Og3ne op het Songfestival

Zo maak je het Eurovisie Songfestival leuker met de iPhone en iPad

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in Kiëv. Voor Nederland doet O'G3NE een gooi naar de overwinning, maar hoe kun je een avondje Songfestival zo leuk mogelijk maken? Met deze apps voor iPhone en iPad maak je er een leuke avond van.

Eurovision Songcontest 2017.

Je vindt het geweldig of je hebt er een hekel aan, maar feit is wel dat er vanavond weer miljoenen mensen kijken naar de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Elk jaar in mei strijden Europese landen om de eerste plek met elk hun eigen liedje. In twee halve finales en een finale wordt uiteindelijk besloten wie van de 42 deelnemers er vandoor gaat met de trofee. Voor Nederland doen dit jaar de drie zusjes O’G3NE mee met hun liedje Lights and Shadows. Met de iPhone en iPad haal je meer uit het Eurovisie Songfestival, ook als je geen fan van het liedjesfestijn bent.

Eurovisie Songfestival 2017: waar en wanneer?

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nederland zal vanavond als zesde optreden tijdens de tweede halve finale, zo rond 21:30. België heeft zich inmiddels door de eerste halve finale weten te slaan en zien we zaterdag terug. Het Eurovisie Songfestival zelf kun je kijken via NPO 1. De uitzenddata zijn als volgt:

  • Eerste halve finale: dinsdag 9 mei 2017, 21:00
  • Tweede halve finale: donderdag 11 mei 2017, 21:00
  • Finale: zaterdag 13 mei 2017, 21:00

Eurovision Song Contest: officiële app

Als je je van tevoren wil verdiepen in alle deelnemers van dit jaar, dan is de officiële app een goed uitgangspunt. De app is nagenoeg ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat je op de hoogte gehouden wordt van het laatste Songfestivalnieuws, foto’s en video’s kunt bekijken en achtergrondinformatie kunt lezen over de deelnemers van dit jaar. Je kunt ook nog herinneringen instellen, zodat je een pushbericht krijgt zodra de uitzendingen van start gaan.

Eurovisie Songfestival app.

De app werkt ook samen met Osram, een systeem voor slimme verlichting in huis. Door jouw stem door te geven via de Songfestival-app, kleurt Kiëv in bepaalde kleuren, afhankelijk van hoe er gestemd is. Je kleurt daarmee dus niet je eigen woonkamer, maar alleen Het City Administration Building en Taras Shevchenko National Opera-gebouw. Je kunt via de app de webcam raadplegen om te zien hoe de appgebruikers gestemd hebben. Je stem telt niet mee voor de algehele voting, maar het geeft wel een goede indruk hoe Europa over de optredens denkt. Net als vorig jaar kun je ook nu weer je eigen Songfestival-selfie maken en die delen met je vrienden.

Songfestivalmuziek beluisteren via Apple Music en Spotify

Ook de streamingdiensten besteden dit jaar weer aandacht aan het liedjesfestijn. Zowel bij Spotify als Apple Music kun je alle muziek beluisteren. Bij Apple Music bekijk je alle afspeellijsten van het Eurovisie Songfestival, ook met nummers van voorgaand edities. Je kunt het Eurovisie Songfestival ook volgen via Apple Music Connect waar zo af en toe een post geplaatst wordt. De afspeellijst van dit jaar verzamelt alle deelnemers bij elkaar. Spotify heeft een eigen afspeellijst gemaakt met alle deelnemende nummers waar je je op kunt abonneren, maar andere opties vind je daar niet.

Eurovisie Songfestival op Apple Music.

Eurovisie Songfestival op Twitter, Facebook en Snapchat

Het Eurovisie Songfestival is eigenlijk het leukst als je deze volgt met sociale media. Op Twitter heeft het festijn een cultstatus gekregen, al dan niet door de soms vreemde optredens (zoals dit jaar de breakdancende gorilla van Italië) en valszingende artiesten. @Eurovision is het officiële account en @Songfestival volg je voor Nederlands nieuws, maar het wordt pas veel leuker als je kijkt naar tweets met de hashtags #eurovision, #esc2017, #esf2017, #songfestival of #CelebrateDiversity. De meest creatieve Twitteraars volgen het Songfestival op de voet en zorgen vaak voor een avond met hilarisch commentaar. Over commentaar gesproken: je kunt de Nederlandse commentator Cornald Maas volgen via @cornaldm. O’G3NE volg je via hun persoonlijke account @OG3NE.

Eurovisie Songfestival via Twitter.

Op Facebook kun je ook alle nieuwtjes over het Songfestival volgen via het officiële Eurovision-account, al is het daar een stuk minder leuk dan via Twitter. Eurovision heeft ook een eigen Snapchat-account, al lijkt daar wat minder te gebeuren. Wil je ze volgen, dan scan je de Snapcode via deze link.

Nog meer Songfestival apps

Je kunt een avondje Songfestival nog leuker maken met onderstaande apps. Je kunt zelf punten toekennen, er een drankspelletje met vrienden van maken of een quiz doen om in de stemming te komen.

  • My Eurovision Scoreboard (gratis, iPhone + IAP, iOS 8.0+) - Zelf punten toekennen aan landen, waarbij je je lijstjes ook kunt vergelijken per land.
  • Kwizzr (gratis, iPhone + IAP, iOS 8.1+) - Is je kennis op het gebied van Songfestivals nihil, dan is er een simpele quiz waarmee je je kennis kunt bijspijkeren.
  • Eurovision Videos (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.4+) - Kijk terug op de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Deze app bevat een uitgebreide collectie van hoogte- en dieptepunten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Apps
Onderwerp songfestival