Evernote-app

Alles over Evernote op iPhone, iPad en Mac

Met de Evernote maak je razendsnel allerlei notities. Teksten, lijstjes, recepten, knipsels en gedachten raak je nooit meer kwijt. Deze gids legt uit wat je met Evernote zoal kunt doen en of je Evernote Premium nodig hebt.

Evernote is een digitaal online notitieboek dat alles online opslaat. Deze dienst is al jaren enorm populair en dat komt vooral doordat Evernote erg veelzijdig is. Je kunt Evernote gebruiken als een soort dagboek en knipselkranten verzamelen. Maar je kunt er ook mee werken en informatie delen met je collega’s. In dit artikel laten we zien wat je met Evernote kan op de iPhone en de iPad. Hierbij richten we ons vooral op de iOS-app van Evernote (link) zelf.


Evernote-app

Gratis Evernote account, Plus of Premium?

Evernote Premium op de iPhoneDe veelzijdigheid van Evernote blijkt wel uit de vele toepassingen. Je kunt er bijvoorbeeld tekstjes, lijstjes en foto’s in opslaan, maar je kunt ook spraak-notities maken, je kunt je camera gebruiken als documentenscanner en je kunt gemakkelijk je notities delen via e-mail. De mogelijkheden zijn verrassend groot.

Je kunt zoveel notities opslaan in Evernote als je wilt, maar bij een gratis Evernote Basic-account mag je iedere maand maximaal 60MB uploaden. Je kunt de app daarna nog wel blijven gebruiken, maar je kunt de rest van de maand geen nieuwe notities meer uploaden. Bovendien kun je maar met 2 apparaten synchroniseren.

Evernote Plus kost €29,99 per jaar en Evernote Premium €59,99. Hiervoor krijg je een aantal interessante extra’s, zoals een uploadlimiet van 10GB per maand, de mogelijkheid om visitekaartjes te scannen, een offline-modus en de mogelijkheid om notities te gebruiken als presentatie.

Werken met Evernote

evernote overzichtHet maken van een simpele notitie is in Evernote heel simpel. Start de app op en zorg ervoor dat je een gratis Evernote-account hebt gemaakt en bent aangemeld. Dit account heb je nodig omdat Evernote alles online opslaat. Dankzij de cloud kun je je notities bekijken op je iPhone of iPad, via het Evernote-programma voor de Mac en de pc of via een internetbrowser. Eenmaal aangemeld zie je een overzichtsscherm waar je meteen een overzicht hebt van alle functies.

Hier kunt je meteen nieuwe notities maken en organiseren. De laatste drie notities die je hebt bekeken, verschijnen in een lijstje in het beginscherm. Verder verschijnen hier allemaal manieren om je notities te organiseren, zoals notitieboeken, labels en plaatsen.

Notities maken met Evernote

Kort gezegd kun je vijf verschillende typen notities met Evernote maken: Tekst-notities, camera-notities, foto-notities (dat laatste is NIET hetzelfde), herinneringen en lijstjes. Deze zullen we hieronder allemaal apart kort behandelen.

Tekst-notities

evernote tekstHeel even denk je misschien dat dit een simpele notitie-functie is, die alleen maar tekst in een notitie plaatst. In praktijk heb je echter een behoorlijk uitgebreide editor te pakken. Een overzicht van alle opties in deze modus:

  • Je kunt de tekst cursief, vet, doorgestreept, onderstreept of gemarkeerd weergeven. Je kunt ook teksten op verschillende manieren uitlijnen.
  • Je kunt lijstjes met bullet-points of eigen tellingen maken. Ook is het mogelijkh om checklijstjes te maken als je die nodig hebt. Tekst kun je aan zowel de linker als rechterkant laten inspringen
  • Je kunt via het microfoontje voice-notities maken en die in de tekst-notitie plakken.
  • Je kunt iedere foto die op je iPhone of iPad staat in de notitie plakken en je kunt zoveel foto’s toevoegen als je wilt, zolang je nog maar bandbreedte hebt.
  • Je hebt toegang tot de camera-functies van Evernote, die we verderop bespreken.

Camera-notities

evernote documentenscannerDe Evernote heeft zijn eigen camera met zijn eigen functies, en die zijn erg veelzijdig. Het is voornamelijk een scanner voor verschillende functies. Ook deze kunnen we voor het overzicht het beste puntsgewijs nalopen.

  • Post-it-notitie Scan de post-it notities die op je monitor hangen zodat je die dingen altijd in Evernote hebt.
  • Foto Hiermee maak je een gewone normale foto.
  • Document De documentenscanner van Evernote die speciaal gemaakt is om lange teksten op papier in Evernote te plaatsen.
  • Visitekaartje Scant visitekaartjes en kijkt meteen of die gegevens gekoppeld kunnen worden met LinkedIn.


Foto-notities

everote foto notitiesHiermee voeg je snel foto’s uit het foto-album van je iPhone of iPad toe als notitie. Hier heb je niet zoveel speciale opties voor: je selecteert een of meerdere foto’s en drukt op ‘Gereed’ om daarvan meteen een notitie zonder tekst te maken. Je kunt echter foto’s ook toevoegen bij een tekst-notitie en aangezien je daar meer opties hebt, is dat iets aantrekkelijker.

Herinneringen

evernote herinneringenHiermee kun je simpele taken toevoegen die je op een bepaalde tijd moet herinneren. De opzet en de bediening is simpel: tik op herinnering om een taak toe voegen, schrijf op wat je moet doen, stel de datum en de tijd in en druk op Opslaan. Overigens kun je Herinneringen altijd aan een tekst-notitie toevoegen.

Lijsten

evernote lijstjesDeze modus lijkt heel veel op die van Tekst-notities en biedt dezelfde opties. Eigenlijk is het enige verschil dat je hier meteen een boodschappenlijst kunt maken van dingen die je dan later kunt afvinken. Bij Tekst-notities biedt Evernote je die opties ook, maar hier kun je meteen beginnen met dingen noteren.

Evernote downloaden op iPhone, iPad en Mac

De iOS-versie van Evernote is gewoon verkrijgbaar in de App Store en is gratis te installeren. Er is ook een desktopversie van Evernote die je via de Mac App Store of via de website van de makers kunt installeren. Daar vind je ook de Windows-versies. Houd er rekening mee dat je met een gratis Evernote Basic-account maar met twee apparaten kunt synchroniseren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!