Apple Watch Series 6 met watchOS 7 functies

Tweedehands Apple Watch, een goed idee of niet?

Wil je een Apple Watch kopen maar vind je een nieuw exemplaar toch iets te prijzig? Kijk dan eens naar een tweedehands Apple Watch, of misschien is een refurbished Apple Watch iets voor jou.

Prijs vanaf €218,25

Tweedehands Apple Watch: iets voor jou?

Een tweedehands Apple Watch kan een goede keuze zijn als je niet de normale winkelprijs wilt betalen, of als je nog niet helemaal zeker bent of een Apple Watch wel iets voor jou is. Je twijfelt bijvoorbeeld of je de smartwatch wel elke dag zult dragen en of ‘ie niet na verloop van tijd in de kast beland. Met een tweedehands Apple Watch kun je voor een redelijk bedrag ervaren hoe het is om Apple’s slimme horloge te gebruiken. Maar welke tweedehands Apple Watch kun je dan het beste kiezen? En past dan misschien een refurbished Apple Watch beter bij jou?

Waarom een tweedehands Apple Watch?

De belangrijkste reden om voor een tweedehands Apple Watch te kiezen, zijn de kosten. Een gloednieuwe Apple Watch kost rond de 400 euro als je kiest voor het nieuwste model. Je zou ook een eerdere generatie kunnen nemen en bent dan rond de 300 euro kwijt.

Voor een gebruikte Apple Watch betaal je aanmerkelijk minder, soms zelfs rond de 100 euro. In tegenstelling tot een tweedehands iPhone is de Apple Watch minder prijsvast. Gebruikte exemplaren zakken al snel in prijs. Misschien heeft dat ermee te maken dat mensen de Apple Watch als een persoonlijk apparaat zien, dat je op je lichaam draagt. Producten zoals de AirPods zul je ook niet zo snel tweedehands aanschaffen.

Hoe dan ook: als je er geen bezwaar tegen hebt dat de Apple Watch al door iemand anders gedragen is, kun je aardig wat geld besparen.

Welke tweedehands Apple Watch?

Als je erover denkt om een tweedehands Apple Watch aan te schaffen, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Er zijn meerdere redenen om dan niet voor de Apple Watch Series 0 of Apple Watch Series 1 te kiezen.

Ten eerste krijgt de allereerste generatie Apple Watch geen update meer. Het betekent dat je ook niet meer kunt profiteren van nieuwe functies. Let daarbij op dat veel mensen de aanduiding Series 0 en Series 1 met elkaar verwarren. Iets wat als Series 1 wordt aangeboden kan best de allereerste generatie uit 2015 zijn en niet het werkelijke exemplaar uit 2016.

Ten tweede neemt de batterijduur van de Apple Watch na verloop van tijd af, zeker als je het kleinere 38mm-exemplaar kiest. Als een Apple Watch twee jaar oud is ga je merken dat de accu minder goed presteert. Je kunt dit oplossen door een nieuwe accu te laten plaatsen door Apple, maar dit is gezien de aanschafprijs van je tweedehands Apple Watch vrij prijzig (bijna 100 euro).

Tweedehands Apple Watch batterij vervangen

Een derde reden om niet voor de Series 0 of Series 1 te kiezen, is dat hierop veel functies ontbreken die op latere exemplaren zijn toegevoegd. Denk daarbij aan verbeterde waterbestendigheid en ingebouwde GPS. Als je echt behoorlijk kunt besparen door voor de vroege Apple Watch-modellen te kiezen, dan kan het te overwegen zijn. Maar kun je voor een paar tientjes meer een Series 2 of 3 om je pols hangen, dan raden we dat eerder aan.

Het goede nieuws is dat alle modellen tot en met de Series 3 er qua design hetzelfde uit zien. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met een verouderd design rondloopt. De Series 4 heeft een iets ander uiterlijk gekregen, maar eerlijk gezegd: veel mensen uit je omgeving zullen het niet eens zien of je het allernieuwste model draagt of een generatie eerder.

Waarop letten bij een tweedehands Apple Watch?

Overweeg je een tweedehands Apple Watch, let dan op de volgende punten:

  • Welke generatie is het? Vraag eventueel het modelnummer aan de verkoper. Zie hiervoor ons artikel ‘Welke Apple Watch heb ik?
  • Zitten er krasjes op de behuizing of op het scherm? Je kunt dit achteraf vaak niet meer goed laten herstellen. Zo is het vervangen van het scherm bij een Apple Watch niet iets wat erg gebruikelijk is.
  • Hoeveel horlogebandjes krijg je erbij? Wil je de ervaring van een nieuwe Apple Watch, dan kun je het beste zelf een nieuw bandje aanschaffen. De officiële bandjes van Apple zijn vanaf 59 euro verkrijgbaar, maar bij de ‘Chinees’ ben je goedkoper uit.
  • Vraag en controleer of de Apple Watch goed ontkoppeld is van de iPhone van de eigenaar van wie je de Watch koopt. Je kunt de Watch anders niet weer koppelen met jouw iPhone, omdat er steeds om een Apple ID wordt gevraagd.

Apple Watch tweedehands bandjes

Refurbished Apple Watch

Wil je liever niet te maken hebben met (mogelijk onbetrouwbare) aanbieders op Marktplaats en soortgelijke sites, dan kun je ook kiezen voor een refurbished Apple Watch. Dit houdt in dat het horloge grondig is nagekeken en eventueel is voorzien van nieuwe onderdelen. Ook krijg je er vaak garantie op.De prijzen liggen wel wat hoger dan wanneer je rechtstreeks van een particulier koopt, maar je krijgt ook wat meer zekerheden. Je loopt minder risico dat je een kat in de zak koopt.

Je kunt voor een refurbished Apple Watch onder andere terecht bij:

Ook bij een refurbished Apple Watch is het goed om nog even op te letten. Kijk wat de conditie van de Apple Watch is: zitten er krasjes en andere zichtbare gebruikssporen op, of oogt het horloge echt als nieuw? Vraagt de aanbieder er een redelijke prijs voor? En hoe zit het met terugsturen binnen de aankooptermijn en garantie op langere termijn?

Er is bij refurbished iPhones vaak nog veel onduidelijkheid over welke kwaliteitsnormen worden gehanteerd. Dat geldt nog eens extra voor opgeknapte Apple Watches, omdat het opknappen van deze horloges nog vrij zeldzaam is. Er is veel minder aanbod en er is ook minder vraag naar dan bij iPhones. De aanbieders hanteren verschillende normen voor de kwaliteit die ze leveren, de meegeleverde accessoires en de bedenktijd.

Wil je toch liever een nieuwe? Dan raden we aan om de derde generatie Apple Watch te kopen (Series 3). Die gaat nog jarenlang mee en is meer van 100 euro goedkoper dan het huidige topmodel. Zeker bij zo’n persoonlijk apparaat als een Apple Watch is het te begrijpen dat je liever niet eentje neemt die al aan het zweet van iemand anders heeft blootgestaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!