Gerucht: ‘5G iPhone niet vertraagd ondanks coronavirus, komt in het najaar’

Ondanks de lastige periode voor de fabrieken vanwege het coronavirus, lijkt het erop dat de 5G iPhone niet enorm vertraagd is. Bronnen melden dat deze nog steeds voor dit najaar op de planning staat, al kan de introductie wel iets later zijn dan je van Apple gewend bent.

Update 26 maart: Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei staat Apple voor enkele uitdagingen wat betreft de releaseplanning van de iPhone 12. De krant schrijft dat de 5G iPhone 12 maanden uitgesteld kan worden en dat in het ergste geval de eerste 5G iPhone in 2021 verschijnt, maar toch lijkt dat onwaarschijnlijk. Nikkei heeft het zelden tot nooit bij het rechte eind als het gaat om dergelijke geruchten. Bovendien schrijft analist Gene Munster dat de iPhone 12 nog steeds op de planning staat voor dit najaar, met ondersteuning voor 5G.


Apple plant releases van nieuwe iPhones jaren vooruit. Een iPhone wordt niet in een jaar ontwikkeld. Dat wil niet zeggen dat de huidige situatie met het coronavirus geen roet in het eten kan gooien. Vanwege de reisbeperkingen kunnen engineers van Apple niet afreizen naar China om de laatste puntjes op de i te zetten. Het is dus geen ondenkbaar scenario dat Apple de iPhone iets later dan gebruikelijk uitbrengt. Denk bijvoorbeeld aan de release van de iPhone XR in oktober 2018 of de iPhone X in begin november 2017. Ook andere analisten van JPMorgan denken dat er hoogstens sprake is van een vertraging van één of twee maanden. De iPhone X werd destijds iets later geïntroduceerd vanwege uitdagingen met de productie van de OLED-schermen.

iPhone 12 Pro blauw

Oorspronkelijk artikel 20 maart:
Het coronavirus zorgt wereldwijd voor heel veel problemen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook bedrijven komen flink in de knel. Voor Apple betekent dit tekorten voor haar producten: vanwege het langer sluiten van fabrieken konden er tijdelijk geen Apple-apparaten geproduceerd worden. Eind februari meldden een bron nog dat de releasetiming van de iPhone 12 onzeker was, maar nu meldt Bloomberg dat de 2020 iPhones nog steeds op de planning staan voor komend najaar.

‘5G iPhone 12 niet vertraagd’

Bloomberg schrijft dat de 2020 iPhones nog steeds gepland staan voor een release in het najaar, al is een specifieke timing nog onduidelijk. Eén van de grote nieuwe functies is de introductie van 5G en die zou ondanks het coronavirus dus niet in het geding komen. Dat komt deels doordat de massaproductie pas in mei van start gaat en zoals het er nu dus uit ziet kan dat nog door gaan.

iPhone 12 Pro camera in blauw.

Eerder meldde de Apple-analist Ming-Chi Kuo dat de iPhone-productie in het tweede kwartaal pas weer normaal zou worden. Dat kwartaal start in april, ruim voordat de massaproductie van de 2020 iPhones van start zou gaan. Op de huidige line-up hebben de productieproblemen wel invloed gehad. iPhones en AirPods waren beperkt beschikbaar, wat nu langzaamaan weer op gang komt. Apple heeft wel maatregelen genomen om de tekorten te beperken, want Apple verbiedt het hamsteren van iPhones en iPads. Iedere klant kan online maar een beperkt aantal exemplaren bestellen.

Bekijk ook

Apple verbiedt hamsteren van iPhones, iPads en Macs

Apple heeft wereldwijd een limiet gesteld op het aantal iPhones, iPads en Macs die je kunt kopen. Het geldt voor de huidige iPhone-modellen, de nieuw aangekondigde iPad Pro 2020 en sommige Macs.

De productie van de net aangekondigde iPad Pro 2020 is vermoedelijk al in januari van start gegaan, vlak voor het sluiten van de fabrieken. Toch heeft het coronavirus invloed op de iPad-productie. Zo verschijnt het Magic Keyboard voor iPad pas in mei.

Ondanks de beperkingen afgelopen maand is het Apple volgens de bron wel gelukt om een beperkt aantal testversies van de nieuwe iPhones te laten produceren. Toch houdt ook Bloomberg nog een kleine slag om de arm. Als er nog problemen opduiken en Apple-engineers zijn nog niet in de mogelijkheid om naar China af te reizen om dit op te lossen, kan de release nog verschoven worden.

https://www.iculture.nl/iphone/iphone-2020/

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 26 maart: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd na nieuwe berichten over mogelijke release.

Actuele iPhone 2020 deals

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.