Procreate iPad

10 creatieve apps voor de iPad Pro

De iPad Pro is ideaal voor creatieve professionals. Wij hebben daarom 10 creatieve apps voor de iPad Pro verzameld die je laten ontwerpen, schetsen, videobewerken, mockups maken en meer.

iPad-Pro-Apple-Pencil

De iPad Pro is ideaal voor mensen met een creatief beroep. Foto’s en video’s bewerken, producten ontwerpen en schetsen maken: het grote scherm van de iPad Pro zorgt dat je alle ruimte hebt, zeker als je een Apple Pencil bij de hand hebt. In dit artikel zetten we 10 creatieve apps op een rijtje die geoptimaliseerd zijn voor de iPad Pro.

Morpholio Trace

De Trace-app is speciaal gemaakt voor de ontwerpers en architecten onder ons. Breng bijvoorbeeld de indeling van een huis in kaart, of maak notities op een bestaande afbeelding of document.

Morphilo-Trace

De makers van Trace hebben hun best gedaan om de overstap van klassiek tekenpapier naar het scherm van de iPad Pro zo natuurlijk mogelijk te maken. Trace maakt het bovendien erg gemakkelijk om tussen verschillende lagen van een afbeelding te schakelen.

Enlight

Naast het maken van tekeningen is de iPad Pro ook ideaal om foto’s op te bewerken. Dankzij het grote scherm kun je gemakkelijk kleine details aanbrengen. Met fotobewerker Enlight staan er legio tools tot je beschikking, die je op een toegankelijke manier meer of minder nadrukkelijk aanwezig kunt maken.

Paper by FiftyThree

Tekenapp Paper staat al jaren bekend als uitstekende app voor de iPad om te schetsen en kleuren. De ontwikkelaar van deze app maakte zelf al een Pencil-tekenpen, nog voordat de Apple Pencil het levenslicht zag. De concurrentie van tekenapps is groot op de iPad Pro, maar Paper is zonder twijfel een van de betere. Na een paar updates en Apple Pencil-ondersteuning is Paper helemaal klaar voor het grote scherm van de iPad Pro.

Autodesk Sketchbook

De Apple Pencil kun je voor veel meer gebruiken dan een notities maken of de Nachtwacht naschilderen. Je kunt dankzij echt professioneel aan de slag met het ontwerpen van producten. Na het installeren van deze gratis app heb je een zeer professioneel digitaal ontwerpprogramma tot je beschikking. De potloden en verfkwasten kunnen thuis blijven, want je digitale tas zit vol met kleuren, stiften, potloden en kwasten. De app werkt uiteraard samen met de desktopsoftware van Autodesk.

Photoshop Fix

Ook Adobe staat vooraan de rij met apps die klaargestoomd zijn voor de iPad Pro. Zowel Adobe Photoshop Fix (link) als Adobe Photoshop Mix (link) kregen ondersteuning voor multitasking, iPad Pro en de Apple Pencil. Het bewerken van extra grote afbeeldingen komt nu goed tot z’n recht en met de Apple Pencil kun je ook kleine details aanpassen. Photoshop Fix is bedoeld voor algemene fotobewerking, terwijl Photoshop Mix bedoeld is om meerdere afbeeldingen met elkaar te combineren.

Procreate

Of je nu een Apple Pencil hebt of gewoon het puntje van je vingers gebruikt: het enorme scherm van de iPad Pro nodigt uit om te tekenen. Procreate is geoptimaliseerd voor de iPad Pro en heeft alles in huis om het hart van een grafisch ontwerper sneller te laten kloppen.

Procreate-iPad-Pro

Er staan meer dan 120 kwasten tot je beschikking en de app is ook geschikt om snelle schetsen mee te maken. Op de iPad Pro komt de app het beste uit verf met ondersteuning voor een canvas van maximaal 16K resolutie.

Astropad

Astropad onderscheidt zich van andere tekenapps omdat het een verlengstuk van je Mac vormt. Zodra je een afbeelding bewerkt op de Mac, kun je Astropad op de iPad (en iPhone) gebruiken om handmatig delen van de afbeelding aan te passen. Met de komst van de iPad Pro worden de mogelijkheden van Astropad alleen nog maar uitgebreider en wordt het makkelijker om een grote afbeelding te bewerken met de Apple Pencil.

astropad-functies

iMovie

De processor in de iPad Pro draait overuren met iMovie. Op de grote tablet kun je drie streams van 4K-video tegelijk laden, wat een uitkomst is voor mensen die regelmatig video’s bewerken op hun tablet. Ideaal als je net een leuke video hebt geschoten en deze direct wilt bewerken. iMovie heeft niet de meest uitgebreide bewerkingsfuncties, maar wel alle opties die je nodig hebt en het is een stuk makkelijker in gebruik dan Moviemaker voor Windows. Je kunt de video bijvoorbeeld alvast opschonen door onnodige stukken weg te halen. Eventueel kun je later op de computer de video écht afmaken. De meeste andere apps van Apple zijn ook geoptimaliseerd voor de iPad Pro, zoals Numbers, Keynote en Pages.

FontBook

Het is belangrijk dat de typografie klopt van jouw designproject en met FontBook is dat een appeltje eitje. Om te voorkomen dat je steeds hetzelfde handjevol lettertypes gebruikt is het handig om een naslagwerk bij de hand te hebben. Monotype’s FontBook heeft bibliotheken met bijna 50.000 lettertypes en bijna 10.000 font-families.

FontBook iPad Pro

Je kunt er doorheen bladeren op basis van klasse, designer, foundry, jaar en naam. Ook kun je favorieten bookmarken en voorbeelden delen op Twitter en Facebook, zodat je anderen om advies kunt vragen. Voor een vriendelijk prijsje. Een alternatief is het iets duurdere iFontMaker.

uMake

uMake werd tijdens de keynote van de iPad Pro getoond als een van de demo-apps. Het is een 3D-modelleerprogramma waarmee je bijvoorbeeld een zonnebril, sneeuwscooter of ander product kunt modelleren. Het verschil met andere tekenapps is dat je kunt schetsen in 3D. Het werkt zowel met je vinger als met een stylus. Er zitten geavanceerde tools in om je idee tot leven te laten komen. Ook kun je werken met lagen en groepen. De uiteindelijke ontwerpschetsen exporteer je in OBJ-, IGES- of STEP-formaat. Symmetrisch schetsen? Kan ook! Met de tutorials in de app word je snel op weg geholpen. Je kunt deze app gratis proberen. Bevalt het, dan sluit je een maand- of jaarabonnement af.

Meer creatieve apps voor de iPad Pro

Zoek je nog meer creatieve apps die voor de iPad Pro geschikt zijn, kijk dan hier eens naar:

 • Bamboo Paper (gratis, iPad + IAP, iOS 10.0+) - Zoek je een wat eenvoudiger app om te schetsen, dan is Bamboo Paper je het proberen waard. Deze app is gemaakt door de tekentablet-fabrikant Wacom, die de iPad Pro met Apple Pencil wel als grote concurrent moet zien. Met deze app proberen ze je terug te winnen. De app is gratis, maar de meeste functies kosten geld.
 • Inkist (gratis, iPad, iOS 9.1+) - Een app voor digitale tekenaars, met volledige controle over de canvasgrootte en ondersteuning voor meerdere lagen.
 • Adobe Comp CC (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Adobe maakt meerdere apps voor iOS. Comp is bedoeld om snel mockups en wireframes te maken. Je kunt ze daarna exporteren naar de Creative Cloud-apps InDesign, Illustrator of Photoshop CC.
 • Adobe Capture CC (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Zet schetsen om naar vector-afbeeldingen.
 • Graphic for iPad (€9,99, iPad, iOS 11.0+) - Een andere app van Autodesk. Maak professionele graphics zoals hieronder te zien is, met complexe vectorgebaseerde PDF- en SVG-bestanden.

Autodesk Graphic

 • Pixelmator (€5,99, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Deze app kent iedereen. Foto’s bewerken, illustraties opleuken, alles kan met deze veelzijdige en laagdrempelige app.
 • Adobe Illustrator Draw (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Illustrator, maar dan geoptimaliseerd voor iOS. Ja, zelfs op de iPhone te gebruiken, maar op het grote scherm van de iPad Pro werkt het veel prettiger.
 • Complete Anatomy 2019 (gratis, iPad + IAP, iOS 10.3+) - Een medische app met 3D-modellen van het menselijk lichaam, waarop je ook kunt tekenen.
 • Graphic for iPad (€9,99, iPad, iOS 11.0+) - Illustraties, logo’s ontwerpen en andere designklussen doen.
 • Adobe Photoshop Sketch (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - De vertrouwde Photoshop tekentools, zoals een inktpen of grafietpotlood, bedoeld om te tekenen. Je kunt kwasten uitwisselen met Adobe Capture CC.
 • Tayasui Sketches (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Apple gaf deze app gratis weg en als je die kans gegrepen hebt, heb je mazzel. Met deze app kun je namelijk best leuke dingen tekenen.
 • Inspire Pro (€10,99, , iOS 11.3+) - Meng droge en natte technieken met deze app, die digitale olieverfschilderijen mogelijk maakt.
 • ArtRage (€2,29, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Prachtige tekeningen door kleuren te mengen en uit te vegen, net als op een echt schilderij.
 • Asketch (€3,49, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Ook een mooi idee: schetsen met digitaal houtskool.
 • Concepts (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Schetsen van productideeën.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een schetsblok voor ideeën.
 • Pigment - Adult Coloring Book (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.3+) - Lekker ontspannen met kleurboeken op je iPad Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apple pencil, ipad pro