Bose headphones met iPad

Draadloze oordopjes kiezen: op deze 7 punten moet je letten

Ben je op zoek naar draadloze oordopjes met Bluetooth? Op deze 7 punten moet je letten bij het kiezen van jouw perfecte oordopjes of hoofdtelefoon.

Draadloze oordopjes en hoofdtelefoons zijn handig als je veel bewegingsvrijheid wilt hebben. Het kabeltje kan niet blijven haken en de oordopjes kunnen bij een plotselinge beweging ook niet uit je oor worden getrokken. Maar hoe kies je de draadloze oordopjes die het best bij jou passen? In deze gids lees je waar je rekening mee moet houden.


Bose headphones met iPad

Kies jouw ideale draadloze oordopjes

Iedereen heeft andere voorkeuren als het om oordopjes gaat, maar er zijn een aantal aspecten waarop je kunt letten, namelijk de gebruikte draadloze technologie, geluidskwaliteit, latency, batterijduur en meer. Hieronder bespreken we de verschillende punten.

#1 Vormfactor

De vormfactor en het formaat zijn erg belangrijk bij je keuze. In feite zijn er drie modellen: hoofdtelefoons met hoofdband, oordopjes met nekband en losse in-ear oordopjes. De twee eerstgenoemde werken op vrijwel dezelfde manier als de modellen met kabel en beschikken vaak ook over dezelfde functies. Veel fabrikanten, zoals Bose op de foto hierboven, brengen hun headphones in twee uitvoeringen op de markt: draadloos en met kabel. De modellen met kabel zijn meestal iets goedkoper.

FreeWavs

Wil je helemaal geen kabel, nekband of hoofdband, dan ben je aangewezen op oordopjes die eruit zien als high-tech gehoorbeschermingsdopjes. Deze oordopjes hebben een kortere batterijduur en raken sneller zoek. Het is daarom verstandig om ze steeds in het meegeleverde opberghoesje te bewaren. Bragi maakt kleine oordopjes die niet groter zijn dan een knikker. FreeWavz heeft gekozen voor een minder mooie oplossing, waarbij de oordopjes eruit zien als Bluetooth-headsets (zie foto hierboven). Persoonlijk vinden we dit minder mooi.

Beats Solo 2 Wireless

#2 Draadloze technologie

De meeste draadloze oordopjes werken tegenwoordig met van Bluetooth, maar er zijn ook nog modellen die met infrarood (zoals Sennheiser) of met radiofrequenties werken (zoals Sony). Radiofrequentie is het meest krachtig en werkt tot een afstand van zo’n 50 meter, ook door muren heen. Wel kun je snel last krijgen van interferentie. Bluetooth heeft als voordeel dat er geen transmitter nodig is. Voor algemeen gebruik zijn deze het makkelijkst, omdat ze moeiteloos samenwerken met je iPhone, iPad, laptop, gameconsole en veel tv’s. Het bereik is zo’n 10 meter.

#3 Geluidskwaliteit

Oudere Bluetooth-headsets waren nog niet geoptimaliseerd voor het afspelen van muziek in hoge kwaliteit, waardoor sterke compressie optrad. Inmiddels is dit verbeterd, dankzij de komst van het advanced audio distributie profile (A2DP), waarmee je stereo muziek in hoge kwaliteit kunt streamen, dankzij de SBC-codec. Volgens experts is 372kbps SBC vergelijkbaar met een 192kbps AAC-bestand. Er is geen vervorming hoorbaar voor het menselijke oor.

Het A2DP-profiel regelt dat lossy codecs zoals SBC, MP3, AAC en aptX gecomprimeerde audio vanuit de Bluetooth-transmitter (iPhone of Mac) naar een Bluetooth-ontvanger (oordopjes, autoradio, speakers of DAC) kunnen versturen. De transmitter bepaalt welke codec in welke kwaliteit wordt gebruikt, afgestemd op de technische specificaties van de ontvanger. De zwakste schakel is daarbij bepalend. Je weet niet welke codec de transmitter heeft gekozen.

In Bluetooth 3.0 en 4.0 zijn nog meer verbeteringen doorgevoerd dankzij de aptX-codec, waarmee muziek in cd-kwaliteit mogelijk wordt. Zowel de oordopjes als de muziekspeler moeten aptX ondersteunen en daar zit nou juist het probleem. Apple heeft in de iPhone en iPad nog geen ondersteuning voor aptX aangeboden. Op een iMac en MacBook met OS X is het wel mogelijk; het wordt zelfs automatisch geselecteerd als je oordopjes het ondersteunen. Maar daar heb je natuurlijk niets aan als je via je iPhone wilt luisteren. We hopen dat Apple bij de iPhone 7 eindelijk aptX gaat aanbieden.

Natuurlijk is niet alleen Bluetooth verantwoordelijk voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Je moet ook letten op de kwaliteit van de materialen, componenten en geluidsinstellingen die de fabrikant heeft gebruikt. Dit is erg persoonlijk: wat de ene persoon als een prima geluid ervaart, vindt de ander niet om aan te horen. Ook zijn de meningen sterk verdeeld over de kwaliteit die bepaalde fabrikanten leveren.

#4 Batterijduur

Draadloze oordopjes hebben twee nadelen: je met ze eerst koppelen voordat je ze kunt gebruiken en je moet ze regelmatig opladen. Oordopjes met een kabel zijn wat dat betreft zorgelozer: na het inpluggen werken ze meteen, altijd. Een batterijduur rond de 10 uur is gangbaar. Bij losse oordopjes zoals de Bragi Dash (zie foto hieronder) is weinig ruimte voor een batterij, waardoor de batterijduur relatief kort is. Bij modellen met nekband of hoofdband is er vaak een wat grotere batterij verwerkt in de kabel of oorschelpen waardoor ze langer meegaan. Voor het opladen van de oordopjes of hoofdtelefoons moet je zo’n drie uur rekenen. Bij de meeste moet je een micro-USB-kabel gebruiken om op te laden.

Bragi Dash oordopjes in doos

#5 Latency

Latency is de vertraging die optreedt tussen het moment dat het audiosignaal de oordopjes binnenkomt en het moment waarop jij het hoort. Luister je naar muziek, dan is deze vertraging niet merkbaar, maar als je naar een video kijkt dan kan het lijken alsof het geluid niet synchroon loopt. De meeste hedendaagse oordopjes werken met Bluetooth 4.0 waarin de latency sterk is verbeterd.

#6 Afstandsbediening

Bij oordopjes met kabel zit er vaak een afstandsbediening op borsthoogte, waarmee je muziek kunt skippen, het volume aanpassen en soms ook telefoongesprekken opnemen. In het laatste geval zit er in de afstandsbediening ook een microfoon verwerkt. Bij draadloze oordopjes ontbreekt deze optie vaak, omdat er geen ruimte voor is. Wel zijn er knoppen voor het bedienen van de muziek, maar het is verstandig om te testen of ze wel handig in gebruik zijn. Bij hoofdtelefoons gaat het vaak om onzichtbare knoppen op de oorschelpen die je met aanraking kunt bedienen.

Jabra Sport Pulse Wireless

Bij modellen met nekband zoals de Jabra Sport Pulse Wireless (zie foto, €169) zijn wel de gebruikelijke knoppen aanwezig, zoals je ook vindt op de Apple EarPods.

#7 NFC

De nieuwste ontwikkeling zijn Bluetooth-oordopjes met NFC-functie. Dit maakt het gemakkelijk om ze te koppelen met je smartphone, tablet of laptop omdat je niet meer de gebruikelijke pincode 0000 of 1234 hoeft in te voeren of in de Bluetooth-instellingen van je toestel hoeft te duiken. Bij NFC houd je de oordopjes bij het toestel om te koppelen. Helaas werkt dit wel bij sommige Android-telefoons, maar nog niet bij de iPhone. De iPhone beschikt al wel over NFC, maar dit wordt uitsluitend gebruikt door Apple zelf, namelijk voor betalingen met Apple Pay. Voor externe toepassingen zoals het koppelen van oordopjes is de NFC-functie nog niet vrijgegeven. Bij het aanschaffen van oordopjes voor je iPhone of Apple Watch hoef je hier dus niet op te letten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!