Apple TV 4K vs AirPlay 2-tv.

Wordt HDR op de Apple TV binnenkort nog beter met Source-Based Tone Mapping?

De HDMI Licensing Administrator heeft een toevoeging op HDMI 2.1a aangekondigd. Met Source-Based Tone Mapping kan HDR-content mooier worden getoond, ook op een Apple TV.

Op haar website kondigt de HDMI Licensing Administrator een optionele toevoeging aan het protocol voor HDMI 2.1 aan. Het gaat om Source-Based Tone Mapping. Dit komt als optie in een update naar HDMI 2.1a, maar wat heb jij eraan?

Source-Based Tone Mapping met HDMI 2.1a

We kennen de term HDR (en vele varianten erop) al een tijd. Het staat voor High Dynamic Range en biedt de mogelijkheid om zeer contrasterende beelden te tonen. Vooral in gevallen van tegenlicht komt dit van pas, maar ook bij alledaagse foto’s zorgt HDR-technologie voor een betere foto of video. De Apple TV 4K ondersteunt deze technologie, maar je televisie moet er ook geschikt voor zijn.

Met Source-Based Tone Mapping (SBTM) gaat HDR nog een stapje verder. Het ‘probleem’ met gewone HDR-content is dat het getoonde beeld op televisie niet altijd bestaat uit 100% HDR-beeld. Zo kan het zijn dat slechts een kwart van de het beeld wat je op één moment ziet is opgenomen in HDR. Denk aan YouTube-filmpjes waarbij je ook allerlei ander beeld tegelijkertijd ziet. Op dit moment wordt alsnog het hele beeld aangepast voor HDR, terwijl dat dus eigenlijk niet nodig is. Het kan zorgen voor een vertekend beeld bij bepaalde inhoud.

Dankzij SBTM kunnen zowel de bronapparaten zoals Apple TV’s en gaming consoles als beeldschermen (zoals televisies) beter beeld tonen. Deze nieuwe technologie laat apparaten zelf bepalen welk deel van het beeld als HDR moet worden gezien en welk deel als SDR (Standard Dynamic Range). Al het beeld wordt dan op de best mogelijke manier getoond. Verder kan SBTM het beeld optimaliseren voor de specificaties van een beeldscherm, in plaats van dat er een generiek signaal wordt verzonden over de HDMI-kabel. Kortom: je HDR-beeld wordt er mooier van.

Source-Based Tone Mapping (SBTM) voorbeelden
Een gesimuleerde indicatie van het verschil tussen HDR-content zonder SBTM (links) en met SBTM (rechts). De resultaten verschillen per beeldscherm.

Bekijk ook

Zo weet je welke HDMI-kabel je nodig hebt voor Apple TV 4K en HD

In deze tip lees je hoe je een HDMI-kabel kiest voor je Apple TV. Je moet soms namelijk letten op dingen die je aan de buitenkant niet gauw zult zien.

Komt Source-Based Tone Mapping naar de Apple TV 4K?

Zoals aangegeven, is SBTM onderdeel van een update naar HDMI 2.1a. Volgens de HDMI Licensing Administrator kunnen apparaten via een software-update overstappen op HDMI 2.1a. Op dit moment maakt de Apple TV 4K gebruik van HDMI 2.1 en daarmee beschikt het apparaat over de juiste hardware. Het gaat dan alleen om het 2021-model, dus de eerste generatie Apple TV 4K valt buiten de boot. Deze gebruikt oudere hardware die niet geschikt is voor HDMI 2.1 of HDMI 2.1a. Ook andere apparaten zoals gameconsoles kunnen SBTM gebruiken.

Apple TV 4K vs AirPlay 2-tv.

Het zou dus goed kunnen dat Apple in een software-update de mogelijkheid om SBTM-content te tonen, inbouwt. Wat belangrijk is om te weten, is dat SBTM een optioneel onderdeel van HDMI 2.1a is. Apple moet dus bewust de beslissing maken om SBTM wel of niet te ondersteunen als ze besluiten te updaten naar HDMI 2.1a. Ook moet je televisie de update krijgen en moet de fabrikant ook bewust de beslissing maken om SBTM te ondersteunen.

Je hebt geen speciale HDMI-kabel nodig om SBTM te kunnen gebruiken, al raadt de HDMI-organisatie wel een Ultra High Speed HDMI-kabel aan om altijd de best mogelijke resultaten te behalen.

Bekijk ook

Apple TV 4K 2022: vernieuwd model met snellere chip

Apple heeft een vernieuwde versie van de Apple TV. De Apple TV 4K 2022 heeft een snellere chip en dat levert een betere beeldkwaliteit op, dankzij de ondersteuning van HDR10+. Lees hier alles over de Apple TV 4K 2022.

Apple TV 4K

De Apple TV 4K is de krachtigste en meest geavanceerde Apple TV in het assortiment. Er zijn drie versies: de Apple TV 4K uit 2017, de Apple TV 4K uit 2021 en de nieuwste Apple TV 4K uit 2022. Het 2022-model heeft een snellere A15-chip en ondersteuning van HDR10+. Hij komt in twee uitvoeringen: 64GB met alleen wifi en 128GB met zowel wifi, Ethernet en Thread. Behalve voor HDR10 en Dolby Vision, ondersteunt de Apple TV 4K ook Dolby Atmos voor beter geluid. De Apple TV 4K wordt geleverd met de vernieuwde aluminium Siri Remote, die uitgerust is met usb-c. Alles over de Apple TV kopen lees je in onze round-up.

Apple TV 4K

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.