Apple Watch Series 9

Apple Watch garantie: zo gaat Apple om met schades

Niet alle beschadigingen komen in aanmerking voor Apple Watch garantie. Lees hier welke Apple Watch schades de Apple Store repareert en wanneer je recht hebt op gratis reparatie.

Prijs (vanaf €279,-) ⦁ Refurbished

Alles over Apple Watch garantie

Is je Apple Watch kapot? Dat is balen, maar misschien kom je in aanmerking voor Apple Watch garantie. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden: waar heb je recht op bij defecten, waar kun je terecht bij schade?

Apple Watch kapot: wat te doen?

Is je Apple Watch kapot? Voordat je een dure reparatie overweegt kan het zin hebben om te kijken of er écht iets kapot is. Er kan ook sprake zijn van een ander defect. De Apple Watch herstarten kan vaak al helpen als je last hebt met vastgelopen software. Reageren het scherm of de knoppen niet goed, dan kan herstarten ook vaak het euvel verhelpen.

Iets anders wat je kunt proberen is de Apple Watch loskoppelen en weer opnieuw met je iPhone verbinden. Vaak lost dit allerlei problemen op.

https://www.iculture.nl/tips/vastgelopen-apple-watch-geforceerd-herstarten/

Bekijk ook

Apple Watch loskoppelen van je iPhone doe je zo

Wil je je Apple Watch loskoppelen van de iPhone, dan lees je in dit artikel het stappenplan. Loskoppelen is een goed idee als je Apple Watch stuk is of als iemand anders jouw Apple Watch gaat gebruiken. In deze tip leggen we je alles uit over het loskoppelen van je Apple Watch.

Apple Watch garantie

Is je Apple Watch defect geraakt, dan heb je soms recht op garantie. Het moet dan wel gaan om een schade die niet door jouzelf is veroorzaakt. Glasbreuk en waterschade zul je op eigen kosten moeten laten repareren.

Bij Apple krijg je 1 jaar normale garantie en daarnaast geldt 2 jaar Europese consumentenbescherming. Dit laatste geldt alleen als je de Apple Watch in de EU als privépersoon hebt gekocht, dus niet bij zakelijke aanschaf en bij aanschaf buiten de EU-landen.

Tijdens het eerste jaar kun je bij Apple aankloppen voor garantie, maar als de schade in het tweede jaar optreedt zul je terug moeten naar de winkel waar je het product gekocht hebt. Dat kan dus ook MediaMarkt, Coolblue of een andere winkelketen zijn. Heb je de Apple Watch via een koopjessite in het buitenland gekocht, zoals Groupon of Amazon Spanje, dan kan het lastig zijn om de garantie goed geregeld te krijgen.

Als de Watch plotseling defect is kun je het beste even contact opnemen met Apple Support. Voordat je dit doet moet je je Apple Watch loskoppelen van de iPhone, waarbij er automatisch een backup wordt gemaakt. Zorg dat je het serienummer van de Apple Watch bij de hand hebt.

Een Apple Watch reparatie duurt gemiddeld 5 werkdagen. Behalve bij Apple kun je ook terecht bij een erkende Apple Serviceprovider.

Een bekend probleem bij oudere modellen is dat de achterklep los kan gaat zitten door een opgezwollen batterij. Apple geeft op dit probleem een verlengde garantie van 3 jaar bij de originele Apple Satch (Series 0). Het betekent dat je een losgeraakte Apple Watch-achterkant veelal gratis kunt laten repareren.

Apple Watch losse achterklep

Apple Watch serienummer opzoeken

 1. Open op de Apple Watch de Instellingen-app.
 2. Ga naar Algemeen > Info.
 3. Je ziet nu het serienummer.

Kosten van Apple Watch reparaties

Valt de schade buiten de Apple Watch garantie, dan zul je er zelf voor moeten betalen. Hier aan zijn de volgende kosten verbonden:

 • Batterij vervangen: ca. 100 euro
 • Overige reparaties: ca. €200 tot €350

Voor de Apple Watch Edition en de modellen van staal liggen de kosten (fors) hoger. Op deze pagina bij Apple kun je de exacte kosten terugvinden.

AppleCare+ voor Apple Watch

Je kunt met AppleCare+ aanvullende dekking krijgen voor je Apple Watch. Hiermee heb je tot twee jaar recht op telefonische support en korting bij schadegevallen. Je betaalt betaalt hiervoor tussen de €65 en €99 per Apple Watch en er zijn dan twee schadegevallen gedekt, ook als gevolg van een ongelukje. Je betaalt bij elke schade een eigen risico.

In feitelijk is dit een Apple Watch verzekering en geen verlengde garantie. Schades die door jezelf zijn veroorzaakt zijn namelijk ook gewoon gedekt. Let op dat je AppleCare+ binnen 60 dagen na aankoop van je Apple Watch moet afsluiten. Je leest meer achtergrondinformatie in onze uitleg over AppleCare+.

Bekijk ook

AppleCare+: de complete uitleg over Apple's verlengde garantie

Wat is AppleCare+, de verlengde garantie voor iPhones, iPads en andere Apple-producten? In dit uitlegartikel lees je over AppleCare+, of je het nodig hebt en welke Apple-gebruikers er het meest van profiteren.

Interne regels over Apple Watch-garantie

Hoe bepaalt Apple welke schades wel een niet onder de Apple Watch garantie vallen? Uit een gelekt document blijkt hoe Apple hiermee omgaat. Deze regels zijn niet openbaar gemaakt, waardoor je je er niet op kunt beroepen als je met schade zit. Maar je krijgt in ieder geval een goede indruk of jouw schade gedekt is voordat je naar de Apple Store stapt. Medewerkers moeten een procedure volgen en naar bepaalde onderdelen van het horloge kijken, om te bepalen of een defect wel of niet onder de Apple Watch garantie valt.

Apple Watch garantie is van toepassing als:

 • Er vuil onder het scherm zit.
 • Er een dode pixel te zien is.
 • De achterkant is losgeraakt en er geen sporen zijn van losmaken of wrikken.
 • Er condens in de hartslagsensor zit.

Bij bovenstaande situaties zal Apple de Apple Watch vervangen door een ander exemplaar. Je moet daarvoor wel de Apple Watch loskoppelen van de iPhone, zodat er een backup wordt gemaakt.

Apple Watch garantie

Apple Watch garantie geldt niet als:

 • Een beschadigde of kwijtgeraakte Digital Crown.
 • Extreme beschadiging of gaten bij de knoppen of kroon.
 • Zwaar beschadigd scherm, waardoor de binnenkant van de Apple Watch te zien is.
 • Sporen waaruit blijkt dat je de Apple Watch probeerde te openen.
 • Verbuigingen of openingen in het horloge.
 • Ontbrekende bevestigingspunten voor de horlogebandjes.
 • Deuken aan de achterkant.

Deze defecten kan Apple wel oplossen door het horloge te repareren of vervangen, maar dit valt buiten de garantie. Je moet dus bijbetalen om het horloge te fixen.

Tot slot zijn er situaties waarbij Apple je niet kan helpen – zelfs niet tegen betaling. Het gaat hierbij om het volgende:

 • Een uit elkaar gehaalde Apple Watch of ontbrekende onderdelen.
 • Total loss, waardoor de Watch in meerdere stukken is gebroken.
 • Neponderdelen van andere partijen of niet geautoriseerde aanpassingen.

Meer garantietips
Ook in onze andere artikelen lees je veel bruikbare informatie over garantie op Apple-producten. Denk daarbij aan: