Apple wil dat Spotify en YouTube fors meer royalties gaan betalen

Apple wil dat gratis streaming muziekdiensten fors meer royalties gaan betalen, waardoor gratis Spotify- en YouTube-nummers vrijwel onmogelijk worden.

Apple heeft een voorstel ingediend om te zorgen dat streaming muziekdiensten een vaste vergoeding gaan betalen. Die vergoeding ligt hoger dan voorheen. Het voorstel is al ingediend bij de Copyright Royalty Board en moet ervoor zorgen dat aanbieders 9,1 cent per 100 streams betalen aan componisten. Positief is dat het vergoedingensysteem daardoor veel eenvoudiger wordt, maar het zorgt er ook voor dat diensten zoals Spotify en YouTube veel meer moeten gaan betalen.


Spotify Summer Soundtrack

Hogere royalties voor gratis muziekdiensten

Apple ontloopt zelf de prijsverhoging, omdat ze geen gratis streaming aanbieden. Het voorstel is inmiddels ingediend bij de Amerikaanse overheid en lekte uit via de The New York Times. Amazon, Google, Pandora, Spotify en de Recording Industry Association of America zullen naar verwachting ook voorstellen gaan indienen.

Als gebruiker zal je niet meteen meer geld moeten betalen, want het gaat om diensten die gratis muziekstreaming aanbieden in ruil voor reclame, zoals Spotify. Wel kan het betekenen dat je met meer reclame wordt geconfronteerd. De nieuwe tarieven moeten in 2018 in gaan.

Het is lastig om Apple’s voorstel van 9,1 cent per 100 streams te vergelijken met het huidige tarief, omdat het nogal complex is en afhankelijk van federale regels. Wel is het zo dat Spotify en YouTube nu heel weinig aan artiesten betalen, omdat een interactieve stream weinig waarde vertegenwoordigt. Apple vindt dat er wel sprake is van een bepaalde waarde, ongeacht het businessmodel dat de aanbieder heeft gekozen.

Apple Music biedt geen gratis streams aan, zoals Spotify. Een hogere vergoeding zal ervoor zorgen dat Spotify, YouTube en andere aanbieders nauwelijks nog een gratis abonnement kunnen aanbieden, omdat advertenties de kosten nooit zouden kunnen dekken. Dat is slecht nieuws voor Spotify-gebruikers die nu gratis luisteren, maar het was ook al langer duidelijk dat het huidige model geen lang leven meer beschoren was. De muziekindustrie klaagt regelmatig dat ze geen cent krijgen via gratis streamingdiensten en dat de gratis muzieknummers die je makkelijk via YouTube kunt beluisteren ervoor zorgen dat mensen het nummer zelf niet meer kopen.

Trent Reznor, voorman van Nine Inch Nails en tegenwoordig creatief directeur van Apple Music, zei vorige maand nog in een interview dat YouTube’s muziekaanbod is gebaseerd op “gestolen content” en dat ze kunnen groeien over de rug van muzikanten. En Apple zelf dan? Die betaalt $7 van het $10 kostende Apple Music-abonnement aan royalties, zoals ze ook doen bij apps en andere iTunes-content (70%). Spotify is sterk afhankelijk van gratis gebruikers: ze hebben 70 miljoen gratis abonnees en 30 miljoen betalende gebruikers. Spotify klaagt ondertussen dat ze 30% moeten afdragen aan Apple, als mensen abonnee worden via de app. Daarom hebben ze het abonnementsgeld via de app verhoogd. Wie slim is wordt dan ook Spotify-abonnee via de website en niet via de iOS-app.

Bekijk ook

Waarom Spotify Premium duurder is in de iOS-app

Spotify Premium kost via de iOS-app €12,99 per maand en dat is duurder dan via Spotify zelf. Waarom is dat? En hoe betaal je de lagere prijs? In deze tip lees je twee manieren om te besparen.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.