Handig: zo koppel je aantekeningen in de Notities-app in iOS 17

In de Notities-app op iPhone, iPad en Mac kun je meerdere notities aan elkaar koppelen. Dat is vooral handig als je meerdere aantekeningen hebt die over hetzelfde onderwerp gaan. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

In de Notities-app maak je losse notities, die je eventueel in verschillende mappen opbergt. Maar soms wil je in de ene notitie verwijzen naar de andere. Dat kan sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma. Daarbij link je de ene notitie aan de andere, zodat je makkelijk kan doortikken voor meer informatie. Dit was al langer aanwezig in notitie-apps van derden, maar het kan ook in de standaard Notities-app. We leggen je uit hoe het koppelen van notities op de iPhone werkt en welke mogelijkheden er zijn.

Notities koppelen op iPhone: zo werkt het

Stel, we willen een vakantie plannen naar Thailand en wat lijstjes van restaurants, stranden en bezienswaardigheden maken. Omdat we misschien wel 15 verschillende notities gaan maken, is het handig als ze vanaf één plek bereikbaar zijn. We maken daarom een notitie ‘Vakantie in Thailand’ en gaan van daaruit linken naar de andere lijstjes.

Zo werkt het:

  1. Maak een notitie van waaruit je wilt linken.
  2. Druk ergens op het scherm en blader naar de optie Voeg link in.
  3. Zoek naar de notitie die je wilt koppelen.
  4. Eventueel kun je de link een andere naam geven.
Notities koppelen
  1. De notitie is gekoppeld. Tik op Gereed.
  2. De link verschijnt nu in de originele notitie. Je kunt erop tikken om de gekoppelde notitie te openen.
Notities koppelen

Op de Mac kun je ook notities aan elkaar koppelen. Hierbij zet je je cursor op de plek waar je de link wil invoegen en druk je op Command+K (of klik Wijzig > Voeg link in in het menu).

Snellere manier om notities te koppelen

Er is nog een snellere manier om een notitie te koppelen. Je kunt namelijk ook simpelweg “>>” typen, waarna je een extra menuutje krijgt om de te koppelen notitie aan te tikken. Een nadeel is dat je hierbij niet naar een bestaande aantekening kan zoeken, maar als het gaat om een recente notitie is dit wel de snelste manier. Dit werkt op zowel de Mac als iPhone en iPad.

We hebben veel meer tips voor de Notities-app:

Wist je dat je in de Notities-app ook tekst kunt opmaken als een tekstblok (met kader eromheen)? Ook is er een nieuw Monostyled-formaat voor tekstopmaak en kun je een notitie openen in Pages om verder te werken.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.