AirPods Pro in opbergcase 3

AirPods Pro hebben lagere latency dan vorige generaties AirPods

Uit een test blijkt dat de AirPods Pro een aanzienlijk lagere latency hebben dan de vorige generatie AirPods, ondanks dat deze dezelfde chip hebben. Het verschil met de eerste generatie is nog groter.

Waarom is latency belangrijk?
Met latency wordt de vertraging bedoeld tussen het moment waarop geluid getriggerd wordt en het moment dat het wordt afgespeeld op een Bluetooth-accessoire. In het geval van AirPods is dat dus bijvoorbeeld je iPhone en AirPods. Het kan belangrijk zijn om een lage latency te hebben als je games speelt, maar ook als je de geluidjes van het iPhone-toetsenbord aan hebt staan, om te voorkomen dat je een vertraging merkt.


Voor het afspelen van video’s is latency geen issue. Om de latency weg te werken kan een video simpelweg enkele millisecondes later worden afgespeeld. Zo merk je als gebruiker niets van latency. Waar het wél een issue kan zijn is wanneer de geluiden onvoorspelbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld het tikken op het toetsenbord, maar ook bij VoiceOver voor toegankelijkheid.

Stephen Coyle is een Iers softwareontwikkelaar en componist. Hij heeft de latency van de nieuwste AirPods Pro getest. Het was al bekend dat de latency verlaagd werd door de H1-chip, maar die vinden we ook in de tweede generatie AirPods uit het voorjaar. En toch zijn de resultaten anders bij AirPods Pro.

AirPods Pro hebben lage latency

Coyle heeft alle generaties van AirPods vergeleken. Hiervoor hield hij een gevoelige microfoon dichtbij de oortjes, en speelde hij op afstand geluiden af. Per geluidssoort deed hij dit 10 keer, waarvan hij de eerste niet meenam in de meting. Alle geluiden die hij afspeelde waren onvoorspelbaar voor de (in zijn geval) iPad.

Het moge duidelijk zijn dat de eerste generatie AirPods met W1-chip de langste latency heeft van alle AirPods, namelijk 274 millisecondes. Per generatie AirPods is dit verbeterd, zoals je hieronder ziet.

  • Eerste generatie AirPods: 274ms
  • Tweede generatie AirPods: 178ms
  • AirPods Pro: 144ms

AirPods latency

Hoewel de tweede generatie AirPods en de AirPods Pro allebei de H1-chip hebben, zien we toch een duidelijk lagere latency bij de Pro. Dat betekent dus dat Apple zonder een nieuwe chip toch wat aanpassingen heeft weten aan te brengen in de software.

Latency is overigens niet het enige wat de H1-chip te bieden heeft. Zo is er ook ondersteuning voor Hé Siri en kun je ten opzichte van de W1-chip tot twee keer zo snel wisselen tussen apparaten.

Bekijk ook

Dit heb je aan de H1- en H2-audiochips in de AirPods

De AirPods en sommige Beats oordopjes en koptelefoons zijn voorzien van een speciale audiochip van Apple, de W1, H1 of H2. Dit zijn in eigen huis ontwikkelde chips voor audioproducten, waarmee je makkelijk je iPhone, iPad en Mac kunt koppelen. Daarnaast hebben de W1-, H1 en H2-chip nog meer voordelen en in dit artikel lees je er alles over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.