AirPods Max gebruiker

Ons wensenlijstje voor Apple Music Classical: 6 verbeteringen die we willen zien

De introductie van Apple Music Classical is een eerste stap voor Apple op het gebied van klassieke muziek. Maar het kan nog veel beter: hier is ons wensenlijstje voor een verbeterde Apple Music Classical.

De Apple Music Classical-app is al bijna een jaar beschikbaar voor iedereen die abonnee is van Apple Music. Het is een stap in de goede richting, maar toch is nog niet alles helemaal perfect. Wij geven 6 manieren waarop Apple de klassieke muziekdienst nog verder kan verbeteren.

#1 Classical los afsluiten

Apple Music Classical is gratis te gebruiken voor iedereen die al lid is van Apple Music. Maar stel dat je alleen geïnteresseerd bent in klassieke muziek en daarom vroeger bewust voor Primephonic had gekozen (de overgenomen dienst waarop Classical is gebaseerd)? Je moet nu €10,99 per maand voor de gehele bundel betalen, bestaande uit klassiek en alle andere muziekgenres. Het zou handig zijn als je voor een kleiner bedrag ook alleen voor klassiek kunt kiezen. Zeker sinds Apple Music een stuk duurder is geworden zijn het fijn zijn als je voor half geld alleen naar Classical kunt luisteren.

#2 Mac-app voor thuis luisteren

Er zijn inmiddels Apple Classical-apps voor iPhone, iPad, Android en CarPlay. Wat nog steeds ontbreekt is een Mac-app, terwijl Apple steeds beweert dat het heel eenvoudig is om op basis van bestaande iPad-apps ook een Mac-versie uit te brengen. Een Mac-app zou handig zijn als je thuis of op kantoor achter je laptop zit en naar muziek wilt luisteren. Je bent nu aangewezen op de iPhone-app, waarmee je de muziek bijvoorbeeld via AirPlay naar een draadloze speaker kunt streamen.

Overigens is er ook nog geen Apple TV-app, maar dat vinden we minder noodzakelijk aangezien er ook geen uitgebreide videoclips en concertvideo’s in de app te vinden zijn.

Vrouw met AirPods Max

#3 Muziek downloaden zonder omweg

Je kunt niet zomaar offline luisteren naar klassieke muziek in de Apple Music Classic-app. Mensen maken zich daar zorgen over, omdat het betekent dat je nu constant moet streamen. Daarvoor is een goede internetverbinding nodig en je gaat sneller door je databundel heen.

Apple heeft een workaround bedacht: je kunt een afspeellijst maken van je favoriete muziekstukken in de Classical-app en dan in de normale Apple Music-app deze muziek downloaden op basis van afspeellijst. Dat is een beetje te veel gedoe en het is ook suboptimaal: in de Apple Music-app wordt klassieke muziek minder goed weergegeven met de juiste metadata. We zouden liever een directe downloadfunctie in de Classical-app zelf zien.

#4 Meer uitleg over klassieke muziek

Apple is geen educatieve instelling, maar zou de muzieksoort voor beginnende luisteraars van klassieke muziek wel iets meer toegankelijk kunnen maken. Een enkele tutorial en lijsten met Essentials zouden je voldoende op weg moeten helpen, maar het biedt eigenlijk weinig meer dan wat Primephonic al had. Waarom geen podcasts, waarin je gaandeweg door de wereld van klassieke muziek wordt geloodst en je muzieksmaak beter leert kennen? NPO Klassiek (het voormalige Radio 4) heeft dit bijvoorbeeld goed aangepakt met de podcast-serie ‘Beethoven is meer dan een hond‘ en soortgelijke alternatieven. Apple heeft veel meer geld en kan dit ook.

#5 Apple-radiostation voor klassieke muziek

Als je naar klassieke radio luistert zoals NPO Klassiek of Classic FM, krijg je tussen de muziekstukken door uitleg over de componist of de periode waarin de muziek is ontstaan, zodat je het wat meer in context kan plaatsen. Voor welke historische figuur of gebeurtenis werd de muziek geschreven? Tijdens welk historisch evenement werd het voor het eerst opgevoerd? En was de componist een gevierd kunstenaar toen het stuk voor het eerst uitkwam, of was het armoe troef?

Apple heeft veel geld gestoken in Beats 1, het radiostation dat tegenwoordit Apple Music 1 heet en dat vooral probeert om hiphop-artiesten op je kaart te zetten. Iets soortgelijks zou ook voor klassieke muziek gemaakt kunnen worden. Apple heeft de merknamen Beats 2, 3, 4 en 5 geregistreerd, maar dat dateert alweer van jaren geleden. Nu klassieke muziek opeens zo belangrijk voor Apple is, zou een apart radiostation niet zo gek zijn.

Een andere optie is om bij de bekendste muziekstukken audiocommentaar aan te bieden, dat je naar wens kunt in- en uitschakelen. Een soort ondertiteling voor muziekstukken dus.

Bekijk ook

Apple legt merknaam voor radiostations Beats 2, 3, 4 en 5 vast

Apple heeft merknamen en logo's geregistreerd voor Beats 2, Beats 3, Beats 4 en Beats 5. Alles wijst erop dat Apple deze extra radiostations nog wil starten.

#6 Hi-res muziek op je AirPods (Max)

Misschien wel de belangrijkste verbetering heeft te maken met de afspeelkwaliteit op oordopjes en hoofdtelefoons. Apple biedt bij Apple Music al langer audio in lossless kwaliteit en bij Classical is dat nu ook het geval. Het punt is echter dat de AirPods, AirPods Max en Beats-producten daar geen ondersteuning voor bieden. Je krijgt dus niet de muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit. Het is hoog tijd dat Apple in ieder geval de AirPods Max vernieuwt of desnoods de mogelijkheid geeft om bekabeld in een hogere kwaliteit te luisteren. De hoofdtelefoon is sowieso al wel weer aan een update toe en er zitten chips in, dus er moet vast iets softwarematigs te updaten zijn.

Prijzen AirPods Max

Meer weten over Apple Music Classical? Je kunt abonnee van Apple Music worden en het 1 tot 6 maanden gratis proberen, afhankelijk van het op dat moment geldende aanbod. De app heet ‘Klassiek’ na installatie op je toestel.

Bekijk ook

Apple Music Classical FAQ: antwoord op al je veelgestelde vragen

Apple Music Classical is een app waarmee je klassieke muziek kunt luisteren. Alles wat je wilt weten over Apple Music Classical, inclusief releasedatum en wat het kost om er gebruik van te maken, lees je hier!

Heb jij wensen voor Apple Music Classical? Laat het weten in de reacties!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 22 januari: We hebben de lijst aangevuld met een extra wens, namelijk een Mac-app.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.