Vrouw met MacBook

Gerucht: ‘Chiptekort bij Apple leidt tot vertraging bij MacBook en iPad’

Maar de iPhone komt nog wel op tijd

Apple zou te maken hebben met de gevolgen van een wereldwijd tekort aan chips. Daardoor zullen de nieuwe MacBooks en iPads vertraging oplopen.

Chiptekort verklaart mogelijk de stilte bij Apple

We wachten en wachten maar… er lijken voorlopig geen nieuwe Apple-producten in zicht en de aankondiging van een april-evenement ligt er ook niet. Mogelijk heeft Nikkei het antwoord. Deze publicatie zegt dat de productie van sommige MacBooks en iPads vertraagd is omdat bepaalde componenten niet geleverd kunnen worden. Ze moeten misschien zelfs uitgesteld worden naar de tweede helft van 2021. Wereldwijd is er een tekort aan chips en hoewel Apple z’n logistieke zaken meestal goed voor elkaar heeft, krijgen ook de MacBook en iPad er nu mee te maken. De iPhone zou gewoon op schema liggen, al is de toevoer ook daar aan de krappe kant.


Bij de MacBooks zou het probleem liggen bij bepaalde componenten op het circuitboard, die nodig zijn voordat de laptop geassembleerd kan worden. Bij de iPad zou het probleem liggen bij de schermen en componenten daarvoor. Een wereldwijd tekort aan drivers die de schermen aansturen treft nu ook Apple.

iFixit MacBook Air 2020 trackpad

Nikkei geeft niet aan om welke MacBook en iPad-modellen het precies gaat. Er zou een nieuw model van de iPad Pro op komst zijn, die volgens analist Ming-Chi Kuo deze maand in massaproductie gaat. Het gaat dan om het 12,9-inch model met Mini LED-display. Bij de Macs is Apple druk bezig met de overstap naar Apple Silicon. Volgens Nikkei blijft het probleem nog wel even spelen in de toeleveringsketen. In de winkel zul je er voorlopig nog weinig van merken: alle huidige producten zullen nog gewoon op voorraad zijn, maar op nieuwe MacBook-modellen zul je wat langer moeten wachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.