Notities-app iPhone

Zo werkt de Notities-app op de iPhone en de iPad

De standaard-app Notities op de iPhone is een handig hulpmiddel waarmee je gemakkelijk gedachten, teksten en andere zaken kunt noteren. In dit artikel tonen we wat je kan met deze standaard-app op je iPhone en iPad.

De Notities-app is te vinden op elke iPhone, iPad en Mac. Je kunt er teksten en ideeën mee opschrijven, als boodschappenlijstje gebruiken, schetsen maken en nog veel meer. De app bevat niet zo heel veel functies in vergelijking met notitie-apps van derden, maar biedt toch genoeg opties voor de belangrijkste taken. In deze gids zetten we de mogelijkheden op een rijtje.

Tekst schrijven in de Notities app

De standaard-app Notities is eigenlijk heel simpel. Dat geldt ook voor de bediening: druk op het icoontje voor een nieuwe notitie en begin te schrijven. Je kunt uiteraard stukken tekst bewerken, knippen, plakken en van andere opmaak voorzien. Als je woorden selecteert kun je bovendien via de pop-up die verschijnt teksten vet, cursief of onderstreept maken. Je kunt zelfs een foto, tekening, tabel of bulletlijst toevoegen.

tag-toevoegen-notities-ios15

Notities organiseren

Om overzicht te houden kun je notities in mappen indelen. Deze mappen verschijnen in alfabetische volgorde in de app. Om bepaalde teksten gemakkelijk terug te vinden kun je tags aan notities toevoegen.

Notities synchroniseren via iCloud en andere online diensten

Je vindt je notities terug op al je Apple-apparaten, dus iPhone, iPad en Mac. Dit is mogelijk dankzij iCloud-synchronisatie. Je bepaalt zelf welk iCloud-account hiervoor gebruikt wordt. Je kunt er ook voor kiezen je notities alleen lokaal op te slaan of de notities te synchroniseren met een Google-account, Outlook of iets dergelijks.

Ga naar Instellingen > Notities > Standaardaccount om aan te geven met welke dienst je wilt gebruiken. Ook kun je via Instellingen > Notities > ‘Op mijn iPhone’-account activeren om te zorgen dat notities lokaal op je apparaat worden bewaard. Maar pas op: als je notities niet in iCloud of bij een andere online opslagdienst staan kun je ze kwijtraken als je je iPhone verliest.

Staat je account er niet bij, terwijl je die wel hebt toegevoegd aan de iPhone? Ga dan naar Instellingen > Notities > Accounts, tik op het gewenste account en schakel de optie Notities in.

Bekijk ook

Notities synchroniseren tussen iPhone, iPad en Mac

Notities kun je synchroniseren tussen iPhone, iPad en Mac. Maar het werkt ook met andere diensten zoals Gmail en Exchange. In deze tip leggen we uit hoe het synchroniseren van notities werkt.

Notities dicteren

Je hoeft trouwens niet te typen in de Notities-app. Je kunt via het microfoontje op het digitale toetsenbord ook de dicteerfunctie van de iPhone inschakelen. Terwijl je aan het spreken bent verschijnt de tekst meteen in de notitie. Let er op dat je alle interpunctie tijdens het dicteren uitspreekt, want anders lopen alle zinnen zonder punten of komma’s door. Hier voor zeg je: “punt”, “komma”, “nieuwe regel”, “haakje openen” en “haakje sluiten”. Ook moet je na het dicteren de tekst nog even nalopen, want heeft de app niet helemaal goed begrepen wat je hebt gezegd.

Tags in notities

Samenwerken aan Notities

Gelukkig hoef je je notities niet helemaal alleen te schrijven. Je kunt samen met anderen aan een tekst werken door de notitie te delen. Na het aanmaken van een nieuwe notitie tik je rechtsboven op de drie puntjes en kies je Deel notitie. Via de Berichten-app, WhatsApp, e-mail en andere diensten kun je de ander uitnodigen om samen te werken aan de notitie. Dit is ook mogelijk voor ene hele map.

Bekijk ook

Samenwerken in de Notities-app: zo werkt het

Samen met een vriend, collega of familielid aan een notitie werken in de Notities-app: zo doe je dat. Hierdoor kan iedereen die bij een notitie aangemeld is, aanpassingen doen. Hoe stel je dit in? In dit artikel leggen we het uit.

Op zoek naar een andere notitie-app? Check dan ons overzicht van de beste notitie-apps voor je iPhone of iPad. Of haal meer uit de standaard Notities-app van iOS.

Bekijk ook

Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone- en iPad-apps voor notities, aantekeningen maken en annoteren. Notability, Evernote, PDF Expert 5 en meer: welke moet je hebben?

Tips voor de Notities-app

We hebben nog meer tips over de Notities-app: