iCloud opslagruimte bekijken.

iPhone-backups verwijderen uit iCloud en van je Mac

Door iPhone-backups te verwijderen van toestellen die je toch niet meer gebruikt kun je opslagruimte vrijmaken op je computer of op iCloud. In deze tip lees je hoe je oude iPhone-backups kunt opsporen en verwijderen.

Vergeet niet om regelmatig je oude iPhone-backups te verwijderen, zodat ze niet onnodig opslagruimte in beslag nemen. Vooral als je regelmatig van iPhone wisselt kunnen er veel oude iPhone-backups in iCloud en op je Mac staan. In deze tip lees je hoe je ze verwijdert.

iPhone-backups verwijderen

Backups maken is altijd een goed idee. Niets is vervelender dan een iPhone die kapot raakt of zoekraakt, waardoor je ook meteen al je gegevens en instellingen kwijt bent. Het maken van een backup gaat automatisch en kost nauwelijks moeite, waarbij je kunt kiezen uit twee methoden: iCloud-backups en iTunes-backups.

Maar voor je het weet raakt je iCloud-opslag gevuld met oude backups van apparaten die je niet meer nodig hebt. Ook bij het maken van iTunes-backups kan je harde schijf zich ongemerkt vullen met backups van apparaten die je waarschijnlijk niet meer gebruikt.

Het kan daarom geen kwaad om regelmatig te kijken naar de reservekopieën die je in iCloud en op de Mac bewaart. Bij het verwijderen van een backup raak je geen foto’s of bestanden kwijt die nog gewoon op je iPhone of iPad staan. Het gaat dus alleen om de specifieke backup die je verwijdert en niet om de losse gegevens die in iCloud opgeslagen staan. Je kunt te allen tijde een nieuwe backup van al je gegevens maken.

Hieronder lees je hoe je iPhone-backups in een paar stappen verwijdert.

iCloud opslagruimte bekijken.

iPhone-backup verwijderen uit iCloud

De meest populaire manier is om backups via iCloud te maken. Deze backups blijven vaak onbedoeld lang bewaard, dus is het een goed idee om ze eens op te ruimen zodat je iCloud-ruimte kunt vrijmaken. Lees ook onze tip om te controleren hoeveel iCloud-opslag er nog vrij is. Eventueel kun je je iCloud-opslag vergroten of je iCloud-opslag delen binnen het gezin.

Zo verwijder je iCloud-backups:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op je Apple ID bovenin het scherm en vervolgens op iCloud.
 3. Tik op Beheer opslag > Reservekopie.
 4. Je ziet nu de lijst van toestellen waar je een reservekopie van hebt gemaakt.
 5. Tik op een oude reservekopie die je wilt verwijderen.
 6. Selecteer Verwijder reservekopie.

Zoals je ziet kan het zin hebben om je iPhone een herkenbare naam met modelnummer te geven, zodat je weet om welk toestel het gaat. Backups van oude iPhones die je toch niet meer gebruikt, kun je dus net zo goed verwijderen om ruimte vrij te maken.

iPhone backup verwijderen iCloud

iPhone-backup verwijderen van de Mac (iTunes)

Ook in iTunes op de Mac kun je in de loop van de tijd allerlei backups hebben verzameld. Hoewel de opslagruimte op een Mac niet zo beperkt is als op iCloud, is het toch verstandig om heel oude reservekopieën te verwijderen omdat je ze toch niet meer nodig hebt.

Dit doe je als volgt:

 1. Open iTunes op de Mac.
 2. Klik in de menubalk op iTunes.
 3. Kies Voorkeuren > Apparaten.
 4. Je ziet nu een venster met alle lokale backups van je iPhone, iPad en andere apparaten.
 5. Klik op de reservekopie die je wilt verwijderen en bevestig je keuze.

Raak je iets kwijt als je een iPhone-backup weggooit?

Een veelgehoorde vraag is of je foto’s en bestanden kunt kwijtraken als je oude backups weggooit. Dat ligt eraan. Als je meerdere backups van hetzelfde toestel hebt, die op verschillende dagen zijn gemaakt, dan kun je de oudere backups weggooien zonder dat je iets kwijtraakt.

Synchroniseerde je je foto’s met iCloud, dan ben je de foto’s en andere data niet kwijt. Dat geldt ook als je de backup van een oud toestel weer hebt gebruikt om een nieuwe iPhone in te richten. Je kunt wel iets kwijtraken als je bepaalde foto’s alleen lokaal op een oud toestel had opgeslagen, een backup hebt gemaakt en daarna niets meer met de backup hebt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor foto’s in bepaalde berichtenapps die geen online backups maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen backup, reservekopie
Device iPhone
Software iOS