2020 iMac met Magic Keyboard en Magic Mouse 2

Apple stopt met 27-inch iMac met Intel-chip, voorlopig geen opvolger

Apple is gestopt met de verkoop van de 27-inch iMac met Intel-chip, nog voordat er een opvolger klaar staat. Er komt voorlopig geen opvolger, zo gaan de geruchten.

Update 13 maart 2022: Apple heeft voorlopig geen plannen om een iMac met groter scherm uit te brengen. Dat beweert 9to5Mac op basis van niet-gespecificeerde bronnen die kennis zouden hebben van de productieplannen van Apple. De 24-inch iMac blijft daardoor de enige vernieuwde all-in-one van Apple. Er gaat al tijden geruchten dat de huidige 27-inch Intel-gebaseerde iMac ook zou worden vervangen. Maar in plaats daarvan haalde Apple de 27-inch iMac uit de schappen en bracht alleen de Mac Studio uit, een nieuwe desktopcomputer voor het hogere segment. Je kunt deze combineren met het Studio Display van Apple of een extern beeldscherm naar eigen voorkeur. Apple bevestigde tegenover Ars Technica dat de 27-inch iMac de fase “end of life” heeft bereikt en niet zal worden vervangen.

Wel zou er een 24-inch iMac met M2-chip in de maak zijn, die voor 2023 staat gepland. Toch blijven andere bronnen geloven in een iMac Pro, zoals Mark Gurman van Bloomberg. Ook Apple-analist Ming-Chi Kuo verwacht nog een iMac Pro, maar pas in 2023.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 maart 2022.


Apple had tot voor kort nog een aantal Macs met Intel-chip in het assortiment, met de 27-inch iMac als bekendste voorbeeld. Toen Apple in 2021 de 24-inch iMac onthulde, was dit de opvolger van de 21,5-inch iMac. Iedereen vroeg zich af waarom er nog geen opvolger van de 27-inch iMac was, terwijl Apple het 2020-model met Intel-chip nog in het assortiment hield. Maar zelfs nu er nog geen officiële opvolger is, heeft Apple de stekker eruit getrokken.

Apple stopt met 27-inch iMac met Intel

De 27-inch iMac met Intel-chip had een aantal voordelen ten opzichte van de 24-inch iMac 2021. Zo was er meer keuze bij het configureren van de iMac (bijvoorbeeld met opties tot maar liefst 8TB opslag en 128GB RAM, terwijl ook het scherm een hogere resolutie (en schermformaat) heeft dan de 24-inch iMac. Ook had deze iMac nog usb-a-poorten en een sd-kaartslot. Bovendien kon de 27-inch iMac uitgerust worden met een scherm van nanotextuur, voor minder reflectie. Tot slot is er nog een groep gebruikers dat afhankelijk is van Intel, bijvoorbeeld voor het gebruik van Windows op een Mac.

Voor wie toch nog op zoek is naar deze 27-inch iMac, kan daarvoor terecht bij andere verkooppunten die dit model nog wel op voorraad hebben. Maar omdat bepaalde configuraties alleen bij Apple mogelijk zijn, zijn de opties wel wat beperkter.

Een directe opvolger van de 27-inch iMac is er nog niet. Geruchten over een nieuwe iMac Pro 2022 gaan er echter wel al maanden. Apple zou werken aan een nieuw model met krachtige Apple Silicon-chip (mogelijk een M1 Pro/Max/Ultra) en een design dat lijkt op dat van de 24-inch iMac. Deze iMac Pro 2022 komt mogelijk later dit jaar, in mei of juni of ergens in het najaar.

https://www.iculture.nl/nieuws/grote-imac-pro-2022-geruchten/

De tijdelijke vervanger: Mac Studio en Studio Display
Ondanks dat er nog geen directe vervanger is, wil het niet zeggen dat er helemaal geen keus meer is. Apple heeft de Mac Studio en het Studio Display aangekondigd. De combinatie van deze twee is een beetje wat de aankomende iMac Pro moet gaan worden. Het Studio Display heeft ook een 27-inch 5K-scherm én biedt ook die optie voor nanotextuur. Er zit een 12-megapixel camera in met ondersteuning voor Center Stage. In combinatie met de krachtige Mac Studio heb je evengoed een krachtige set in huis, maar dus niet meer in een alles-in-1-configuratie. Totdat de nieuwe grote iMac Pro 2022 onthuld wordt.

Bekijk ook

Alles over het Apple Studio Display voor de Mac

Apple heeft een eigen extern beeldscherm: het Apple Studio Display. Het is bedoeld om in combinatie met je Mac te gebruiken, met name de Mac Studio. Het Studio Display biedt een strak design in een groot 27-inch beeldoppervlak en is een stuk goedkoper dan het Pro Display XDR.

Nog twee Intel Macs in Apple’s assortiment

Apple verkoopt op dit moment nog twee Macs met Intel-chip: de high-end Mac mini en de Mac Pro. Het was de verwachting dat Apple tijdens dit event de nieuwe Mac mini 2022 zou aankondigen als vervanging van de huidige Intel-variant, maar dat is dus uiteindelijk niet gebeurd. Het is op dit moment nog de vraag of Apple nog met een M1 Pro/Max/Ultra-versie van de Mac mini komt of dat de Intel Mac mini vervangen gaat worden door een M2-versie later dit jaar (met de M1-versie als goedkopere optie). De huidige Intel Mac mini is beschikbaar in spacegrijs en heeft een 3,0-GHz 6-core Intel Core i5-processor van de 8e generatie, die uit te breiden is naar een i7-versie.

De Mac Pro was tot voor kort de krachtigste Mac, maar is nu op bepaalde punten wel wat ingehaald door de nieuwe Mac Studio. De Mac Pro is echter volledig modulair, waarbij je zelf makkelijk dingen kan aanpassen. Apple liet tijdens het maart 2022-event wel al weten dat de Mac Pro ook de overstap gaat maken naar Apple Silicon, maar dat dat “voor een ander moment” is. Waarschijnlijk is dat moment tijdens de WWDC 2022, waar Apple ook de huidige Mac Pro 2019 aankondigde.

Bekijk ook

Mac Pro 2023: eindelijk een nieuw zwaargewicht met performance

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Na lang wachten is er nu eindelijk een model met Apple Silicon verschenen. Lees hier alles over de Mac Pro 2023, inclusief alle verbeteringen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 maart: Bijgewerkt met nieuwe beweringen dat er geen opvolger komt.

Mac mini

De Mac mini is Apple's kleinste en voordeligste Mac. Het is een desktopcomputer waar je zelf nog een scherm, toetsenbord en muis op aan moet sluiten. De Mac mini is een klein vierkant kastje en wordt ook vaak als server gebruikt. Het meest recente model is de Mac mini met M2- of M2 Pro-chip (beide begin 2023) en is beschikbaar in zilver. De Mac mini kan gecombineerd worden met een Apple Studio Display, Apple's Pro Display XDR of een ander extern display. Lees alles over de Mac mini, een desktop Mac kopen en Mac-desktops vergelijken.

Mac mini

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.