verbruiksstatistieken. Om dit alles te gebruiken in combinatie met HomeKit te gebruiken is een hub nodig; bij voorkeur de Europese versie. De hub zorgt er ook voor dat sommige functies nog blijven werken als er geen internetverbinding thuis is. Als de stekker nog met de sensoren kan communiceren, gaan automatiseringen gewoon door.

Aqara EU plug

Moeilijk verkrijgbaar
De website van Aqara geeft nog meer specs, zoals de temperatuur en vochtigheid waarbij je de stekker mag gebruiken. Het aanschaffen van deze EU-stekker is nog wel een probleem. Je kunt het beste terecht bij onze oosterburen, bijvoorbeeld bij de winkelketen Cyberport. Ook zou Aqara bij de Duitse vestigingen van MediaMarkt, Saturn en Conrad moeten liggen, al is er voorlopig nog grote kans dat je misgrijpt.

Aqara EU plug

De specs zijn grotendeels gelijk aan de eerder verschenen Mi Smart Plug van dezelfde fabrikant (Xiaomi), die een iets ander design heef en geen officiële ondersteuning voor Zigbee 3.0 biedt. Met deze nieuwe stekker ben je dus beter af. Net als bij de Eve slimme stekker zit er een knopje aan de zijkant om de stroomtoevoer in te schakelen als je geen smartphone bij de hand hebt. De beveiliging tegen oververhitten zorgt ervoor dat de stekker wordt uitgeschakeld zodra er een te hoge temperatuur geconstateerd wordt. Ook is de stekker zelf gemaakt van brandwerend materiaal.

Wil je de HomeKit-functies op afstand bedienen, dan heb je een Woning-hub nodig zoals een Apple TV of HomePod.

Zoek je andere slimme stekkers, check dan eens onze round-up.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.