Eurovisie Songfestival 2018.

Zo maak je het Eurovisie Songfestival leuker met de iPhone en iPad

Het is weer zover: het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Dit jaar reizen de landen af naar Lissabon en namens Nederland is Waylon in de race voor de eerste plaats. Hoe kun je een avondje Songfestival zo leuk mogelijk maken? Met deze apps voor iPhone en iPad maak je er een leuke avond van.

Je vindt het geweldig of je hebt er een hekel aan, maar feit is wel dat er vanavond weer miljoenen mensen kijken naar de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Elk jaar in mei strijden Europese landen om de eerste plek met elk hun eigen liedje. In twee halve finales en een finale wordt uiteindelijk besloten wie van de 43 deelnemers er vandoor gaat met de trofee. Voor Nederland doet dit jaar, voor de tweede keer, Waylon mee met het liedje Outlaw In ‘Em. Met de iPhone en iPad haal je meer uit het Eurovisie Songfestival, ook als je geen fan van het liedjesfestijn bent.

Eurovisie Songfestival 2018: waar en wanneer?

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in de Portugese hoofdstad Lissabon. Nederland zal donderdag in de tweede halve finale als achtste optreden, zo rond 21:45. België doet vanavond al mee met de zangeres Sennek en zal als vierde aan de beurt zijn. Mochten Nederland en België zich door de halve finales weten te zingen, dan zien we ze zaterdag terug. Het Eurovisie Songfestival zelf kun je kijken via NPO 1. De uitzenddata zijn als volgt:

  • Eerste halve finale (onder andere België): dinsdag 8 mei 2018, 21:00
  • Tweede halve finale (onder andere Nederland): donderdag 10 mei 2018, 21:00
  • Finale: zaterdag 12 mei 2018, 21:00

Waylon naar het Eurovisie Songfestival.

Je kan natuurlijk kijken via de televisie, maar het kan gewoon ook via de iPhone en iPad. In onze artikelen lees je alles over televisiekijken op je iPhone en iPad. We hebben ook een aparte lijst over tv-kijken op de Apple TV.

Eurovision Song Contest: officiële app

Als je je van tevoren wil verdiepen in alle deelnemers van dit jaar, dan is de officiële app een goed uitgangspunt. De app is nagenoeg ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat je op de hoogte gehouden wordt van het laatste Songfestivalnieuws, foto’s en video’s kunt bekijken en achtergrondinformatie kunt lezen over de deelnemers van dit jaar. Je kunt ook nog herinneringen instellen, zodat je een pushbericht krijgt zodra de uitzendingen van start gaan.

Eurovision Songfestival 2018 app.

De app werkt ook samen met Osram, een systeem voor slimme verlichting in huis. Door jouw stem door te geven via de Songfestival-app, kleurt Lissabon in bepaalde kleuren, afhankelijk van hoe er gestemd is. Je kleurt daarmee dus niet je eigen woonkamer, maar de Praça do Comércio, het Castelo de São Jorge-kasteel en het Cristo Rei-standbeeld. Je kunt via de app de webcam raadplegen om te zien hoe de appgebruikers gestemd hebben. Je stem telt niet mee voor de algehele voting, maar het geeft wel een goede indruk hoe Europa over de optredens denkt. Net als vorig jaar kun je ook nu weer je eigen Songfestival-selfie maken en die delen met je vrienden.

Songfestivalmuziek beluisteren via Apple Music en Spotify

Ook de streamingdiensten besteden dit jaar weer aandacht aan het liedjesfestijn. Zowel bij Spotify als Apple Music kun je alle muziek beluisteren. Bij Apple Music bekijk je alle afspeellijsten van het Eurovisie Songfestival, ook met nummers van voorgaand edities. Je kunt het Eurovisie Songfestival ook volgen via Apple Music Connect waar zo af en toe een post geplaatst wordt. De afspeellijst van dit jaar verzamelt alle deelnemers bij elkaar. Spotify heeft een eigen afspeellijst gemaakt met alle deelnemende nummers waar je je op kunt abonneren. Er is ook een afspeellijst met alle winnaars van de afgelopen jaren.

Eurovision Songfestival 2018 op Apple Music.

Eurovisie Songfestival op Twitter, Facebook en Snapchat

Het Eurovisie Songfestival is eigenlijk het leukst als je deze volgt met sociale media. Op Twitter heeft het festijn een cultstatus gekregen, al dan niet door de soms vreemde optredens en valszingende artiesten. @Eurovision is het officiële account en @Songfestival volg je voor Nederlands nieuws, maar het wordt pas veel leuker als je kijkt naar tweets met de hashtags #eurovision, #esc2018, #esf2018, #songfestival of #AllAboard. De meest creatieve Twitteraars volgen het Songfestival op de voet en zorgen vaak voor een avond met hilarisch commentaar. Over commentaar gesproken: je kunt de Nederlandse commentator Cornald Maas volgen via @cornaldm. Waylon volg je via zijn persoonlijke account @Waylonline. Wil je zelf Waylon een hart onder de riem steken, dan kan dat met de hashtag #TeamWaylon. Wil je donderdag de leukste tweets volgen, check dan de hashtag #Tweurovision. Er vindt namelijk een Tweep Gathering plaats, waarbij de leukste twitteraars bij elkaar komen en over de avond gaan tweeten.

Eurovision Songfestival 2018 op Twitter.

Op Facebook kun je ook alle nieuwtjes over het Songfestival volgen via het officiële Eurovision-account, al is het daar een stuk minder leuk dan via Twitter. Eurovision heeft ook een eigen Snapchat-account, al lijkt daar wat minder te gebeuren. Wil je ze volgen, dan scan je de Snapcode via deze link. Tot slot is er nog een Instagram-account van het Songfestival die je bekijkt via deze link.

Nog meer Songfestival apps

Je kunt een avondje Songfestival nog leuker maken met onderstaande apps. Je kunt zelf punten toekennen, er een drankspelletje met vrienden van maken of een quiz doen om in de stemming te komen.

  • My Eurovision Scoreboard (gratis, iPhone + IAP, iOS 8.0+) - Zelf punten toekennen aan landen, waarbij je je lijstjes ook kunt vergelijken per land.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Is je kennis op het gebied van Songfestivals nihil, dan is er een simpele quiz waarmee je je kennis kunt bijspijkeren.
  • Eurovision Videos (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.4+) - Kijk terug op de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Deze app bevat een uitgebreide collectie van hoogte- en dieptepunten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Apps
Onderwerp songfestival