Center Stage op Apple Studio Display

Apple brengt Studio Display firmware-update 15.5 opnieuw uit

Apple heeft voor de tweede keer de update 15.5 voor het Apple Studio Display is uitgebracht. Deze update moest eerder problemen met de webcam oplossen en een nieuwe build zou nu ook problemen met audio moeten verhelpen.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We hebben een aparte tip over het Studio Display updaten: daarin vind je ook de nieuwste firmware-versie:

Bekijk ook

Zo kun je het Apple Studio Display updaten en bekijk je de firmwareversie

Heb je een Apple Studio Display, dan kan je daar software-updates voor installeren. In deze tip lees je hoe je firmware updates voor het Studio Display installeert en hoe je de huidige firmware versie bekijkt.

Update 4 augustus 2022: Apple heeft opnieuw firmware 15.5 uitgebracht voor het Apple Studio Display. Dit is hetzelfde versienummer als eerder in mei is verschenen. Wel is het buildnummer anders, namelijk 19F80. Mogelijk lost dit de audioprobleem van het Studio Display op, waar we eerder over schreven.


De vorige firmware-update werd in mei uitgebracht en zou problemen met de webcam oplossen, maar dat bleek in de praktijk wat tegen te vallen. Apple heeft voor deze nieuwe update geen releasenotes uitgebracht.

Bekijk ook

Gebruikers klagen over audioproblemen bij Studio Display, maar Apple heeft geen oplossing

De afgelopen maanden klagen diverse gebruikers van het Apple Studio Display over problemen met de speakers en het geluid. Om onduidelijke redenen stopt de audio na een paar minuten. Er is zowel goed als slecht nieuws.

Update 16 mei 2022: Apple heeft nu het Studio Display firmware-update 15.5 voor iedereen uitgebracht. Na meerdere beta’s is de definitieve versie dus beschikbaar. Apple zegt dat in deze update de ‘camera-afstamming verbeterd wordt, met onder meer verbeterde ruisonderdrukking, contrast en kadering’. Uit de vorige beta’s bleek dat de verbeteringen beperkt waren, hoewel er wel verschil te zien was. Hoe dan ook zijn er (groot of klein) verbeteringen in de webcam van het Studio Display te zien.

Studio Display 15.5 verbetert webcam

Hou er rekening mee dat je macOS Monterey 12.4 nodig hebt om de nieuwste firmware-update voor het Studio Display te kunnen installeren. Download dus eerst macOS Monterey 12.4 voor je Mac, waarna je hem aan kunt sluiten aan het Studio Display en je het scherm kunt updaten naar de nieuwe 15.5 firmware-update. We hebben een uitgebreid stappenplan hoe je het Apple Studio Display kunt updaten. Ook lees je daarin hoe je de huidige firmware van het Studio Display kunt controleren, zodat je weet of je helemaal up-to-date bent.

Bekijk ook

Apple brengt macOS Monterey 12.4 uit: een nieuwe wallpaper voor je Mac

Apple heeft macOS Monterey 12.4 uitgebracht na meerdere weken testen. De update bevat vooral bugfixes, maar biedt ook een handige nieuwe optie.

Update 3 mei 2022: Apple heeft een tweede beta-update voor de firmware van het Studio Display uitgebracht. Een week geleden verscheen de eerste beta-update, die helaas de beeldkwaliteit niet aanzienlijk verbeterde. We zijn benieuwd of het deze keer wel gelukt is.

Update 27 april 2022: De firmware-update blijkt nauwelijks kwaliteitsverbetering te bieden voor de webcam, zo blijkt uit de eerste ervaringen. Mogelijk is de software dus niet het probleem, maar de ultragroothoeklens die Apple gebruikt heeft. Dit is uiteraard een stuk moeilijker te fixen.

Apple beloofde voor de webcam een ‘sensationele beeldkwaliteit’, maar dat is nu nog steeds niet het geval. De firmware-update zorgt eigenlijk nauwelijks voor verbetering, zo zegt Apple-kenner Jason Snell. Het bijsnijden van het beeld in Center Stage is wel iets minder ingrijpend, vindt hij. James Thomson vindt dat er minder ruis te zien is en iets meer contrast, maar de beeldkwaliteit is nog steeds slecht en ‘uitgewassen’ in vergelijking met andere webcams.

Het zou aan de ultragroothoeklens liggen, beweert 9to5Mac. Apple heeft deze lens gekozen vanwege Center Stage, om een extra breed beeld te hebben en te zorgen dat mensen altijd in beeld blijven. Deze camera heeft geen optische zoom, waardoor Center Stage het beeld digitaal moet bijsnijden om mensen in het midden van het beeld te tonen. De iPhone kan een selfie met 12 megapixels maken, maar Center Stage doet dat niet vanwege het bijsnijden. Het resultaat is een lagere resolutie. De webcambeelden van de iMac of MacBook Pro zullen er ook altijd beter uitzien, omdat ze geen ultragroothoeklens hebben. Er zou dan ook weinig aan te doen zijn. Apple zou een sensor met een hogere resolutie kunnen gebruiken, zodat het eindresultaat alsnog 12 megapixels is, of zou een grotere sensor kunnen gebruiken die meer licht opvangt. Maar dan moeten de huidige eigenaren van een Studio Display wel terug naar de winkel en dat is een hele operatie – iets wat Apple tot het laatste moment zou willen uitstellen.

Update 26 april 2022: Apple heeft in de derde macOS Monterey 12.4 beta het probleem met het Studio Display opgelost. In deze bestaversie is ook een nieuwe firmware voor het het Studio Display opgenomen, met versienummer 15.5. De nummering daarvan loopt gelijk op met iOS en iPadOS.

Apple heeft inmiddels officieel bevestigd dat de problemen met het Studio Display met de beta zijn opgelost. Apple beloofde deze firmware-fix een tijdje geleden, toen bleek dat de camera continu beelden van slechte kwaliteit leverde. Het Studio Display is voorzien van een 12-megapixelcamera die net zo goed zou moeten zijn als de camera van de iPhones, maar dat bleek behoorlijk tegen te vallen. Volgens Apple was er sprake van een foutje.

De firmware-update levert verbeterde camera-tuning, ruisonderdrukking, contrast en framing. Het Studio Display is over-the-air te updaten, maar Apple brengt het nu eerst uit voor Macs die op de ‌macOS Monterey‌ 12.4 beta draaien. Na het installeren van macOS 12.4 beta kun je naar de Systeemvoorkeuren > Software-update gaan om de firmware voor je beeldscherm te installeren. Mensen die niet de beta geïnstalleerd hebben zullen nog even geduld moeten hebben tot de officiële release, die we in mei of juni verwachten.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 17 maart 2022.

Uit de eerste reviews van het Studio Display bleek dat de kwaliteit van de camera flink tegenvalt. In een statement aan één van de reviewers heeft Apple laten weten dat er een probleem met de camera van het Studio Display geconstateerd is, maar dat dit gelukkig met een software-update opgelost kan worden.

Probleem met camera in Studio Display, update in aantocht

Apple’s Studio Display heeft een eigen webcam, speakers en microfoons. Deze worden allemaal aangestuurd door de A13-chip, die je ook al kent van de iPhone 11-serie. Hoewel de reviewers enthousiast zijn over de kwaliteit van de speakers en microfoon, geldt dat niet voor de camera. De beeldkwaliteit van de 12-megapixelcamera laat flink te wensen over, met resultaten die volgens sommige reviewers omschreven worden als “miserabel”, “onbruikbaar” en “vergelijkbaar met een oude Blackberry”. De camera heeft ondersteuning voor Center Stage, maar de algehele beeldkwaliteit zou echt ondermaats zijn.

Uit vergelijkingen blijkt dat de camera minder goed presteert dan de camera in de iPhone 11 Pro, de 14-inch MacBook Pro en het LG UltraFine 5K-display. In een reactie op de negatieve ervaringen zegt Apple nu dat er een probleem naar voren gekomen is. Apple zegt daarover het volgende (vertaald):

“We hebben een probleem ontdekt waardoor het systeem niet werkt zoals verwacht. We voeren verbeteringen door in een toekomstige software-update.”

Het is niet helemaal duidelijk wat voor verbeteringen Apple precies door gaat voeren. Wellicht gaat er iets niet goed in de A13-chip met het verwerken van de beelden. Het lijkt er in ieder geval op dat het hier niet gaat om een hardwareprobleem. Wanneer Apple de update uit gaat brengen, is nog niet duidelijk.

Onthoud dat je voor het updaten van het Studio Display een Mac nodig hebt. De afgelopen tijd zijn er meer details over het Studio Display naar voren gekomen, die we in een round-up bij elkaar gezet hebben.

Bekijk ook

Dit wist je nog niet over het Apple Studio Display

Apple heeft het nieuwe Apple Studio Display aangekondigd, maar daarbij vertelden ze niet alles. In dit artikel zetten we alle nuttige weetjes voor je op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 04 augustus: De update is nu opnieuw uitgebracht, met een ander buildnummer. Mogelijk lost dit het onlangs opgedoken audioprobleem op.
  • 2022 - 16 mei: Artikel bijgewerkt na officiële release van Studio Display firmware-update 15.5.
  • 2022 - 03 mei: De tweede update van de firmware is er nu ook.
  • 2022 - 27 april: De firmware-update blijkt nauwelijks verbetering te brengen. We hebben daarom een update in het artikel geplaatst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.