iFixit teardown Mac Studio

Mac Studio teardown: SSD upgraden lijkt goed te doen, maar wordt geblokkeerd door software

De eerste teardowns van de Mac Studio zijn online verschenen, waaronder die van iFixit. Het lijkt erop dat de SSD achteraf te verwisselen is. Maar helaas wordt het upgraden van de SSD in de Mac Studio geblokkeerd door software.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 24 maart 2022: iFixit heeft nu ook een teardown-video gemaakt van de Mac Studio. Ze beschrijven het als een Mac Pro in een Mac mini-behuizing. Geen kaasrasp-design, maar een enkel blok aluminium met voldoende ruimte voor ventilatoren en poorten, zelfs aan de voorkant. iFixit slaagde erin om de geheugenmodules (SSD) van de Mac Studio onderling te verwisselen, maar het lukte nog niet om de SSD succesvol te upgraden.

Hieronder zie je de video, waarbij je aan het einde ook nog een glimp ziet van de Studio Display-teardown (daarover later meer).


iFixit geeft de Mac Studio een reparatiescore van 6 uit 10.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Deze video legt meer uit over de situatie:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Update 22 maart 2022: Hoewel het er in eerste instantie op leek dat het vervangen van de Mac Studio SSD goed te doen is, blijkt de vork toch iets anders in de steel te zitten. Een gebruiker nam de proef op de som, door de SSD van een Mac Studio te verwijderen en over te zetten in een andere Mac Studio. Helaas bleek de Mac Studio vervolgens niet op te starten. Het statuslampje knipperde, om aan te geven dat er iets mis is. Het lijkt er dus op dat het wisselen van de SSD geblokkeerd wordt door software. Mogelijk is de standaard ingebouwde SSD gekoppeld aan het serienummer van de Mac Studio, waardoor ze niet onderling uitwisselbaar zijn of te vervangen zijn door een grotere SSD-opslag.

Zoals eerder gezegd, zegt Apple op haar website dat de SSD niet voor gebruikers toegankelijk is en dat je bij aanschaf de juiste opslagcapaciteit moet kiezen. Of hier in de toekomst nog verandering in komt en of bijvoorbeeld Apple wél voor jou de SSD kan upgraden is niet duidelijk. Reparaties aan de SSD moeten wel mogelijk zijn, waardoor vervanging bij een defect gewoon tot de mogelijkheden behoort.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 19 maart 2022

Mac Studio teardown

De behuizing is op het oog niet zo makkelijk te openen, zo bleek eerder al. Maar onder de rubberen ring aan de onderkant blijken schroefjes aanwezig. Haal je de onderkant eraf, dan zijn er nog meer schroefjes om de stroomvoorziening los te maken. Wat opvalt is dat veel onderdelen niet van plastic maar van aluminium zijn gemaakt. “Dit is een stuk complexer dan ik had verwacht”, aldus YouTuber Max Tech. Hij keek naar de Mac Studio met M1 Ultra en vond binnenin twee poorten om de SSD uit te breiden. De Mac Studio bevat twee SSD-poorten die gemakkelijk te bereiken zijn, net als bij de Mac Pro.

Mac Studio teardown

Apple: ‘Niet zelf doen’
Zelf zegt Apple op de website dat de opslag niet toegankelijk is voor gebruikers en dat je bij aanschaf meteen voor de gewenste capaciteit moet kiezen. Maar dat is wellicht een kwestie van verwachtingsmanagement, om duidelijk te maken dat je als gewone gebruiker niet zomaar extra SSD erin kunt steken. Apple zou op een later moment SSD-upgrades kunnen aanbieden, bijvoorbeeld via partners.

SSD upgrade module Mac Pro

Voor de modulaire Mac Pro verkoopt Apple een SSD Upgrade Kit, die je er zelf in kunt steken. Een uitbreiding met 1TB kost je €690,- en voor de ultieme uitbreiding van 8TB betaal je €3.220,-. Maar dan hebben we het over een apparaat dat door de gebruiker aan te passen is. Bij de Mac Studio lijkt dat niet de bedoeling.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het geheugen van de Mac Studio is niet te upgraden, omdat het vastgesoldeerd zit op de chip. Het gaat hier om unified memory, dat dus gedeeld wordt door CPU en GPU. Wil je meer weten, kijk dan zeker even de video want niet iedereen zal momenteel al een Mac Studio op het bureau hebben staan om het allemaal zelf te proberen.

Bekijk ook

Dit is de Mac Studio 2023: Apple's desktopcomputer is nog krachtiger

Apple heeft de Mac Studio vernieuwd. Deze desktop Mac voor de veeleisende gebruiker is voorzien van een M2 Max- of M2 Ultra-chip. Qua uiterlijk is er niet veel veranderd, maar binnenin draait de Mac Studio op de meest krachtige Apple Silicon-chip tot nu toe. Wat er verder nog is vernieuwd? Dat lees je hier!

Op termijn verwachten we lagere prijzen bij de volgende winkels:

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 22 maart: Meer duidelijkheid toegevoegd over het vervangen van de SSD.

Mac Studio

De Mac Studio is Apple's krachtige desktop-Mac. De Mac Studio is ongeveer even groot als twee Mac mini's op elkaar. Het eerste model uit 2022 had een M1 Max- of M1 Ultra-chip, maar het nieuwste model uit juni 2023 heeft een M2 Max en M2 Ultra-chip en andere verbeterde specs. Om de Mac Studio te gebruiken, heb je wel een extern scherm (zoals het Apple Studio Display), toetsenbord en muis of trackpad nodig. Lees meer over de Mac Studio op onze pagina's.

Mac Studio

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.