Logo Eurovisie Songfestival 2023

Zo maak je het Eurovisie Songfestival leuker met de iPhone en iPad

Het is weer zover: het Eurovisie Songfestival gaat beginnen! Hoe kun je een avondje Songfestival zo leuk mogelijk maken? Met deze Songfestival-apps voor je iPhone en iPad beleef je het Europese zangfestijn met nog meer plezier.

Eurovisie Songfestival 2023: de beste apps

Je vindt het geweldig of je hebt er een hekel aan, maar feit is wel dat er vanavond weer miljoenen mensen kijken naar het Eurovisie Songfestival. Elk jaar in mei strijden Europese landen om de eerste plek met elk hun eigen liedje. In twee halve finales en een finale wordt uiteindelijk besloten wie van de 37 deelnemers er vandoor gaat met de trofee. Hoewel Oekraine er vorig jaar met de winst vandoor ging, wordt het festival vanwege de oorlog in het land georganiseerd door de nummer twee van vorig jaar, het Verenigd Koninkrijk. Mia Nicolai en Dion Cooper zullen dit jaar met “Burning Daylight” Nederland vertegenwoordigen, terwijl Gustaph met “Because of You” meedoet voor België. Met de iPhone en iPad haal je meer uit het Eurovisie Songfestival, ook als je geen fan van het liedjesfestijn bent.

Eurovisie Songfestival 2023: waar en wanneer?

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in Liverpool. Nederland zal dinsdag in de halve finale als veertiende optreden (even na 22:00). België doet op donderdag mee en is als vijfde aan de beurt. Mochten Nederland en België zich door de halve finales weten te zingen, dan zien we ze zaterdag tijdens de finale terug. Het Eurovisie Songfestival zelf kun je kijken via NPO 1. De uitzenddata zijn als volgt:

  • Eerste halve finale (onder andere Nederland): dinsdag 9 mei 2023, 21:00
  • Tweede halve finale (onder andere België): donderdag 11 mei 2023, 21:00
  • Finale: zaterdag 13 mei 2023, 21:00

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Je kan natuurlijk kijken via de televisie, maar het kan gewoon ook via de iPhone en iPad. In onze artikelen lees je alles over televisiekijken op je iPhone en iPad. We hebben ook een aparte lijst over tv-kijken op de Apple TV.

Bekijk ook

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.
Bekijk ook

Televisiekijken op de Apple TV: dit zijn de mogelijkheden

Wil je televisiekijken met je Apple TV? Dat kan! Sommige apps zijn beschikbaar op de Apple TV zelf, terwijl je voor andere apps gebruik moet maken van AirPlay. Wat zijn de mogelijkheden voor televisiekijken op de Apple TV? Je leest het hier!

Een leuk detail: het Songfestival wordt dit jaar mede gepresenteerd door Hannah Waddingham, die je misschien wel kent als Rebecca van de Apple TV+ serie Ted Lasso.

De officiële Eurovisie Songfestival-apps

Dit jaar zijn er maar liefst twee officiële apps beschikbaar voor het Eurovisie Songfestival: de internationale versie van de organisatie zelf en de Nederlandse variatie van de uitzendende omroep AVROTROS.

Eurovision Song Contest app

Als je je van tevoren wil verdiepen in alle deelnemers van dit jaar, dan is de officiële Eurovision app een goed uitgangspunt. De app is eenvoudig te gebruiken en biedt nuttige informatie. Met deze app word je op de hoogte gehouden van het laatste Songfestivalnieuws met allerlei foto’s en video’s en kun je achtergrondinformatie lezen over de deelnemers van dit jaar. Je kunt ook herinneringen instellen, zodat je een pushbericht krijgt zodra de uitzendingen van start gaan. Het is ook mogelijk om via de songfestival app te stemmen. Wanneer de lijnen worden geopend om te stemmen op je favoriet, kun je via de app een sms-of belstem versturen.

Eurovisie Songfestival 2023 app

Eurovisie Songfestival app

Wil je met je vrienden alle deelnemers jureren? Dan kun je de app van AVROTROS downloaden en gezamenlijk een pool aanmaken. Vervolgens beoordeel je elke artiest op basis van het nummer, de act en de outfit, zodat jullie zelf een winnaar aan kunnen wijzen. Je ziet ook meteen wat de rest van Nederland heeft gestemd en wat de officiële Europese uitslagen zijn.

Songfestivalmuziek beluisteren via Apple Music en Spotify

Ook de streamingdiensten besteden dit jaar weer aandacht aan het liedjesfestijn. Zowel bij Spotify als Apple Music kun je alle muziek beluisteren. Bij Apple Music luister je naar alle nummers en meer via de speciale pagina van het Eurovisiesongfestival. Spotify heeft ook een eigen afspeellijst gemaakt met alle deelnemende nummers waar je je op kunt abonneren. Er is ook een afspeellijst met alle nummers van dit jaar, maar er is ook een afspeellijst van winnaars van de afgelopen jaren.

Afspeellijst Eurovisiesongfestival Apple Music

Eurovisie Songfestival op Twitter, Facebook en Snapchat

Het Eurovisie Songfestival is eigenlijk het leukst als je deze volgt met sociale media. Op Twitter heeft het festijn een cultstatus gekregen, al dan niet door de soms vreemde optredens en valszingende artiesten. @Eurovision is het officiële account en @Songfestival volg je voor Nederlands nieuws, maar het wordt pas veel leuker als je kijkt naar tweets met de hashtags #Eurovision, #ESC2023, #Eurovisie of #songfestival. De meest creatieve Twitteraars volgen het Songfestival op de voet en zorgen vaak voor een avond met hilarisch commentaar en grappige gifs. Over commentaar gesproken: je kunt de Nederlandse commentator Cornald Maas volgen via @cornaldm. Onze inzending volg je via de persoonlijke accounts @mianicolaii en @itsdioncooper.

Social media accounts Eurovisie Songfestival 2023

Op Facebook kun je ook alle nieuwtjes over het Songfestival volgen via het officiële Eurovision-account, al is het daar een stuk minder leuk dan via Twitter. Via TikTok krijg je bij het Eurovision-account mee wat er allemaal achter de schermen gebeurt. TikTok is een officiële partner van de organisatie, dus ze zijn daar heel erg actief. Tot slot is er nog een Instagram-account van het Songfestival die je bekijkt via deze link.

Nog meer Songfestival apps

Je kunt een avondje Songfestival nog leuker maken met onderstaande apps. Je kunt zelf punten toekennen, er een drankspelletje met vrienden van maken of een quiz doen om in de stemming te komen.

  • EurovisionGP (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.2+) - Fan-made app voor het Songfestival.
  • Eurovisie Quiz (Gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Test je kennis met deze quiz. Helaas niet bijgewerkt voor 2023.
  • My Eurovision Scoreboard (Gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - Zelf punten toekennen aan landen, waarbij je je lijstjes ook kunt vergelijken per land.
  • Eurofans Radio (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Luister naar dit radiostation dat helemaal draait om het Eurovisie Songfestival.
  • Eurovision Videos (Gratis, iPhone/iPad, iOS 8.4+) - Kijk terug op de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Deze app bevat een uitgebreide collectie van hoogte- en dieptepunten. Net als het beeldmateriaal is de app zelf aan de oude kant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!