Eurovision Song Contest 2019 logo.

Zo maak je het Eurovisie Songfestival leuker met de iPhone en iPad

Het is weer zover: het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Dit jaar is namens Nederland Duncan Laurence in de race voor de eerste plaats. Hoe kun je een avondje Songfestival zo leuk mogelijk maken? Met deze apps voor iPhone en iPad maak je er een leuke avond van.

Je vindt het geweldig of je hebt er een hekel aan, maar feit is wel dat er vanavond weer miljoenen mensen kijken naar de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Elk jaar in mei strijden Europese landen om de eerste plek met elk hun eigen liedje. In twee halve finales en een finale wordt uiteindelijk besloten wie van de 41 deelnemers er vandoor gaat met de trofee. Voor Nederland doet dit jaar Duncan Laurence mee met het liedje Arcade en voor België doet Eliot met Wake Up een gooi naar de winst. Met de iPhone en iPad haal je meer uit het Eurovisie Songfestival, ook als je geen fan van het liedjesfestijn bent.

Eurovisie Songfestival 2019: waar en wanneer?

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in de Tel Aviv in Israël. Nederland zal donderdag in de tweede halve finale als zestiende optreden, zo rond 22:10. België doet vanavond al mee en is als tiende aan de beurt. Mochten Nederland en België zich door de halve finales weten te zingen, dan zien we ze zaterdag terug. Het Eurovisie Songfestival zelf kun je kijken via NPO 1. De uitzenddata zijn als volgt:

  • Eerste halve finale (onder andere België): dinsdag 14 mei 2019, 21:00
  • Tweede halve finale (onder andere Nederland): donderdag 16 mei 2019, 21:00
  • Finale: zaterdag 18 mei 2018, 21:00

Duncan Laurence op Songfestival.

Je kan natuurlijk kijken via de televisie, maar het kan gewoon ook via de iPhone en iPad. In onze artikelen lees je alles over televisiekijken op je iPhone en iPad. We hebben ook een aparte lijst over tv-kijken op de Apple TV.

Eurovision Song Contest: officiële app

Als je je van tevoren wil verdiepen in alle deelnemers van dit jaar, dan is de officiële app een goed uitgangspunt. De app is nagenoeg ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat je op de hoogte gehouden wordt van het laatste Songfestivalnieuws, foto’s en video’s kunt bekijken en achtergrondinformatie kunt lezen over de deelnemers van dit jaar. Je kunt ook nog herinneringen instellen, zodat je een pushbericht krijgt zodra de uitzendingen van start gaan.

Eurovision Songfestival 2019-app.

De app werkt ook samen met Osram, een systeem voor slimme verlichting in huis. Door jouw stem door te geven via de Songfestival-app, kleurt Tel Aviv in bepaalde kleuren, afhankelijk van hoe er gestemd is. Je kleurt daarmee dus niet je eigen woonkamer, maar de Old Jaffa en het Convention Center. Je kunt via de app de webcam raadplegen om te zien hoe de appgebruikers gestemd hebben. Je stem telt niet mee voor de algehele voting, maar het geeft wel een goede indruk hoe Europa over de optredens denkt. Net als vorig jaar kun je ook nu weer je eigen Songfestival-selfie maken en die delen met je vrienden.

Nieuw dit jaar is het Tinder-achtige Douze or Boos. Je krijgt een fragment van twintig seconden van de 41 liedjes te horen en door naar links of rechts te vegen, like je de nummers. Je weet niet wie de uitvoerende artiest is en van welk land het nummer is, waardoor je dus objectiever naar de nummers kan luisteren.

Songfestivalmuziek beluisteren via Apple Music en Spotify

Ook de streamingdiensten besteden dit jaar weer aandacht aan het liedjesfestijn. Zowel bij Spotify als Apple Music kun je alle muziek beluisteren. Bij Apple Music bekijk je alle afspeellijsten van het Eurovisie Songfestival, ook met nummers van voorgaand edities. De afspeellijst van dit jaar verzamelt alle deelnemers bij elkaar. Spotify heeft een eigen afspeellijst gemaakt met alle deelnemende nummers waar je je op kunt abonneren. Er is ook een afspeellijst met alle winnaars van de afgelopen jaren.

Eurivision Songfestival 2019 op Apple Music.

Eurovisie Songfestival op Twitter, Facebook en Snapchat

Het Eurovisie Songfestival is eigenlijk het leukst als je deze volgt met sociale media. Op Twitter heeft het festijn een cultstatus gekregen, al dan niet door de soms vreemde optredens en valszingende artiesten. @Eurovision is het officiële account en @Songfestival volg je voor Nederlands nieuws, maar het wordt pas veel leuker als je kijkt naar tweets met de hashtags #eurovision, #esc2019, #esf2019 of #songfestival. De meest creatieve Twitteraars volgen het Songfestival op de voet en zorgen vaak voor een avond met hilarisch commentaar. Over commentaar gesproken: je kunt de Nederlandse commentator Cornald Maas volgen via @cornaldm. Duncan volg je via zijn persoonlijke account @Dunclaurence. Wil je zelf Duncan een hart onder de riem steken, dan kan dat met de hashtag #TeamDuncan.

Eurovision Songfestival 2019 op Twitter.

Op Facebook kun je ook alle nieuwtjes over het Songfestival volgen via het officiële Eurovision-account, al is het daar een stuk minder leuk dan via Twitter. Eurovision heeft ook een eigen Snapchat-account, al lijkt daar wat minder te gebeuren. Wil je ze volgen, dan scan je de Snapcode via deze link. Tot slot is er nog een Instagram-account van het Songfestival die je bekijkt via deze link.

Nog meer Songfestival apps

Je kunt een avondje Songfestival nog leuker maken met onderstaande apps. Je kunt zelf punten toekennen, er een drankspelletje met vrienden van maken of een quiz doen om in de stemming te komen.

  • EurovisionGP (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.2+) - Fan-made app voor het Songfestival.
  • Eurovisie Quiz (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Test je kennis met deze quiz.
  • My Eurovision Scoreboard (gratis, iPhone + IAP, iOS 11.0+) - Zelf punten toekennen aan landen, waarbij je je lijstjes ook kunt vergelijken per land.
  • Eurovision Videos (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.4+) - Kijk terug op de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Deze app bevat een uitgebreide collectie van hoogte- en dieptepunten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerp songfestival