Apple Music

Deze vernieuwingen vind je in Apple Music en de Muziek-app in iOS 14

Apple Music heeft in iOS 14 en iPadOS 14 enkele nieuwe functies en veranderingen gekregen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste vernieuwingen. Gebruikte jij ze al?

Nieuwe Apple Music-functies in iOS 14

Apple Music krijgt relatief vaak een nieuw uiterlijk en een gewijzigde interface. Ook in iOS 14 is het weer raak. Dit jaar is er geen sprake van een compleet redesign, maar er zijn wel enkele kleine en handige verbeteringen doorgevoerd. Voor de iPad is de vernieuwing groter. In dit artikel lopen we de belangrijkste vernieuwingen van Apple Music en de Muziek-app in iOS 14 en iPadOS 14 langs.

#1 Makkelijker zoeken in Apple Music

Met de zoekfunctie in Apple Music moest je in vorige iOS-versies gewoon typen en hopen dat het juiste resultaat naar voren kwam. In iOS 14 gaat dit beter. Je kunt aangeven naar welk zoekresultaat je op zoek bent. Dat kan bijvoorbeeld een artiest zijn, een nummer, radioprogramma, muziekvideo’s en meer. Standaard staat de zoeker op ‘Topresultaten’, waarmee de app het meest waarschijnlijke resultaat probeert voor te schotelen. Deze functie werkt voor zowel Apple Music, als voor de muziek die al in je bibliotheek staat.

Apple Music zoekfunctie in iOS 14

Als je op een specifieke artiest zoekt krijg je ook resultaten van andere artiesten waarmee de artiest vaak samenwerkt. Dat is handig als je meer van een bepaald genre wil luisteren en niet weet welke artiesten daarbij passen.

In je zoekgeschiedenis vind je nu zoekresultaten met meer context. Voorheen zag je alleen de letterlijke tekst die je zocht, maar in iOS 14 is dit opgefrist. Je ziet voortaan plaatjes, het type resultaat en de volledige artiestennaam. Tot slot vind je op de Zoek-pagina nu kopjes met categorieën. Je gaat dan meteen naar een bepaald genre, zoals pop of hiphop.

#2 Nieuwe adaptieve muziekweergave op iPhone en iPad

Vorig jaar, in iOS 13, voegde Apple een mooie manier toe om met de songtekst mee te lezen. Hierbij veranderde je hele scherm in vervaagde kleuren van de albumhoes. Een veelgehoorde wens was dat je dit uiterlijk ook te zien kreeg als je niet met de songtekst meelas. Aan die wens geeft Apple in iOS 14 gehoor. Zoals je ziet op de onderstaande afbeelding geeft deze verandering een persoonlijke tint aan de Apple Music app. Naarmate je langer naar een nummer luistert veranderen de kleuren langs het hele pallet van de albumhoes.

Vernieuwde muziekweergave Apple Music in iOS 14

Op de iPad is de muziekweergave drastisch veranderd. Terwijl je voorheen een klein kaartje aan de rechterkant zag met het huidige nummer, zie je nu een fullscreen-weergave in de kleuren van het album. Houd je je iPad horizontaal, dan zie je links de albumhoes met onder andere de pauze- en spoelknoppen. Rechts staat standaard de songtekst, als die beschikbaar is, en met de knoppen rechtsonder bedien je wat rechts verschijnt. Je kunt namelijk ook kiezen voor de lijst met volgende nummers.

Muziekweergave Apple Music in iPadOS 14

Bekijk ook

Songteksten bekijken en bedienen in Apple Music doe je zo

Zing mee met je favoriete nummers in Apple Music! Je kunt op je iPhone, iPad, Apple TV en Mac de songteksten van een nummer bekijken. In dit artikel leggen we uit waar je in Apple Music songteksten vindt.

#3 Het ‘Luister nu’-tabblad is het nieuwe ‘Voor jou’

De menubalk onderin op de iPhone is opnieuw gesorteerd. Helemaal linksonder vind je nu het ‘Luister nu’-tabblad. Dit is in feite het ‘Voor jou’-tabblad van iOS 13, maar dan in een nieuw jasje. Je vindt hier je onlangs afgespeelde muziek, de nummers waar vrienden naar luisteren en muziek die je wordt aangeraden door Apple. Ook zie je hier nieuwe releases van artiesten waar je naar luistert.

Luister nu tabblad Apple Music iOS 14

We zijn gewend dat onze eigen bibliotheek linksonder staat, maar Apple lijkt het ‘Luister nu’-tabblad echt voorrang te willen geven. Je bibliotheek is naar rechts verplaatst.

Bekijk ook

Zo stem je Apple Music beter af op jouw muzieksmaak

Met deze tips vult het Voor jou-tabblad van Apple Music zich met muziek die perfect bij jou past. Je zult er alleen wel even wat moeite voor moeten doen.

#4 Apple Music op iPad is volwassen geworden

Je zag het hierboven al een beetje, maar ook de Muziek-app voor heeft in iPadOS 14 aandacht gekregen van Apple. Qua functionaliteit is de app gelijk aan de iPhone-versie, maar de interface is anders. In de nieuwe app vind je links een menubalk, net als in de Muziek-app voor Mac. Hiermee scroll je makkelijker door je afspeellijsten en andere menu’s. De app lijkt qua navigatie wat meer op de Muziek-app (of iPod-app) op de allereerste iPad uit 2010 en wij zijn fan!

Muziek app in iPadOS 14

Bekijk ook

iPadOS 14: alles over de grote iPad-update van 2020

iPadOS 14 brengt nieuwe functies naar je iPad. De update bevat diverse verbeteringen, waaronder nieuwe functies voor Safari, multitasking en heel veel andere nieuwe dingen. Dit moet je weten over iPadOS 14.

#5 Door blijven luisteren met autoplay
Apple heeft een kleine nieuwe handige functie toegevoegd aan de Muziek-app. Met Autoplay in Apple Music kun je ongestoord blijven luisteren, zelfs als je huidige nummer, afspeellijst of album afgelopen is. In het scherm met eerstvolgende nummers (tik bij het huidige nummer eerst op de knop rechtsonder met de drie streepjes), zie je rechtsboven een oneindig symbool (♾). Als dit aan staat, start de Muziek-app automatisch een volgend vergelijkbaar nummer zodra je afspeellijst, album of huidige track afgelopen is. Je kan dan dus altijd blijven luisteren, zonder dat je zelf nummers hoeft te selecteren.

Bekijk ook

Autoplay in Apple Music: zo speelt de muziek altijd door

Autoplay is een handige functie voor Apple Music. Je hoeft hiermee nooit meer zelf de volgende nummers uit te zoeken. Eén nummer afspelen en klaar: zo werkt het.

#6 Kleine aanpassingen voor de Muziek-app
Apple heeft hier en daar wat kleinere (design-)wijzigingen doorgevoerd. Zo krijgt de albumhoes meer ruimte als je een album opent en is het makkelijker geworden om een album toe te voegen aan je bibliotheek dankzij de knop die nu altijd aanwezig is. Verder is een eventuele beschrijving van een afspeellijst wat kleiner geschreven met grijze letters. Wat ons betreft geeft dit een fijnere look aan een afspeellijst.

Her en der zijn er ook nieuwe icoontjes toegevoegd. Bij het tabblad Bibliotheek vind je bijvoorbeeld icoontjes bij Afspeellijsten, Artiesten en andere verdelingsopties. Je herkent ze daarom een stuk makkelijker. Een andere visuele verandering is dat sommige suggesties, artwork en samengestelde lijsten animeren. Een goed voorbeeld daarvan zijn de persoonlijke mixen, zoals de Favorieten Mix en Chill Mix, in het Luister nu-tabblad. Je kan dit via de instellingen van de Muziek-app uitschakelen.

De laatste visuele verandering had je misschien al gezien: het icoontje van de Muziek-app ziet er anders uit. In plaats van wit is deze nu meer rood-achtig, vergelijkbaar met het icoontje van de Muziek-app in iOS 7.

‘Widgets’ voor op je thuisscherm is een prominente nieuwe functie in iOS 14. De Muziek-app heeft ook een eigen widget in verschillende formaten. Je ziet hier je meest recente nummer en afhankelijk van het formaat zie je ook andere recent geluisterde muziek. Het Muziek-widget verschijnt ook automatisch in de ‘slimme stapel’. Benieuwd wat dat is? Lees dan ons artikel over het maken van een slimme stapel widget.

Bekijk ook

Zo werken slimme stapels voor widgets op iPhone en iPad

Je kunt eenvoudig slimme stapels gebruiken voor widgets. Lees in deze tip hoe je zelf widgets op elkaar kunt stapelen en hoe je ze slim maakt. Ook leggen we uit hoe je de volgorde van de stapel aanpast en bepaalde widgets verwijdert.
Meer over iOS 14
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 14, bekijk dan de belangrijkste functies van iOS 14. Benieuwd naar de kleine ontdekkingen van iOS 14, dan hebben we ook daar een overzicht van. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 14, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 16.4.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 29 september: Artikel aangevuld met meer vernieuwingen en opnieuw gepubliceerd na release van iOS 14.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.