Meta Quest 3

Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: wat zijn de verschillen?

Wordt het de Apple Vision Pro of de Meta Quest 3? In dit artikel bekijken we de verschillen op het gebied van design, specs, prijs en displays. De Vision Pro heeft betere specs, maar zijn er nog meer verschillen?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Apple Vision Pro is niet voor iedereen weggelegd: het is een duur apparaat en je moet extra moeite doen om er eentje vanuit de VS te importeren. Reken op een uitgave van minstens 4.000 euro en als het tegenzit zelfs tegen de 5.000 euro. Is de Meta Quest 3 dan iets om eens naar te kijken, zodat je je eerste ervaringen kunt opdoen met dit soort headsets? Is het een beetje vergelijkbaar met de Vision Pro en biedt het dezelfde mate van ‘immersion’? En hoe zit het met de specs? Er zijn behoorlijk wat verschillen als je kijkt naar ontwerp, prestaties en prijs. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Ook als je niet van plan bent om de Quest 3 te kopen, heb je in ieder geval een betere indruk gekregen hoe de twee zich van elkaar onderscheiden.

Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: specs

Hieronder hebben we de belangrijkste eigenschappen van beide headsets tegenover elkaar gezet, zodat je al een goede eerste indruk krijgt van de verschillen.

EigenschapApple Vision ProMeta Quest 3
ReleasedatumFebruari 2024Oktober 2023
BesturingssysteemvisionOSAndroid-variant
DisplaysMicro-OLEDLCD
Display-resolutie3680×3140 (4K per oog)2064×2208 (4K+ Infinite Display per oog)
Verversingsfrequentie90/96/100 Hz72/80/90/120 Hz
HDR-ondersteuning
Gewicht600-650 gram (batterij 353g)515 gram
AfmetingenCa. 250 x 160 x 90 mm (schatting)184 x 160 x 98 mm (officiële specs)
Batterijduur2 tot 2,5 uur1,5 tot 2,5 uur
BatterijExtern via kabelIngebouwd
Microfoons63
WifiWifi 6 (2.4 en 5GHz)Wifi 6E (2.4, 5 en 6 GHz)
Geschikt voor brildragersWerkt met speciale lenzenJa
Sensoren12 camera’s2 RGB-camera’s
Handtracking
Oogtracking
LichaamstrackingAlleen bovenlichaam
ControllersOptioneel te gebruiken met Bluetooth controllers Touch Plus-controllers
DieptesensorenInfrarood + LiDARInfrarood
ProcessorApple M2 met 10-core GPUQualcomm XR2 Gen 2 met 6-core GPU
Hoeveelheid RAM16GB8GB
Opslag256GB, 512GB en 1TB128GB en 512GB
Vanafprijsca. €4.200,- in Europa€550,- in Europa

De specs van de Vision Pro zijn online bij Apple te vinden.

Design: Vision Pro vs Quest 3

De Apple Vision Pro is een mixed-reality-headset met een strak en modern ontwerp. Hij beschikt over een OLED-display met hoge resolutie, waarmee je een helder en scherp beeld krijgt. Daardoor is de kijkervaring ook behoorlijk meeslepend. De headset heeft ingebouwde luidsprekers en microfoons, waardoor je ook met andere gebruikers kunt blijven communiceren. Uniek bij de Vision Pro is EyeSight, waarmee anderen aan de buitenkant van je bril een projectie van je ogen te zien krijgen. Daardoor krijgen anderen de indruk dat je ze aankijkt.

Apple Vision Pro EyeSight

De headset zelf ziet eruit als een skibril, gemaakt van een lichtgewicht aluminiumlegering. Toch is de bril zelf nog behoorlijk zwaar, vooral bij langdurig gebruik. De standaard meegeleverde solo-hoofdband is verstelbaar en wordt geleverd in een maat die precies op jouw hoofd is afgestemd. Er is ook een dual band-hoofdband die je kapsel wat meer ruïneert, maar wel prettiger is bij langdurig dragen. De magnetische afdichting rond het gezicht (Light Shield) voorkomt dat er licht aan de zijkanten binnendringt. Ook deze is op jouw maat afgestemd. Kortom, bij het ontwerp van de Vision Pro draait alles om een comfortabele pasvorm “op maat”. Hoewel de headset zelf niet op maat wordt gefabriceerd is er wel keuze uit een verscheidenheid aan Light Seals en hoofdbanden om ervoor te zorgen dat de headset goed aansluit op jouw gezicht. De hoofdband beschikt bovendien over een draaiknop waarmee je minuscule aanpassingen kunt doen.

Een groot minpunt qua design: Vision Pro is geen standalone headset. Je moet altijd met het batterypack verbonden zijn.

Meta Quest 3 Ghostbusters

De Meta Quest 3 daarentegen is wél een standalone headset, die je kunt gebruiken zonder dat je accessoires of apparaten hoeft aan te sluiten. De nadruk ligt op draagbaarheid en gebruiksgemak. Hij is lichter van gewicht en is daardoor meer geschikt voor langdurige sessies. Verder is hij slanker en comfortabeler dan de eerdere Quest-modellen. De hoofdband en gezichtsranden zijn verstelbaar voor een betere pasvorm, maar er is geen sprake van meerdere maten. Meta hanteert een one-size-fits-all aanpak, met een dualband-hoofdband die over je hoofd loopt.

Net als bij de Vision Pro zitten de luidsprekers en microfoons ingebouwd, zodat je met anderen kunt communiceren. Maar de voorzijde van de headset is gesloten, waardoor oogcontact met anderen niet meer mogelijk is. Het brede gezichtsveld binnenin de bril zorgt overigens wel voor een meeslepende ervaring, maar wat ontbreekt is een draaiknop om tussen AR en VR te wisselen. Die heeft de Vision Pro wél.

De Quest 3 heeft overigens wel een draaiwieltje, maar gebruikt dit om de pupilafstand en lensdiepte aan te passen. Je kunt de headset gebruiken in combinatie met een normale bril. Meta heeft optionele lenzen op sterkte van Zenni, die rond de €50 per stuk kosten.

Meta Quest 3 met Stranger Things

Verschil in prijs: Vision Pro vs Quest 3

Als we naar de prijs kijken is het verschil enorm. Als Apple een europrijs van ca. €4.200,- gaat hanteren voor de Vision Pro kun je voor dat geld ruim 7 exemplaren van de Meta Quest 3 kopen. Er komen bij Apple nog extra kosten bij voor de optische Zeiss-lenzen en allerlei andere optionele add-ons. Je kunt bovendien je eigen bril gebruiken bij de Quest 3, dus dat levert geen extra kosten op.

Bekijk ook

Meta denkt meer Quest-headsets te verkopen dankzij Vision Pro

Meta denkt de "Android van headsets" te kunnen worden, nu de Vision Pro op de markt is. Gebruikers zien de mogelijkheden van de Vision Pro, vinden dat de prijs te hoog ligt en kiezen daarna voor het goedkopere alternatief, de Meta Quest 3. Althans, dat is waar Meta op hoopt.

Displays van de Vision Pro versus Meta Quest 3

De hoge prijs van de Vision Pro wordt deels veroorzaakt door de geavanceerde displays. Aan de voorkant is er een extra display aanwezig voor EyeSight, terwijl je binnenin twee 4K Micro OLEd-schermen vindt, één per oog. Deze hebben een breed kleurbereik en hoog dynamisch bereik en kunnen HDR-content tonen. De pixeldichtheid ligt volgens Apple 64x zo hoog als die van de iPhone, aangezien elk beeldscherm net zo groot is als een postzegel. De displays kunnen 23 miljoen pixels vertonen.

De Quest 3 heeft een een 4K-resolutie, maar niet voor elk oog. Het gaat om twee LCD’s, elk met 2064 x 2208 pixels per oog. Bij full-color video gaat de resolutie iets omlaag. De beeldkwaliteit is op de Vision Pro dus vele malen beter en dat geldt nog eens extra als je naar eerdere modellen zoals de Quest 2 en Quest Pro kijkt.

Apple Vision Pro gaming

Controllers op de Vision Pro en Quest 3

De Vision Pro werkt helemaal zonder controllers. Je kunt wel optioneel een bestaande Bluetooth-controller gebruiken, maar bediening met controllers is niet het uitgangspunt geweest bij het onwerpen van deze headset. In plaats daarvan is een redelijk baanbrekende bediening met oogbewegingen en handgebaren gekozen. Je hoeft niet eens je handen in de lucht te houden, maar kunt ze natuurlijk op je schoot laten rusten. Daarnaast kun je spraakopdrachten gv en teksten dicteren.

Bij de Meta Quest 3 heb je wel een controller nodig. De Touch Plus-controllers van de Quest 3 zijn compacter dan die van de Quest 2 en beschikken over TruTouch-technologie, waarmee je haptische feedback krijgt. Ze liggen ook ergonomisch goed in de hand. De Quest 3 beschikt overigens ook over Direct Touch-handtracking om te zorgen dat je niet helemaal afhankelijk bent van de controller. Dit is echter minder geavanceerd dan de oplossing van Apple en dat is mede te danken aan de vele camera’s aan de buitenzijde van de Vision Pro.

Hardware en performance van de Vision Pro vs Quest 3

Het is lastig om de performance te vergelijken, nu de Vision Pro nog maar zo kort op de markt is. De gebruikerservaringen op beide headsets zijn te verschillend. Wel weten we dat de Vision Pro beschikt over de M2-chip die je ook in de MacBooks vindt, met daarnaast een R1-chip voor de verwerking van sensordata. De vertraging op het scherm zou slechts 12 ms zijn, wat vergelijkbaar is met een tv-scherm.

De Quest 3 is Meta’s “krachtigste headset tot nu toe” en de Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 SoC-chipset levert “meer dan 2x de grafische prestaties van de Quest 2”. Alles is relatief en aangezien er (voorzover wij weten) nog geen bruikbare benchmarks voor dergelijke headsets bestaan is het een beetje appels en peren vergelijken.

Meta Quest 3 Demeo

Apps en games op de Vision Pro vs Meta Quest 3

Om nou te zeggen dat Apple bij voorbaat al een voorsprong heeft met de bestaande App Store, is te makkelijk. Speciaal voor de Vision Pro aangepaste apps zijn er nog niet zoveel. Er zijn wel een paar pioniers die het aandurven, maar over het algemeen zullen ontwikkelaars nog een afwachtende houding aannemen. De gebruikersgroep is immers nog heel klein en ze ontwikkelen hun app voor een niche, die nog wel een paar jaar beperkt blijft.

Gelukkig kun je gebruik maken van duizenden bestaande iPhone- en iPad-apps, die meteen beschikbaar zijn op de headset. Deze zijn echter niet geoptimaliseerd voor spatial computing. Dat geldt ook voor de ruim 100 games die via Apple Arcade beschikbaar zijn. Vision Pro heeft echter een andere troef achter de hand: Unity heeft support aangekondigd.

Veel meer verwachten we van filmkijken op de Vision Pro, dankzij een groot aanbod van 3D-films en het nieuwe formaat Apple Immersion Video. Daarmee krijg je echt het idee dat je midden in de actie staat. Apple wil ook sportwedstrijden op de Vision Pro beschikbaar stellen.

Bekijk ook

Filmkijken op de Vision Pro: zo werkt Apple Immersive Video

Op de Vision Pro kun je kijken in een nieuw filmformaat: Apple Immersive Video. Ontdek wat dit inhoudt, wat je kunt kijken en hoe het kijken van 2D- en 3D-films werkt op de Vision Pro.

Bij de Meta Quest 3 heb je sinds de introductie in oktober 2023 al de beschikking over ruim 4500 games die voor de Quest 2 waren ontwikkeld. Voor de beste ervaring zullen ontwikkelaars hun apps wel moeten aanpassen aan de nieuwe mixed reality-functies en de krachtiger procesor, die je alleen op de Quest 3 vindt. Er zijn meer dan 100 nieuwe apps en games voor de Quest 3 uitgebracht, zodat je keuze genoeg hebt. Daarnaast is Xbox Game Pass Xcloud Cloud Gaming beschikbaar, waardoor je nog meer keuze hebt.

Conclusie: welke headset moet je hebben?

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat de Quest 3 veel meer op games en vermaak is gericht, terwijl de Vision Pro wat breder van insteek is: niet alleen games, maar ook productiviteit. Gaat het om mixed reality-mogelijkheden, dan heeft Vision Pro weer de voorsprong, omdat de headset veel meer vanuit deze insteek is ontwikkeld en het bij de Quest pas later is toegevoegd.

Over het algemeen is de Vision Pro uiteraard de betere mixed reality-headset, met betere specs en meer aandacht voor draagcomfort op maat. Dat mag ook wel, voor die hogere prijs. Maar de Meta Quest 3 zou voor sommigen wel eens een betere aankoop kunnen zijn, vooral als je met virtual reality bezig wil of je eerste ervaringen op wil doen. De prijs van $3.500 van de Vision Pro is voor veel mensen onbetaalbaar (en als je het wel kunt betalen moet je je partner nog zien te overtuigen).

De Quest 3 is met z’n €550,- bereikbaarder voor een veel grotere doelgroep, plus dat je er morgen al mee kunt spelen. Je kunt dan alvast kijken of het iets voor jou is, hebt minder een schuldgevoel als je ‘m toch niet gebruikt en ondertussen kun je wachten tot er over een paar jaar een goedkopere Vision-headset uit komt. Dat duurt namelijk nog wel behoorlijke tijd. Kortom: op dit moment is de Quest 3 voor de meeste mensen een betere keuze, ook al zou je het liefst toch de Vision Pro willen hebben.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 5 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.