iPad Pro 2018 creatief

De beste creatieve apps voor de iPad Pro

Van tekenen tot foto’s bewerken
Met deze creatieve apps voor de iPad Pro kun je je helemaal uitleven. Van fotobewerkingen tot tekeningen maken, dit zijn de beste iPad Pro-apps voor creatieve professionals.

iPad Pro creatief gebruiken: deze apps heb je nodig!

De iPad Pro is ideaal voor mensen met een creatief beroep. Foto’s en video’s bewerken, producten ontwerpen en schetsen maken: het grote scherm van de iPad Pro zorgt dat je alle ruimte hebt, zeker als je een Apple Pencil bij de hand hebt. In dit artikel zetten we de beste creatieve apps op een rijtje die ideaal zijn voor de iPad. We hebben een aparte lijst met apps om te tekenen en een lijst met tekenpennen voor de iPad.

Creatievelingen met een iPad Pro 2022 kunnen ook gebruikmaken van de nieuwe functie Apple Pencil Hover. Hiermee zie je, nog voordat je het scherm met de Apple Pencil aanraakt, waar je gaat tekenen. In onze tip lees je precies hoe deze functie werkt.

Bekijk ook

Zo werkt de Apple Pencil hover-functie op de iPad Pro

De nieuwste iPads Pro bieden een nieuwe hover-functie. Dit houdt in dat de Apple Pencil al op een afstand van 12mm van het scherm herkend wordt. Je krijgt dan een stipje op het scherm te zien. Hoe het werkt en waarom je het zou willen gebruiken, lees je hier!

Morpholio Trace

De Trace-app is speciaal gemaakt voor de ontwerpers en architecten onder ons. Breng bijvoorbeeld de indeling van een huis in kaart, of maak notities op een bestaande afbeelding of document.

Morpholio Trace op iPad

De makers van Trace hebben hun best gedaan om de overstap van klassiek tekenpapier naar het scherm van de iPad Pro zo natuurlijk mogelijk te maken. Trace maakt het bovendien erg gemakkelijk om tussen verschillende lagen van een afbeelding te schakelen.

Photoshop voor iPad

Het heeft even geduurd, maar Photoshop is in (bijna) volle glorie op de iPad te gebruiken. De eerste versie die in 2019 verscheen richtte zich op de basisfuncties voor composities en retoucheren, die je met de Apple Pencil en het touchscreen kunt gebruiken.

Adobe Photoshop iPad smudge

“And we’re just getting started” meldde Adobe destijds, om nog maar eens te benadrukken dat de app gaandeweg zou worden uitgebreid. Er zijn inmiddels tools voor penselen, maskers en het slim selecteren van objecten en je krijgt makkelijker toegang tot je penselen en lettertypes in Creative Cloud.

Enlight

Naast het maken van tekeningen is de iPad Pro ook ideaal om foto’s op te bewerken. Dankzij het grote scherm kun je gemakkelijk kleine details aanbrengen. Met fotobewerker Enlight staan er legio tools tot je beschikking, die je op een toegankelijke manier meer of minder nadrukkelijk aanwezig kunt maken.

Affinity

Ontwerpers, zowel professioneel of als hobby, kunnen ook terecht bij de uitstekende apps van Serif. Deze vormen een goed alternatief voor de Adobe Creative Suite en zijn vaak een stuk goedkoper. De bundel bestaat uit Affinity Designer 2, Affinity Photo 2 en Affinity Publisher 2. Deze hebben in versie 2 een flinke redesign gekregen met onder andere niet-destructieve RAW-bewerking, live mesh warping en nog veel meer.

Affinity apps op iPad en Mac

Affinity Designer 2 is bedoeld voor het maken van vector-illustraties en -ontwerpen. Nieuw hierin is vector warping, het importeren van bestanden in DWG- en DXF-formaat en een X-Ray View om je werk op een andere manier te kunnen bekijken.

In Affinity Photo 2 vind je de nieuwe Compound Masks, waarmee je meerdere maskerlagen kunt samenvoegen. En met Affinity Publisher 2 kun je boekpagina’s, flyers en ander drukwerk ontwerpen. Deze app heeft een verbeterde performance gekregen om grote documenten te kunnen bewerken. Ook kun je meerdere hoofdstukken van een boek samenvoegen tot een boek, zodat meerdere mensen aan één boek kunnen werken. Met de komst van Affinity Publisher voor iPad is nu de complete Affinity-bundel op de iPad te gebruiken.

Affinity Publisher op iPad

De iPad-varianten kosten rond de 20 euro, maar je kunt ook een Universal License kopen voor alle apps voor de iPad én desktop. Los kopen kan overigens ook. En: Affinity voor iPad is uiteraard geoptimaliseerd voor de Apple Pencil.

Autodesk Sketchbook

De Apple Pencil kun je voor veel meer gebruiken dan een notities maken of de Nachtwacht naschilderen. Je kunt dankzij echt professioneel aan de slag met het ontwerpen van producten. Na het installeren van deze gratis app heb je een zeer professioneel digitaal ontwerpprogramma tot je beschikking. De potloden en verfkwasten kunnen thuis blijven, want je digitale tas zit vol met kleuren, stiften, potloden en kwasten. De app werkt uiteraard samen met de desktopsoftware van Autodesk.

Linea Sketch

Of je nu je gedachtes de vrije loop wil laten gaan of je uit wil leven op een groots project: Linea Sketch is een uitstekende teken-app waarmee je dat kan doen. Je maakt tekeningen met de prachtigste kleuren en op het grote scherm van de iPad Pro komen ze goed tot hun recht. Heb je de nieuwste iPad Pro met Apple Pencil 2, dan gebruik je ook de twee keer tikken-actie om snel tussen soorten pennen te wisselen. Er is zelfs een presentatiemodus zodat je je kunsten kan tonen via AirPlay. Ook ondersteunt Linea meerdere lagen, dus je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wil.

Procreate

Of je nu een Apple Pencil hebt of gewoon het puntje van je vingers gebruikt: het enorme scherm van de iPad Pro nodigt uit om te tekenen. Procreate is geoptimaliseerd voor de iPad Pro en heeft alles in huis om het hart van een grafisch ontwerper sneller te laten kloppen.

Procreate op iPad

Er staan meer dan 120 kwasten tot je beschikking en de app is ook geschikt om snelle schetsen mee te maken. Op de iPad Pro komt de app het beste uit verf met ondersteuning voor een canvas van maximaal 16K resolutie.

Astropad

Astropad onderscheidt zich van andere tekenapps omdat het een verlengstuk van je Mac vormt. Zodra je een afbeelding bewerkt op de Mac, kun je Astropad op de iPad (en iPhone) gebruiken om handmatig delen van de afbeelding aan te passen. Met de komst van de iPad Pro worden de mogelijkheden van Astropad alleen nog maar uitgebreider en wordt het makkelijker om een grote afbeelding te bewerken met de Apple Pencil.

Bekijk ook

Astropad maakt van de iPad een grafische tekentablet

Met Astropad, gemaakt door twee Apple-engineers, maar je van de iPad een grafische tekentablet. Het werkt met alle creatieve software voor Mac en iOS.

Paper by WeTransfer

Tekenapp Paper staat al jaren bekend als uitstekende app voor de iPad om te schetsen en kleuren. De ontwikkelaar van deze app maakte zelf al een Pencil-tekenpen, nog voordat de Apple Pencil het levenslicht zag. De concurrentie van tekenapps is groot op de iPad Pro, maar Paper is zonder twijfel een van de betere. Na een paar updates en Apple Pencil-ondersteuning is Paper helemaal klaar voor het grote scherm van de iPad Pro.

iMovie

De processor in de iPad Pro draait overuren met iMovie. Op de grote tablet kun je drie streams van 4K-video tegelijk laden, wat een uitkomst is voor mensen die regelmatig video’s bewerken op hun tablet. Ideaal als je net een leuke video hebt geschoten en deze direct wilt bewerken. iMovie heeft niet de meest uitgebreide bewerkingsfuncties, maar wel alle opties die je nodig hebt en het is een stuk makkelijker in gebruik dan Moviemaker voor Windows. Je kunt de video bijvoorbeeld alvast opschonen door onnodige stukken weg te halen. Eventueel kun je later op de computer de video écht afmaken. De meeste andere apps van Apple zijn ook geoptimaliseerd voor de iPad Pro, zoals Numbers, Keynote en Pages.

uMake

uMake werd tijdens de keynote van de eerste iPad Pro getoond als een van de demo-apps. Het is een 3D-modelleerprogramma waarmee je bijvoorbeeld een zonnebril, sneeuwscooter of ander product kunt modelleren. Het verschil met andere tekenapps is dat je kunt schetsen in 3D. Het werkt zowel met je vinger als met een stylus. Er zitten geavanceerde tools in om je idee tot leven te laten komen. Ook kun je werken met lagen en groepen. De uiteindelijke ontwerpschetsen exporteer je in OBJ-, IGES- of STEP-formaat. Symmetrisch schetsen? Kan ook! Met de tutorials in de app word je snel op weg geholpen. Om de proefperiode te kunnen gebruiken zul je in de app wel meteen een maand- of jaarabonnement moeten afsluiten. De betaling gaat echter pas na deze proefperiode. Zeg dus op tijd op, als het niet blijkt te bevallen.

Meer creatieve apps voor de iPad Pro

Zoek je nog meer creatieve apps die voor de iPad Pro geschikt zijn, kijk dan hier eens naar:

 • Photomator – Photo Editor (Gratis, iPhone/iPad/Mac + IAP, iOS 15.0+) - Pixelmator Photo is een uitstekende app als je foto’s wil bewerken.
 • Bamboo Paper (Gratis, iPad + IAP, iPadOS 13.0+) - Zoek je een wat eenvoudiger app om te schetsen, dan is Bamboo Paper je het proberen waard. Deze app is gemaakt door de tekentablet-fabrikant Wacom, die de iPad Pro met Apple Pencil wel als grote concurrent moet zien. Met deze app proberen ze je terug te winnen. De app is gratis, maar de meeste functies kosten geld.
 • Adobe Capture: tool voor Ps,Ai (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Zet schetsen om naar vector-afbeeldingen.
 • Graphic for iPad (€9,99, iPad, iPadOS 11.0+) - Een andere app van Autodesk. Maak professionele graphics zoals hieronder te zien is, met complexe vectorgebaseerde PDF- en SVG-bestanden.

Pixelmator Pro

 • Pixelmator (€9,99, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Deze app kent iedereen. Foto’s bewerken, illustraties opleuken, alles kan met deze veelzijdige en laagdrempelige app.
 • Adobe Illustrator: Graphic Art (Gratis, iPad + IAP, iPadOS 14.0+) - Adobe Illustrator, maar dan op de iPad. Voorheen ook op de iPhone te gebruiken, maar sinds het iPad-only is heb je meer functionaliteit.
 • Complete Anatomy 2023 (Gratis, iPad + IAP, iPadOS 14.0+) - Een medische app met 3D-modellen van het menselijk lichaam, waarop je ook kunt tekenen.
 • Graphic for iPad (€9,99, iPad, iPadOS 11.0+) - Illustraties, logo’s ontwerpen en andere designklussen doen.
 • Tayasui Sketches (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Apple gaf deze app gratis weg en als je die kans gegrepen hebt, heb je mazzel. Met deze app kun je namelijk best leuke dingen tekenen.
 • Inspire Pro (€9,99, iPad, iPadOS 13.6+) - Meng droge en natte technieken met deze app, die digitale olieverfschilderijen mogelijk maakt.
 • Asketch (€2,99, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Ook een mooi idee: schetsen met digitaal houtskool.
 • Concepts (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Schetsen van productideeën.
 • Forge - Brainstorm & Organize (€1,99, iPad, iPadOS 9.0+) - Een schetsblok voor ideeën.
 • Adult Coloring Book - Pigment (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Lekker ontspannen met kleurboeken op je iPad Pro.

We hebben een aparte lijst met apps om te tekenen en een lijst met tekenpennen voor de iPad.

Bekijk ook

Tekenen op de iPad: dit zijn de beste apps

Wil je op de iPad gaan tekenen met de Apple Stylus, dan heb je keuze uit tientallen apps, van Affinity Designer en Procreate tot Adobe Fresco. Welke bij jou past, is afhankelijk van je behoeften, maar met deze round-up van iPad tekenapps is er altijd iets wat bij jou past.

Apple Pencil

Apple Pencil is de tekenpen voor je iPad. Er zijn drie modellen: de eerste generatie (2015), tweede generatie (2018) en Apple Pencil met usb-c (2023). Na het koppelen met herkent de iPad kun je beginnen met notities maken en tekenen op het scherm. De iPad herkent elke beweging van de Apple Pencil en laat de lijnen realtime op het scherm zien. De Apple Pencil is oplaadbaar en is via Bluetooth verbonden met je iPad.

Apple Pencil