Vrouw met iMac

App Store Small Business Program nu gestart: lagere commissie van 15%

Apple komt kleine ontwikkelaars tegemoet

Apple gaat de App Store-commissie voor kleine ontwikkelaars verlagen. Zij hoeven nog maar 15 procent af te dragen in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Het Small Business Program is nu live: ontwikkelaars kunnen zich aanmelden.

Update 3 december: het Small Business Program is nu live. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor de lagere commissie van 15% in plaats van 30%. Ondertussen blijkt uit cijfers dat zo’n 98% van de ontwikkelaars hiervoor in aanmerking komen. Alleen de echt grote jongens blijven nog 30% betalen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 18 november.


Apple heeft een grote wijziging aangekondigd voor de App Store, die vooral interessant is voor kleine bedrijven. Via het App Store Small Business Program zal voortaan nog maar 15% commissie worden ingehouden op inkomsten uit de App Store. Voorheen was dat 30%. Het geldt voor ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar verdienen in het lopende kalender jaar. Dit bedrag geldt nadat de commissie er al vanaf is getrokken. Als een ontwikkelaar in de loop van het jaar onder de 1 miljoen dollar valt, dan kan hij of zij zich ook tussentijds aanmelden voor de lagere commissie.

In het persbericht spreekt Apple nog over een ‘standaardcommissie’ van 30%, maar dat geldt straks voor bijna niemand meer. De meeste appontwikkelaars verdienen niet meer dan een miljoen en voor apps met videostreaming geldt een aparte commissie van 15%. Bovendien verlaagde Apple de commissie bij langlopende abonnementen in het tweede jaar al naar 15%. De groep ontwikkelaars die straks nog wel 30% moeten afdragen zijn vooral gameontwikkelaars die games maken met veel in-app aankopen en daarmee miljoenen per jaar verdienen. Apple pakt op die manier ook een paar miljoen per jaar mee.

App Store graphic

In een verklaring benadrukt Apple CEO Tim Cook nog eens extra dat de App Store heeft geleid tot miljoenen extra banen wereldwijd:

Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie, en overal ter wereld vindt innovatie juist daar plaats, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Wij komen met dit programma om eigenaren van kleine bedrijfjes te helpen via de App Store nog creatiever te worden, en er goed aan te verdienen door de kwaliteitsapps te bouwen waar onze klanten zo van houden.

Cook benadrukt ook dat de App Store een motor is voor economische groei, waardoor miljoenen banen zijn gecreëerd en iedereen met een goed idee ondernemer kon worden. Tot nu toe rekende Apple eigenlijk standaard 30 procent en dat leidde tot boze reacties bij ontwikkelaars. Apple staat dan ook onder druk om lagere vergoedingen te vragen en in meerdere landen zijn onderzoeken gaande of Apple niet te veel macht over de App Store heeft.

Hieronder is het persbericht van Apple te lezen.

Apple kondigt App Store Small Business Program aan

Nieuw programma verlaagt App Store-commissie naar 15 procent voor kleine bedrijven met een jaaromzet tot 1 miljoen dollar.

Cupertino, Californië – 18 november 2020 — Vandaag heeft Apple een uniek nieuw programma voor ontwikkelaars aangekondigd met als doel innovatie te stimuleren en kleine bedrijven en onafhankelijke ontwikkelaars te laten groeien met de volgende generatie innovatieve apps in de App Store. Veel ontwikkelaars die digitale goederen en services verkopen via de Store, zullen profijt hebben van het nieuwe App Store Small Business Program. Dit omdat er een lagere commissie op betaalde apps en in-app aankopen wordt gerekend. Ontwikkelaars komen in aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie van 15 procent als ze niet meer dan 1 miljoen dollar hebben verdiend in het vorige kalenderjaar.

Het App Store Small Business Program, dat op 1 januari 2021 wordt gelanceerd, komt op een belangrijk moment. Kleine en onafhankelijke ontwikkelaars blijven namelijk innoveren en groeien in een periode die wereldwijd gekenmerkt wordt door uitzonderlijke economische uitdagingen. Behalve dat apps belangrijker zijn geworden nu bedrijven zich tijdens de pandemie moeten aanpassen aan een virtuele wereld, zijn veel kleine bedrijfjes voor het eerst digitaal aanwezig of hebben ze hun digitale aanwezigheid sterk opgevoerd om hun klanten en community’s te kunnen blijven bedienen. Doordat de commissie voor het programma verlaagd is, houden kleine ontwikkelaars en ambitieuze ondernemers meer geld over om in het App Store-ecosysteem te investeren en hiermee meer omzet te behalen.

“Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie, en overal ter wereld vindt innovatie juist daar plaats, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Wij komen met dit programma om eigenaren van kleine bedrijfjes te helpen via de App Store nog creatiever te worden, en er goed aan te verdienen door de kwaliteitsapps te bouwen waar onze klanten zo van houden”, aldus Tim Cook, CEO bij Apple. “De App Store is een bron van economische groei gebleken, waardoor miljoenen nieuwe banen zijn ontstaan. Iedereen met een goed idee kan ondernemer worden. Ons nieuwe programma stimuleert dit allemaal. We helpen ondernemers bij het financieren van hun bedrijf, risico te nemen met nieuwe ideeën, hun teams uit te breiden en het blijven maken van apps die ieders leven verrijken.”

Alle details worden pas begin december bekend, maar de voorwaarden voor deelname aan het programma zijn eenvoudig en komen hierop neer:
Bestaande ontwikkelaars die in 2020 voor al hun apps een omzet van maximaal 1 miljoen dollar hebben behaald, en ontwikkelaars die nieuw zijn bij de App Store, komen in aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie.
Als een deelnemende ontwikkelaar de drempel van 1 miljoen dollar overschrijdt, blijft het standaardpercentage voor de commissie voor de rest van het jaar gelden.

Zakt de omzet van het bedrijf van een ontwikkelaar in een toekomstig kalenderjaar onder de 1 miljoen dollar, dan komt het in het daarop volgende jaar opnieuw in aanmerking voor de commissie van 15 procent.
Het standaardtarief van de commissie voor de App Store van 30 procent blijft gehandhaafd voor apps die digitale producten en services verkopen en meer dan 1 miljoen dollar opbrengen. Deze opbrengsten worden post-commissie-inkomsten genoemd. Eerder dit jaar bleek uit onafhankelijk onderzoek van de Analysis Group dat de commissiestructuur van Apple rond het gemiddelde ligt voor appdistributie- en gamingplatforms.

Kleine ondernemers blijven profiteren van de unieke reeks tools voor ontwikkelaars van Apple. Hieronder vallen bijvoorbeeld ontwikkelingsapplicaties, programmeertalen, een beveiligde betaalinterface en meer dan 250.000 belangrijke bouwblokken voor het maken van software, de zogenoemde API’s. Apple wil ontwikkelaars de tools in handen geven waarmee ze hun beste ideeën kunnen omzetten in apps die de wereld kunnen veranderen. Met tools zoals HealthKit hebben engineers veilig toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers, met ARKit kunnen ontwikkelaars nieuwe grenzen verkennen van augmented reality, en Core ML maakt gebruik van de snelheid en intelligentie van machine learning om ontwikkelaars te helpen krachtige features te bouwen met slechts enkele regels code.

Vanaf het prille begin van de App Store hebben we er altijd naar gestreefd het vertrouwen te winnen van gebruikers en ontwikkelaars. Om die reden ondergaat elk van de 1,8 miljoen apps in de App Store een beoordelingsprocedure waarop ontwikkelaars en hun klanten kunnen bouwen. Hierdoor kunnen ze ervan uitgaan dat elke app betrouwbaar is, doet wat ervan verwacht wordt, geen aanstootgevende content bevat en de bescherming van privacy en beveiliging van de gebruikers hoog in het vaandel heeft.

Ontwikkelaars in alle soorten en maten hebben een succesvol bedrijf kunnen opbouwen dankzij het wereldwijde bereik van de App Store met zijn gebruikersbase van meer dan 1,5 miljard Apple devices in 175 landen en meer dan 40 talen, met meer dan 180 plaatselijke betaalmethoden en 45 verschillende valuta. Alleen in 2019 al heeft het App Store-ecosysteem een wereldwijde handel gefaciliteerd ter waarde van 519 miljard dollar. Ontwikkelaars van derden en bedrijven in elk denkbaar formaat zijn voor 85 procent van dat gigantische totaalbedrag verantwoordelijk. Het nieuwe App Store Small Business Program borduurt voort op die ontwikkelingen met de bedoeling nog meer digitale handel en app-innovaties te genereren, nieuwe banen te creëren, en kleine onafhankelijke ontwikkelaars te steunen bij het maken van fantastische software voor Apple gebruikers.

De App Store, die in 2008 werd geïntroduceerd, is de veiligste en meest dynamische verkoopplek voor apps. Momenteel worden er 1,8 miljoen apps aangeboden en wordt de Store bezocht door een half miljard mensen per week. Makers, dromers en leerlingen van alle leeftijden en achtergronden maken kennis met de tools en informatie die ze nodig hebben om te kunnen werken aan een zonnigere toekomst en een betere wereld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2020, 19:26
Bron Bron Persbericht
Categorie Apple
Onderwerpen app store, developers
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.