Notities exporteren op de Mac

Notities exporteren als tekstbestand of pdf

Wil je Notities exporteren, zodat je ze in een andere app kunt opslaan? Met de tips uit dit artikel exporteer je alle notities uit de Notities-app op de Mac naar PDF, tekst of een ander gangbaar formaat.

Notities exporteren op de Mac

Heb je heel wat notities in Apple’s Notities-app gemaakt, maar wil je overstappen naar een andere app? Dan wil je de notities exporteren naar een ander gangbaar formaat. Met de Notities-app kun je via iCloud alle notities synchroniseren tussen de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten. Maar er zijn beperkingen om ze te exporteren. Dat heeft Apple natuurlijk met opzet gedaan, om te voorkomen dat je zomaar kunt overstappen. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om de notities te exporteren. Het komt bijvoorbeeld van pas als je een extra backup van je notities wilt maken, of wilt overstappen naar een ander platform of een andere app.

Notities exporteren naar pdf

Het exporteren van notities naar PDF is de gemakkelijkste methode die standaard al aanwezig is in de Notities-app op de Mac. Hier bij ga je per stuk de notities exporteren:

 1. Kies de notitie die je wilt exporteren.
 2. Open het menu en kies Archief.
 3. Klik op Exporteer als PDF.

Je hebt nu een backup van één losse notitie, die je helaas niet meer zo gemakkelijk kunt bewerken. Herhaal deze stappen voor elke notitie die je wilt exporteren.

Notities exporteren naar tekst

Wil je de notities omzetten naar bestanden met platte tekst, dan heb je daarvoor software van derden voor nodig. Notes Explorer van Writeapps is een gratis app die al je notities omzet naar .txt-bestanden. Dit werkt uiteraard alleen als het gaat om notities met alleen tekst, want sinds iOS 9 kun je ook tekeningen en handgeschreven tekst opnemen in een notitie. Die neemt Notes Explorer uiteraard niet mee.

Notes Exporter voor Mac

Notes Explorer vind je hier. De app is gratis te gebruiken.

De software is geschikt voor OS X 10.8 en later. Als je de app opstart leest deze alle losse notities in de Notities-app en maakt van elke notitie een apart .txt-bestand in een aparte map.

Note2txt app voor Mac

Een alternatief is Note2Txt (Note2Txt), waar je een klein bedrag voor betaalt.

Notities exporteren naar andere apps

Via het deelmenu van de Notities-app kun je losse notities ook naar allerlei andere apps exporteren. Dit werkt ook op de iPhone, iPad en Mac. Kies de gewenste notitie en ga in het deelmenu bijvoorbeeld naar Telegram. De notitie wordt dan als normale tekst overgezet (dus niet als PDF).

Op de iPhone kies je in het deelmenu de optie Telegram, Evernote of een andere app om een notitie over te zetten naar een andere app.

Notities exporteren naar Evernote

Notities importeren in de Notities-app

Het omgekeerde is trouwens ook mogelijk: je kunt notities importeren in de Notities-app op de Mac. Je kunt bestanden in de volgende formaten importeren:

 • TXT
 • RTF
 • RTFD
 • HTML
 • Evernote XML Export (ENEX)

Het importeren van notities gaat als volgt:

 1. Klik in de zijbalk van de Notities-app en kies een map waarin je de notities wilt importeren (iCloud of Op mijn Mac).
 2. Kies uit het menu Archief > Importeer notities.
 3. Selecteer één of meer notities die je wilt importeren of kies een map. Eventueel kun je de mappenstructuur intact houden.
 4. Klik op Importeer.

Hier vind je meer tips over de Notities-app:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!