Notitie apps voor de Mac

De beste notitie-apps voor de Mac vind je hier

Van minimalistisch tot veel functies

Het maken van notities op je Mac kan in de standaard Notities-app van Apple, maar er zijn nog veel meer notitie-apps te vinden in de Mac App Store en daarbuiten. Wij zetten de beste notities-apps voor macOS voor je op een rij, zodat jij de app kunt kiezen die het beste bij je past.

Notitie-apps voor de Mac

Er is nogal wat keuze als je op zoek bent naar de beste notitie-app voor de Mac die bij jou past. De ene app biedt bijna een volledige tekstverwerker, de andere app probeert het zo simpel mogelijk te houden. Sommige bieden support voor Markdown, andere bieden helemaal geen opmaakmogelijkheden. Ze zijn te gebruiken als todo-lijst, om samen met anderen aan een rapportage te werken of om je eerste roman te schrijven. Keuze genoeg! Deze gaan we hieronder bespreken:

Notitie apps voor de Mac

Notities van Apple

De Notities-app op iOS is handig, maar ook op de Mac is deze vertrouwde notitie-app terug te vinden. De app synchroniseert je notities via iCloud met al je apparaten. Ook is het mogelijk om notities te delen via Berichten, AirDrop of e-mail. Mocht je willen dat iemand je notities niet kan lezen, kun je deze beveiligen met een zelf gekozen wachtwoord. In Notities is het mogelijk om de tekst op te maken en to do-lijsten toe te voegen om af te vinken. De app ondersteunt geen Markdown.

Downloaden: Gratis te vinden in macOS.

Agenda Notes

Agenda Notes is een Nederlandse notitie-app voor zowel de Mac als iOS. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een agenda-app gaat, is het bedoeld om notities ‘op de agenda’ te zetten. Deze notities-app maakt gebruik van categorieën en subcategorieën, om al je notities overzichtelijk in te delen. Je kan aan elke notitie een datum hangen, zodat deze in chronologische volgorde in een apart overzicht te zien zijn. Je weet dan dus meteen welke notities op bepaalde dagen extra belangrijk zijn.

Bear

Bear is een simpele maar fijne notitie-app voor de Mac. De app is makkelijk te gebruiken en biedt ondersteuning voor Markdown; verdere opmaakmogelijkheden voor tekst zijn er niet. Bear is gratis te gebruiken, maar de functies zijn dan wel beperkt. Zo kun je in de gratis versie geen gebruik maken van synchronisatie tussen je iPhone, iPad en Mac. Ook het exporteren van bestanden naar bijvoorbeeld pdf of html is mogelijk in de gratis versie. Wel kun je bestanden exporteren naar txt, Markdown, Text Bundle, Bear Note en RFT. Bear heeft een Safari- en Firefox-extensie waardoor je makkelijk websites kunt overnemen in de app.

Byword

Byword wordt vaak gebruikt door bloggers. De app biedt ondersteuning voor Markdown, waardoor headers worden overgenomen door bijvoorbeeld WordPress. Vanuit de app is het ook mogelijk om direct te publiceren naar je WordPress-blog, Tumblr, Blogger, Medium en Evernote. Byword heeft bovendien een app voor iOS en deze synchroniseren met elkaar, waardoor je je bestanden altijd bij de hand hebt. Het is tevens mogelijk om je bestanden automatisch op te slaan in iCloud of Dropbox. Deze betaalde app kan z’n geld dubbel en dwars waard zijn als de functies aansluiten op jouw behoeften.

Dropbox Paper

Dropbox Paper is de notitie-app van Dropbox. Je kunt makkelijk samenwerken met andere Dropbox-gebruikers. Ook heb je de mogelijkheid om een notitie toe te voegen aan Google Calender of Office 365. Je kunt makkelijk to do-lijsten maken en deze toewijzen aan andere gebruikers met wie je het document deelt. Dropbox Paper biedt ondersteuning voor Markdown en heeft nog meer mogelijkheden voor tekstopmaak. Je kunt hashtags gebruiken om je notities makkelijk terug te vinden. Gaan de notities over bepaalde documenten in een Dropbox-map, dan kun je hiernaar linken. Het enige minpunt van Dropbox Paper is dat het alleen in de browser te gebruiken is en geen macOS-app heeft. Er is wel een iOS-app die je kunt gebruiken, die de documenten ook synchroniseert. Je kunt dus makkelijk switchen tussen je iPhone en Mac.

Dropbox-paper vind je hier en is gratis te gebruiken.

Notability

Notability is een uitgebreide notitie-app die veel mogelijkheden biedt. In de app kun je foto’s, video’s, audio en handgeschreven tekst toevoegen en dit kun je naar eigen inzicht vormgeven. De notities kun je automatisch laten opslaan in Dropbox en Google Drive. Je hebt allerlei opmaakmogelijkheden zoals lettertype, lettergrootte en kleur van de tekst. De Mac-app is betaald en voor de iOS-app moet je opnieuw betalen. Via iCloud synchroniseert Notability de notities met al je apparaten.

Ulysses

Vanuit Ulysses is het mogelijk om de notities direct te publiceren op WordPress of Medium. Dit maakt de app ideaal voor bloggers. De app is 14 dagen gratis te gebruiken; hierna kun je kiezen of je €4,99 per maand of €39,99 per jaar wilt betalen. De app biedt Markdown-ondersteuning en je kunt bij de opmaak ook de kleur aanpassen, mocht je hier behoefte aan hebben. Er zijn opmaakmogelijkheden voor de tekst via de stylesheet-optie. Ulysses maakt gebruik van iCloud-synchronisatie zodat je op al je apparaten kunt werken. De app heeft fanatieke fans, maar de app moet wel net aansluiten op je behoeften.

Evernote

In Evernote kun je al jarenlang makkelijk allerlei notities maken. Notities delen met mensen doe je in een handomdraai. Ook kun je takenlijsten maken die je kunt afvinken. Evernote heeft een iOS-app die synchroniseert met de Mac-app, maar bij een gratis account gelden daarbij wel enkele beperkingen. Evernote biedt geen Markdown ondersteuning, maar je hebt wel de mogelijkheid om tekstopmaak te gebruiken. Meer informatie over Evernote vind je in onze gids over Evernote.

Zoho Notebook

Zoho Notebook heeft een leuk design. Wanneer je de app opent zie je verschillende notitieboekjes, die je helpen om overzicht te houden. Binnen de notitieboekjes kun je verschillende kaarten maken met de notities. Het is mogelijk om tekst, audio en bestanden als pdf toe te voegen. De app biedt geen ondersteuning voor Markdown, maar je hebt wel opmaakmogelijkheden voor de tekst. Snel even een notitie maken kan ook met Zoho Notebook; de app is namelijk toe te voegen aan de menubalk op de Mac. Hierdoor heb je hem altijd bij de hand.

OneNote

OneNote is onderdeel van Microsoft Office 365. OneNote is makkelijk te ordenen door gebruik te maken van verschillende notitieboekjes. Deze kun je van elkaar onderscheiden door verschillende kleuren te gebruiken. OneNote synchroniseert tussen je verschillende apparaten wanneer je ook de app voor iOS gebruikt. Je notities kun je alleen opslaan in OneDrive. De app biedt geen Markdown-ondersteuning, maar geeft je wel de mogelijkheid om de tekst op te maken.

Google Keep

Google Keep heeft een leuk en origineel design dat het gevoel geeft van post-it’s. Je kunt heel makkelijk en snel kleine notities toevoegen. Deze kun je vervolgens makkelijk terugzien op al je apparaten door in te loggen met je Google-account. Ook kun je herinneringen instellen waardoor je niet vergeet wat je moet doen. Google Keep heeft een iOS-app waarin je gemaakte notities te zien zijn. Op de Mac is de app alleen in de browser te gebruiken.

Google Keep vind je hier en je kunt hem gratis gebruiken.

Simplenote

Simplenote heeft een minimalistisch design waardoor het een overzichtelijke app is. Ook biedt de app Markdown support. Wat handig is aan Simplenote is dat je makkelijk je vorige versies terug kunt kijken. Wanneer je per ongeluk iets aanpast, ben je niet direct alles kwijt. Het is mogelijk om via iCloud te synchroniseren met al je apparaten. Ook kun je samenwerken in de notities en deze delen met andere mensen. Simpelnote is gratis te downloaden.

Teksteditor

De standaard Teksteditor in macOS is ook prima te gebruiken om snel notities te maken. De app biedt geen ondersteuning voor Markdown, maar je hebt wel de mogelijkheid om de tekst op te maken. Je kunt de bestanden direct opslaan als pdf-, html- of docx-bestand. Dit kun je direct doen in iCloud, Dropbox, Google Drive of OneDrive via Finder op de Mac. Hierdoor kun je op al je apparaten bij je bestanden.

Downloaden: Teksteditor is gratis te vinden in macOS.

Veel van deze apps hebben een iOS-app waar ze mee samenwerken, maar mocht je nou benieuwd zijn welke notitie-apps voor iOS er nog meer zijn? Check dan ons overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Onderwerpen mac, notities
Device Mac
Software macOS