Vakantiefoto's iPhone

Mooiere vakantiefoto’s en video’s maken met iPhone en iPad [round-up]

Alles over vakantiefoto's en vakantievideo's in de iCulture Vakantiespecial. Lees hoe je fotoboeken en fotocollages maakt, foto's deelt en video's bewerkt.

In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial leest je alles over fotograferen en videofilmen tijdens de vakantie. Vanzelfsprekend noemen we apps waarmee je foto’s neemt, maar we bespreken ook speciale filterapps, het maken van back-ups van je foto’s en het delen van vakantiefoto’s, zowel digitaal als met een gedrukt fotoboek. Zelfs het bewerken van video’s met filters en effecten komt voorbij.

Vakantiefoto’s maken

Je kunt natuurlijk je gewone Camera-app gebruiken om tijdens de vakantie foto’s te maken. In de Vakantiespecial laten we zien dat er ook apps zijn die juist op reis goed van pas komen. Een app die we gewoon móesten vermelden is InstaWeather. Door een foto van je vakantie-adres te combineren met het huidige weer en die op Facebook te plaatsen, laat je iedereen in één keer weten hoe gezellig het is op je Griekse strand of Franse camping. De app is een echte zomerhit geworden en wordt nog steeds veel gebruikt.

Lezen: Beste apps voor vakantiefoto’s op iPhone en iPad

Bekijk ook

Maak van je vakantiefoto's iets aparts met deze apps

Terug van vakantie en druk bezig met het uitzoeken van de vakantiefoto's? Om te voorkomen dat je je vrienden een berg foto's moet sturen, zijn er speciale apps. Daarmee staan jij en de bezienswaardigheden er altijd goed op - met temperatuur, als collage of andere extra's, zodat je foto's nét iets interessanter worden.

Filters toepassen op foto’s

Er zijn zuurpruimen die ervan gruwen, maar voor het gros van de fotograferende iPhone-gebruikers zijn filters een makkelijke en snelle manier om van een gewone foto een spetterende vakantieplaat te maken. Kies het filter voordat je een foto gaat maken of bewerk ze achteraf zodat het origineel ‘schoon’ blijft. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van apps die een nostalgisch tintje aan je foto geven, maar denk ook aan eens filters die juist voor een mooi zwart-witeffect zorgen. Wij zetten de beste apps met fotofilters op een rij.

Lezen: Geweldige apps met fotofilters voor de iPhone

Bekijk ook

De beste fotofilter-apps voor je iPhone en iPad

Voeg een effect toe aan je foto's waardoor een doorsnee kiekje oogt als een meesterwerk. Dit zijn de beste kleuren- en fotofilter-apps met de mooiste effecten.

Filters toepassen op vakantievideo’s

We bewerken graag onze foto’s met allerlei filters en effecten. Gek genoeg is het toepassen van kleurenfilters op video’s veel minder gangbaar. Daar proberen we met deze applijst iets aan te veranderen. Er zijn genoeg goede app, waarmee je met een paar simpele handelingen je zelfgemaakte filmpjes een eigen sfeer kunt geven. Vaak kun je met deze apps ook andere bewerkingen toepassen, zoals filmbeelden monteren en de resolutie aanpassen. Sommige apps hebben zelfs speciale effecten om het allemaal wat spectaculairder te maken. De apps om video te bewerken vragen vaak wel iets meer processorkracht van je iPhone of iPad, maar eindresultaat is de moeite waard.

Lezen: Beste apps voor vakantievideo’s met kleurenfilters en effecten

Bekijk ook

Mooie videofilter-apps voor iPhone en iPad

Wil je je video's voorzien van een mooi filter? Dan adviseren we deze videofilter-apps voor iPhone en iPad, voor spectaculaire videoeffecten.

Vakantievideo’s monteren en bewerken

Een iPad is niet bedoeld om speelfilms op te monteren, maar een mooie vakantievideo maken uit alle losse filmpjes die je tijdens de reis hebt geschoten? Een fluitje van een cent. Hoewel het heel wat processorkracht en opslagruimte kost om videobestanden te knippen, te plakken en te bewerken, is de werking van de apps vaak gebruiksvriendelijk en na wat uitproberen goed te begrijpen. Vanzelfsprekend komt daarbij iMovie aan bod, de app van Apple zelf, die speciaal voor een brede doelgroep is ontwikkeld en geen ingewikkelde technische vragen aan de gebruiker stelt.

Lezen: Vakantievideo’s monteren en bewerken

Bekijk ook

De beste apps voor videobewerking op iPhone en iPad vind je hier

Wil je video's bewerken op de iPhone of iPad? Kijk dan eens naar deze apps voor videobewerking. Daarmee kun je onderweg je video al bijsnijden, voorzien van muziek en andere extra's.

Fotoboeken maken van vakantiefoto’s

Printing on demand was jaren geleden nog een saaie term die voor de gewone consument niets betekende, maar inmiddels hebben veel mensen er al gebruik van gemaakt. Zo is een op maat gemaakt fotoalbum met zelfgemaakte foto’s voor iedereen toegankelijk. De diensten zijn betaalbaar en de software is simpel te bedienen. Op de iPhone zijn er ook allerlei diensten beschikbaar waardoor je de laptop thuis kunt laten, als je een fotoboek wilt bestellen. Het gedrukte resultaat haal je op in de winkel of laat je thuis bezorgen.

Lezen: Handige iOS-apps om fotoboeken te bestellen

Bekijk ook

Gedrukte fotoboeken maken op de iPhone, iPad en Mac

Gedrukte fotoboeken maken kan tegenwoordig heel gemakkelijk met apps op je iPhone en iPad. Apple is gestopt met fotoboeken, maar je kunt bij diverse andere leveranciers terecht. Mooi om de vakantiefoto's eindelijk eens samen te brengen in een album, of om een album te maken voor het afgelopen jaar.

Vakantiekaarten versturen met de iPhone

De gewoonte om elkaar vanaf het vakantieadres een ansichtkaart te sturen, is langzamerhand verdwenen. Door de komst van de iPhone doen we het digitaal. Er zijn apps waarmee je meteen vanaf je smartphone opdracht kunt geven om een kaart te laten versturen. Dat kan bijvoorbeeld vanaf een Spaans strand, maar ook tijdens een dagje in de Efteling. Maak een foto, zet er een leuke tekst bij, reken af en de verzenddienst doet de rest. Het is een leuke en snelle manier om het thuisfront de groeten te doen en is veel persoonlijker dan een papieren kaartje uit de lokale toeristenwinkel.

Lezen: Beste apps om vakantiekaartjes te versturen

Bekijk ook

De beste apps om vakantiekaartjes te versturen met je iPhone

Vakantiekaartjes sturen? Met deze apps verstuur je ansichtkaarten, digitale kaarten en andere vakantiegroeten vanaf je iPhone of iPad aan vrienden en familie.

Fotocollages maken

Fotocollages maken is een populaire bezigheid, als we de vele voorbeelden op Facebook mogen geloven. Er zijn heel wat apps waarmee je een collage kunt maken. Zet bijvoorbeeld een aantal foto’s strak geordend in een sjabloon of gooi ze nonchalant op een hoopje en draai en verklein ze tot er een gezellige warboel van plaatjes ontstaat. De apps hebben veel opties om de boel verder op te vrolijken, zoals fotolijsten, stickers en tekstkaders. Met de collage-apps kun je natuurlijk ook een stijlvolle foto maken met een mooie tekst, bijvoorbeeld om iemand te feliciteren.

Lezen: Beste apps voor fotocollages op iPhone en iPad

Bekijk ook

De beste fotocollage-apps voor iPhone en iPad

Zet je foto's om naar mooie fotocollages en maak snel een combinatie van je vakantiefoto's en andere kiekjes. Met deze fotocollage-apps voor iPhone en iPad gaat het lukken en kost het weinig moeite.

Vakantiefoto’s delen

Er zijn genoeg manieren om een foto aan iemand te laten zien. Maak bijvoorbeeld een fotoboek, zet iets op Instagram of stuur een e-mail. Maar er is nog meer mogelijk: er zijn allerlei oplossingen om een complete fotoserie met vrienden of familie te delen, bijvoorbeeld de foto’s van een complete reis. Je wilt anderen niet vervelen met het downloaden van grote bestanden. Dropbox, Flickr, iCloud en andere diensten hebben handige oplossingen die snel en zonder veel technisch gedoe meteen een mooi resultaat opleveren.

Lezen: Vakantiefoto’s delen met de iPhone

Bekijk ook

Vakantiefoto's delen met vrienden en familie

Vakantiefoto's delen met vrienden en familie doe je eenvoudig met deze apps en diensten voor iPhone en iPad. Laat je familie thuis meekijken met de vakantiefoto's! Of deel ze met vrienden waarmee je onderweg bent.

Back-up van vakantiefoto’s

Het is niet voor niets dat de iPhone het meest gebruikte toestel is op Flickr en andere fotosites. Je hebt de iPhone altijd bij je, foto’s maken werkt snel en er zijn genoeg apps om leuke dingen met het resultaat te doen, zoals filters toepassen, bewerken of delen op social media. Met als gevolg dat je een grote hoeveelheid foto’s op je iPhone hebt staan, die het opslaggeheugen van je telefoon snel vol laten lopen. De oplossing is een goede back-up. Ook handig voor als je telefoon kwijtraakt of gestolen is.

Lezen: Back-ups van vakantiefoto’s maken

Bekijk ook

Backups van vakantiefoto's maken op iPhone en iPad

Vakantiefoto's op je iPhone en iPad wil je niet kwijtraken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een backup te maken van je vakantiefoto's, zodat je niets kwijtraakt. Ook niet als je iPhone wordt gestolen of zoek is.

Lees ook over de andere onderwerpen in de Vakantiespecial-serie:

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link!