Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts

Samenwerken in de Notities-app: zo werkt het

Vanaf iOS 15 ook met vermeldingen
Samen met een vriend, collega of familielid aan een notitie werken in de Notities-app: zo doe je dat. Hierdoor kan iedereen die bij een notitie aangemeld is, aanpassingen doen. Hoe stel je dit in? In dit artikel leggen we het uit. In iOS 15 krijgt het samenwerken in Notities bovendien nieuwe functies.

Of je nu een boodschappenlijstje maakt, een belangrijke aantekening wil delen of en andere korte notitie van een vriend of collega aan wil vullen: samenwerken in de Notities-app kan in veel gevallen handig zijn. Je kan op de iPhone, iPad en Mac eenvoudig samenwerken in de Notities-app. Dat wil zeggen dat je een notitie kunt delen en er met meerdere mensen aanpassingen in kunt maken. In deze tip lees je hoe je dit instelt.

In iOS 15 voegt Apple wat extra functies toe. Je kan mensen vermelden waar je mee samenwerkt en er is een nieuwe activiteitsweergave om alle wijzigingen in een tijdlijn te bekijken.

Samenwerken aan een notitie in de Notities-app

Samenwerken aan een notitie doe je onder andere in de standaard Notities-app. Als je iCloud gebruikt om je notities te synchroniseren, zie je ze automatisch verschijnen op al je apparaten, zoals je iPhone, iPad en MacBook. Het enige wat je verder nodig hebt is een iCloud-account en een vriend, vriendin, collega of familielid met een Apple-apparaat. Het samenwerken aan een notitie werkt als volgt:

  1. Maak de nieuwe notitie aan.
  2. Typ de titel en de eerste zin van je notitie.
  3. Tik rechtsboven op de knop met het mannetje en het plusje.
  4. Via de knop Opties voor delen kun je kiezen uit twee opties: Kan wijzigingen aanbrengen of Alleen lezen. Kies de gewenste instelling
  5. Selecteer vervolgens de manier hoe je de uitnodiging wil versturen: via Berichten, WhatsApp, e-mail, Twitter of een andere manier.

Notities-app samenwerken instellen

De ontvanger krijgt een iCloud-link. Door die te openen wordt meteen de Notities-app geopend en de gedeelde notitie aan de app toegevoegd. Je kan de uitnodiging dus alleen accepteren als je gebruikmaakt van de standaard Notities-app.

Opties voor samenwerken aan notitie

Er zijn nog allerlei opties die je aan kan passen zodra je samenwerkt aan een notitie. Druk op de samenwerk-knop rechtsboven in beeld. In iOS 15 en nieuwer kies je dan voor Beheer gedeelde notitie. Met de optie Voeg personen toe kun je nog extra personen aan de notitie toevoegen. Je krijgt ook een melding als iemand iets aan de notitie aangepast heeft. Wil je dit niet? Schakel dan de knop Verberg meldingen in. Wil je permanent zien wie wat verandert? Ga dan naar de samenwerk-knop en kies Markeer alle wijzigingen, zodat de wijzigingen duidelijk in beeld blijven staan.

instellingen-notities-samenwerken

Houd overzicht in de notities: in iOS 15 met vermeldingen

Het is handig om te bekijken wie wat heeft gedaan in een gedeelde notitie. In iOS 15 is dit verder uitgebreid. Om dit te bekijken, kun je weer rechtsboven op de samenwerkknop drukken. Druk vervolgens op Toon alle activiteiten, waarna een tijdlijn verschijnt. Hier kun je zien wanneer iets is bewerkt en door erop te tikken zie je ook wat is precies is aangepast. Nieuw in iOS 15 is de mogelijkheid om iemand te noemen (mentions). Dit doe je door een @ te typen en daarna de naam in te vullen van iemand die meewerkt aan het document. De ander krijgt dan een melding en ziet precies waar hij of zij in het bestand moet zijn.

mentioning-ios15-samenwerken-notities

Notitie delen stoppen

Wil je stoppen met delen, volg dan deze stappen:

  1. Open de notitie waaraan je samenwerkt.
  2. Tik op de samenwerkknop.
  3. Kies vervolgens voor Stop delen.

Zodra je dit doet, wordt de notitie verwijderd van alle apparaten van degene waarmee je eerder aan de notitie samenwerkte. De notitie blijft nog wel behouden op de apparaten van de eigenaar. Wil je als deelnemer stoppen, verwijder dan simpelweg de notitie van je eigen apparaat. Je wordt dan automatisch als deelnemer verwijderd.

Bekijk ook

Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone- en iPad-apps voor notities, aantekeningen maken en annoteren. Notability, Evernote, PDF Expert 5 en meer: welke moet je hebben?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!