Apple Studio Display met konijnen

Dit wist je nog niet over het Apple Studio Display

Apple heeft het nieuwe Apple Studio Display aangekondigd, maar daarbij vertelden ze niet alles. In dit artikel zetten we alle nuttige weetjes voor je op een rij.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In de kleine lettertjes valt van alles te ontdekken, als Apple een nieuw product heeft aangekondigd. Wij doken in de details rondom het Apple Studio Display (vanaf €1.779,-). Dit is een scherm waar veel mensen naar hebben uitgekeken: hij is goedkoper dan het Pro Display XDR én hij is helemaal in Apple-stijl. Het plastic LG-scherm kan de deur uit. Maar je moet deze details wel weten voordat je het Studio Display aanschaft!


#1 1 meter kabel
Je krijgt bij dit scherm een Thunderbolt-kabel van 1 meter. Heb je meer lengte nodig, dan kun je een langere kabel erbij kopen, maar dat kost je wel behoorlijk wat geld: 1,8 meter voor €149,- en een lengte van 3 meter voor €179,-.

Thunderbolt-kabel van Apple

#2 Standaard voet meegeleverd
Bij het Pro Display XDR moest je nog een (prijzige) voet erbij kopen. Dat hoeft bij het Studio Display gelukkig niet. Je krijgt er een standaard voet bij, die 30 graden kantelbaar is. Voor dezelfde prijs kun je ook kiezen voor een VESA-plaat, zodat je het scherm aan de muur of aan een monitorarm kunt bevestigen. Wil je een in hoogte verstelbare voet, dan zul je wel extra moeten betalen:

  • Standaard glas, standaard voet of VESA: €1.779,-
  • Standaard glas, in hoogte verstelbare voet: €2.239,-

Je betaalt dus €460,- extra voor een in hoogte verstelbare voet. Een paar pakken printerpapier is goedkoper, maar ziet er ook iets minder fraai uit.

Belangrijk om te weten dat de stands onderling niet uitwisselbaar zijn.

Mac Studio Display opties

#3 Veelal dezelfde specs als de 27-inch iMac
Apple is gestopt met de 27-inch iMac met Intel-chip, maar dat betekent geen afscheid van het scherm. De belangrijkste specs neemt het Studio Display over, te weten:

  • 5K Retina-resolutie
  • 5120 x 2880 resolutie met 218 pixels per inch
  • 60Hz verversingsgraad
  • True Tone, P3 wide color-kleurweergave
  • Geen HDR
  • Optioneel met nano-textuur

Toch zitten er ook wel wat verbeteringen in, zoals een hogere helderheid (van 500 naar 600 nits). Sommige mensen vinden het verschil echter te klein. Het duurdere Pro Display XDR heeft wel HDR en heeft een piekhelderheid van 1600 nits piek-helderheid.

Er is natuurlijk een reden waarom er zo’n grote kloof in prijs zit tussen het Studio Display van minder dan 2000 euro en het Pro Display XDR van meer dan 5000 euro. Maar veel mensen hadden liever een betaalbaar scherm gezien waar wél alle snufjes in zitten.

Mac Studio Photoshop

#4 Geen ProMotion
Wellicht de grootste tegenvaller bij dit scherm: terwijl steeds meer producten worden voorzien van ProMotion, zit het er bij het Studio Display niet in. ProMotion is de technologie waarbij de verversingsgraad van het scherm wisselt tussen 60Hz en 120Hz. Zoals je hierboven al kon zien, is het altijd 60Hz. Dat maakt het scherm wat minder geschikt voor toepassingen met heel snelle beeldwisselingen, zoals games. ProMotion in 5K op 120 Hz zou Display Port Alternate Mode 2.0 vereisen. Je zou het beeldscherm dan met twee kabels op de computer moeten aansluiten.

Er zijn momenteel nog geen schermen boven 4K beschikbaar die meer dan 60 Hz bieden, dus zelfs als je er heel veel geld tegenaan zou willen gooien kun je het niet krijgen. Overigens ondersteunt het duurdere Pro Display XDR met 6K-resolutie ook geen ProMotion.

#5 Geen mini-LED
Bij Mac- en iPad-schermen zijn we gaandeweg ook gewend geraakt aan mini-LED. Ook dit ontbreekt op het Studio Display, maar dat is niet vreemd. Het Pro Display XDR heeft namelijk ook geen mini-LED. Dit scherm heeft een structuur die erg lijkt op mini-LED, maar de grootte van de leds is 600 μm. Dit voldoet niet aan de mini-LED standaard van minder dan 100 μm.

Mac Studio Display Specs

#6 Poetsdoekje alleen bij nano-textuur
Apple levert een poetsdoekje mee, om te zorgen dat je scherm altijd blinkend schoon en vrij van vingervlekken is. Maar je krijgt ‘m alleen als je de duurdere variant met nano-textuur glas bestelt. Die is €230 duurder dan de variant met standaardglas. Gaat het je vooral om het poetsdoekje dan kun je voor €25 eentje los kopen. Ooit lachten we om die prijs, maar op de totale aankoopprijs van een Studio Display valt het opeens erg mee.

#7 Geen Thunderbolt 4
Er zitten vier usb-c-poorten aan de achterkant, waarvan één Thunderbolt 3. Apple heeft niet gekozen voor Thunderbolt 4, iets wat Apple op de nieuwste Macs wel ondersteunt. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat Thunderbolt 4 niet de maximale bandbreedte kan ondersteunen én tegelijk het scherm kan ondersteunen.

#8 Duurder maar beter dan een LG Ultrafine 5K
Op het eerste gezicht komen de specs van dit nieuwe scherm wel wat overeen met de LG UltraFine 5K (€1399,-), die 400 euro goedkoper is.

Maar Apple’s scherm is helderder (600 nits) en biedt een aantal andere voordelen, zoals een mooier design en een steviger aluminium behuizing met voet, terwijl het scherm van LG helemaal in plastic is uitgevoerd. Daarnaast krijg je bij Apple een 12 megapixel webcam, microfoons én betere speakers met ruimtelijke audio en Dolby Atmos. Die accessoires hoef je dus niet meer los te kopen. Voor heel wat mensen zal dat de extra 400 euro waard zijn. Grote kans dat je al die extra’s maar moeilijk voor 400 euro bij elkaar kunt

#9 Center Stage voor het eerst naar de Mac
Met het Studio Display is het voor het eerst mogelijk om Center Stage ook op de Mac te gebruiken. Bij het voeren van een FaceTime-videogeprek zal de camera je steeds volgen en de beelduitsnede aanpassen op het moment dat er meer mensen in beeld komen. Tot nu toe was je hiervoor aangewezen op de iPad: alle recente iPad-modellen ondersteunen het nu, zelfs het goedkoopste model.

#10 Snelladen alleen bij 14-inch MacBook Pro
Met het Thunderbolt-poort aan de achterkant van je Studio Display kun je een geschikte MacBook opladen. Snelladen kan ook, maar dan heb je wel een 14-inch MacBook Pro van de nieuwste generatie nodig. De overige drie usb-c-poorten kun je ook gebruiken voor opladen van bijvoorbeeld je iPhone, maar dan op normale snelheid. Je kunt er bovendien een externe schijf, netwerkdrive, toetsen­bord of muis op aansluiten.

iPad Air 2022 paars

#11 Je kunt niet alle iPads met usb-c aansluiten
Goed nieuws: Je kunt een iPad Air aansluiten op het Studio Display. Maar je moet dan wel de vijfde generatie uit 2022 hebben en niet een van de eerdere modellen. Dit heeft ermee te maken dan deze voorzien zijn van USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) en die bandbreedte is te laag. Alle iPads met USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) werken wel.

Deze modellen kun je wel op het Studio Display aansluiten:

Het Studio Display is niet geschikt voor de:

Daarnaast kun je het Studio Display natuurlijk aansluiten op diverse Mac-computers, die zelfs terug gaan tot de MacBook Pro uit 2016. De vierde generatie iPad Air en de iPad mini 6 hebben weliswaar een usb-c-aansluiting, maar die heeft een te lage doorvoersnelheid voor data, namelijk USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), terwijl de 2022-versie van de iPad Air is voorzien van USB 3.1 Gen 2 (10 Gpbs). Dit laatste biedt voldoende bandbreedte om de volledige resolutie van het Studio Display te benutten.

Met USB 3.1 Gen 1 kun je slechts een enkel scherm van 4K resolutie op 30 Hz aansluiten en dat is te laag voor het Studio Display, dat een 5K resolutie op 60 Hz biedt. De beste ervaring heb je als je een Thunderbolt-geschikte iPad aansluit.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat iPadOS officieel nog geen ondersteuning biedt voor externe schermen. Je kunt het scherm dan ook het beste op een Mac aansluiten.

#12 Scherm updaten met een Mac
Omdat er een A13-chip in het scherm zit, is het in feite een computer. Er zullen dus ook firmware-updates voor het scherm verschijnen. Updaten doe je via een aangesloten Mac.


#13 Werkt ook met Windows
Goed om te weten: het Studio Display is geschikt voor Windows, maar er zijn wel wat punten om rekening mee te houden.

Bekijk ook

Apple Studio Display werkt ook met Windows (maar niet alle functies zijn beschikbaar)

Kun je het Apple Studio Display ook gebruiken met Windows? Het antwoord is ja, maar er is wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

#14 Stroomkabel zit vast
Het Studio Display heeft een stroomkabel die je niet kunt verwijderen, ook niet met flink wat kracht. Dat blijkt uit de eerste hands-on ervaringen, waaronder die van YouTuber Oliur. De voet is overigens ook niet te vervangen. Je kunt dit dus later niet meer wijzigen. Bij het Pro Display XDR is de situatie anders: daar kun je de stroomkabel loshalen en kun je later nog van voet wisselen.

#15 Het Studio Display draait op iOS
Een interessante ontdekking is dat het Studio Display bij de introductie op iOS 15.4 (build 19E241) draait. Dat is dezelfde iOS-versie die ook voor de iPhone en iPad is verschenen. Als je de het scherm ‘Over deze Mac’ bekijkt zie je de firmwareversie. Apple kan firmware-updates uitbrengen om bepaalde functies te verbeteren. Zo werd in de eerste ervaringen geklaagd over de matige beeldkwaliteit van de webcam. Sommige reviewers noemden het zelfs ‘onbruikbaar’. Apple gaat een software-update voor het Studio Display uitbrengen om dit te verhelpen.

Studio Display Firmware

#16 Het Studio Display heeft 64GB opslag
Het scherm heeft 64GB interne NAND-opslag, zo ontdekte ontwikkelaar Khaos Tian op Twitter. Daarvan wordt echter maar 2GB gebruikt. Een deel van de vrije ruimte is nodig voor firmware-updates, maar de rest lijkt vooral aanwezig om het scherm futureproof te maken. Apple heeft zelf nog niet bevestigd (in de technische specificaties of ergens anders) dat er inderdaad 64GB opslag aanwezig is, maar het roept geen verbazing op. Er zit immers een A13 Bionic-chip in en dat maakt het scherm eigenlijk een soort computer. De A13 zit ook in de derde generatie iPhone SE en in de negende generatie standaard iPad van 2021. Mogelijk heeft de keuze voor 64GB ermee te maken dat de A13-chip is ontworpen voor minimaal 64GB. De genoemde devices zijn namelijk ook niet met minder te krijgen. Een andere reden kan zijn dat Apple op deze manier bestaande componenten kan hergebruiken en geen speciale A13 met 32GB opslag hoeft te maken.


Ben je overtuigd dat de Studio Display iets voor jou is? Dit zijn de prijzen:

  • Standaard glas, standaard voet of VESA: €1.779,-
  • Standaard glas, in hoogte verstelbare voet: €2.239,-
  • Glas met nanotextuur, standaard voet of VESA: €2029,-
  • Glas met nanotextuur, in hoogte verstelbare voet: €2489,-

Bekijk ook

Alles over het Apple Studio Display voor de Mac

Apple heeft een eigen extern beeldscherm: het Apple Studio Display. Het is bedoeld om in combinatie met je Mac te gebruiken, met name de Mac Studio. Het Studio Display biedt een strak design in een groot 27-inch beeldoppervlak en is een stuk goedkoper dan het Pro Display XDR.

Mac Studio

De Mac Studio is Apple's krachtige desktop-Mac. De Mac Studio is ongeveer even groot als twee Mac mini's op elkaar. Het eerste model uit 2022 had een M1 Max- of M1 Ultra-chip, maar het nieuwste model uit juni 2023 heeft een M2 Max en M2 Ultra-chip en andere verbeterde specs. Om de Mac Studio te gebruiken, heb je wel een extern scherm (zoals het Apple Studio Display), toetsenbord en muis of trackpad nodig. Lees meer over de Mac Studio op onze pagina's.

Mac Studio

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.