Notities exporteren op de Mac

Notities exporteren als tekstbestand of pdf

Wil je Notities exporteren, zodat je ze in een andere app kunt opslaan? Met de tips uit dit artikel exporteer je alle notities uit de Notities-app op de Mac.

Heb je heel wat notities in Apple’s Notities-app gemaakt, maar wil je overstappen naar een andere app? Dan wil je de notities misschien exporteren in tekstformaat of in een ander gangbaar formaat. In deze tip lees je alles over notities exporteren naar tekst of pdf.

Notities exporteren op de Mac

Notities exporteren op de Mac

Met de Notities-app kun je via iCloud alle notities synchroniseren tussen de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten. Maar er zijn beperkingen om ze te exporteren. Dat heeft Apple natuurlijk met opzet gedaan, om te voorkomen dat je zomaar kunt overstappen. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om de notities te exporteren. Het komt bijvoorbeeld van pas als je een extra backup van je notities wilt maken, of wilt overstappen naar een ander platform of een andere app.

Notities exporteren naar pdf

Dit is de gemakkelijskte methode die standaard al aanwezig is in de Notities-app op de Mac:

 1. Kies de notitie die je wilt exporteren.
 2. Kies in het menu Archief > Exporteer als PDF.

Je hebt nu een backup van al je notities, maar je kunt ze niet meer zo gemakkelijk bewerken.

Notes Exporter voor Mac

Notities exporteren naar tekst

Wil je de notities omzetten naar bestanden met platte tekst, dan heb je daarvoor software van derden voor nodig. Notes Explorer van Writeapps is een gratis app die al je notities omzet naar .txt-bestanden. Dit werkt uiteraard alleen als het gaat om notities met alleen tekst, want sinds iOS 9 kun je ook tekeningen en handgeschreven tekst opnemen in een notitie. Die neemt Notes Explorer uiteraard niet mee.

Notes Explorer vind je hier.

De software is geschikt voor OS X 10.8 en later. Als je de app opstart, leest deze alle losse notities in de Notities-app. Van elke notitie wordt een apart .txt-bestand gemaakt in een aparte map. De app is gratis te gebruiken.

Note2txt app voor Mac

Een alternatief is Note2Txt (Note2Txt), waarvoor je €0,99 betaalt.

Notities exporteren naar andere apps

Via het deelmenu van de Notities-app kun je losse notities ook naar allerlei andere apps exporteren. Dit werkt ook op de iPhone en iPad. Kies de gewenste notitie en ga in het deelmenu bijvoorbeeld naar Evernote. De notitie wordt dan als normale tekst overgezet (dus niet als PDF).

Op de iPhone kies je in het Deelmenu de optie Evernote om een notitie over te zetten naar de Evernote-app.

Notities exporteren naar Evernote

Notities importeren in de Notities-app

Het omgekeerde is trouwens ook mogelijk: je kunt notities importeren in de Notities-app op de Mac. Je kunt bestanden in de volgende formaten importeren:

 • TXT
 • RTF
 • RTFD
 • HTML
 • Evernote XML Export (ENEX)

Het werkt als volgt:

 1. Klik in de zijbalk van de Notities-app en kies een map waarin je de notities wilt importeren (iCloud of Op mijn Mac).
 2. Kies uit het menu Archief > Importeer notities.
 3. Selecteer één of meer notities die je wilt importeren of kies een map. Eventueel kun je de mappenstructuur intact houden.
 4. Klik op Importeer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Synchronisatie
Onderwerpen export, notities