iPhone 12 met dubbele camera.

‘Camera iPhone 12 gekoppeld aan specifiek toestel, bemoeilijkt reparaties’

Apple heeft er mogelijk voor gezorgd dat de camera in de iPhone 12 gekoppeld is aan het specifieke toestel waar deze in verwerkt zit. Je kan een defecte camera daardoor niet zomaar vervangen door een zelfde exemplaar.

Apple heeft het liefst dat je voor een iPhone-reparatie een afspraak maakt bij de Apple Store of een Apple Authorised Service Provider. Apple ontmoedigt zelfs onofficiële accu’s met een melding op de iPhone, terwijl ook schermreparaties met onofficiële onderdelen voor problemen kunnen zorgen. In de iPhone 12 lijkt het erop dat Apple ditzelfde nu doet voor de camera, zo concludeert YouTuber Hugh Jeffreys.

‘Camera in iPhone 12 gekoppeld aan origineel toestel’

In zijn teardown van twee iPhone 12-modellen bespreekt de YouTuber de veranderingen ten opzichte van de voorgaande modellen. Wat hem opvalt bij de camera’s, is dat deze niet goed werkt bij het overzetten van het moederbord van het ene toestel naar het andere. De camera start wel op, maar levert wel allerlei problemen op in het gebruik. Bij het in- en uitzoomen loopt de camera vast en ook de selfiecamera, portretmodus en panoramastand zorgt voor problemen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het lijkt geen softwareprobleem te zijn, want het probleem speelt bij beide modellen waarbij de moederborden verwisseld zijn. Na het terugzetten van het moederbord naar het oorspronkelijke toestel, werkt alles weer zoals het hoort. De batterijmelding die Apple ingebouwd heeft is verdwenen en ook Face ID werkt weer, net als de camera. In een laatste test heeft de YouTuber ook nog alleen de cameraonderdelen onderling uitgewisseld, met hetzelfde resultaat als bij het verwisselen van de moederborden: een niet functionerende camera.

Het lijkt er dus op dat de camera met bijvoorbeeld een serienummer gekoppeld is aan het oorspronkelijke moederbord. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar een defecte camera kan vervangen, waardoor het zelf uitvoeren van reparaties bemoeilijkt worden. Bij de Apple Store en andere erkende winkels kan het uiteraard wel, maar die zijn vaak duurder omdat er alleen originele onderdelen gebruikt worden. Het probleem is niet zo groot als bij de batterij of scherm, omdat een camera minder snel defect gaat.

Overigens bleek uit een eerdere teardown van de iPhone 12 dat batterij en scherm verwisselbaar zijn.

Bekijk ook

iPhone 12 teardown toont verwisselbare batterij en scherm

Dat de iPhone 12 en iPhone 12 Pro veel op elkaar lijken, wisten we al. De toestellen lijken intern dan ook erg op elkaar. Wat wel nieuw is, is de toevoeging van 5G en dat heeft nogal wat invloed gehad op het interne design. Het is meer modulair van opzet en gemakkelijker te repareren.

Apple heeft sinds een jaar wel een speciaal programma voor reparatiebedrijven. Zij kunnen zich aanmelden, om in aanmerking te komen voor originele onderdelen. Sinds deze zomer is dit reparatieprogramma voor onafhankelijke bedrijven uitgebreid naar Nederland en België. Wil je meer weten over iPhone-reparaties, check dan ons overzicht.

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone van najaar 2020. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max maar met een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G en een nieuw design met vlakke zijkanten. Dit toestel had de meest uitgebreide camera van de 2020-serie, inclusief een LiDAR scanner voor betere 3D-dieptemeting. Lees hier alles over de iPhone 12 Pro Max kopen, prijzen, functies en meer. Dit model is opgevolgd door de iPhone 13 Pro Max.

iPhone 12 Pro Max

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.