Keurmerk Refurbished: alles wat je wilt weten over dit keurmerk voor iPhones

Alles wat je moet weten over het Keurmerk Refurbished, dat consumenten meer zekerheid wil geven bij refurbished iPhones kopen. Wat is het Keurmerk Refurbished en wie doen eraan mee? We beantwoorden 10 veelgestelde vragen.

Keurmerk Refurbished: dit moet je weten

Als je op zoek bent naar een goedkopere smartphone die binnen je budget past, dan is een refurbished iPhone het overwegen waard. Dit zijn opgeknapte toestellen die goed zijn nagekeken en waarop je vaak twee jaar garantie krijgt. Let echter op dat je bij een betrouwbare aanbieder koopt, zodat je weet wat je krijgt. Sommige aanbieders zijn hobbyisten die op een zolderkamer oude iPhones opknappen. De prijzen die zij voor een refurbished iPhone vragen liggen vaak wat lager, maar je hebt minder zekerheid dat je met een professionele partij te maken hebt.

Meer zekerheid door keurmerk

Wil je meer zekerheid, dan kun je kijken naar aanbieders met een goede reputatie zoals Rebuy of aanbieders die meedoen aan het Keurmerk Refurbished. In dit artikel vertellen we je alles over dit keurmerk dat in het leven is geroepen om het kaf van het koren te scheiden.

Keurmerk Refurbished: wat is het?

Refurbished iPhones zijn gebruikte toestellen die uitgebreid zijn gecontroleerd, schoongemaakt en zo nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Vaak zit er een nieuwe batterij in, zodat de gebruiksduur weer vanouds is. Bovendien krijg je garantie en is de software teruggezet naar fabrieksinstellingen. Dit zijn allemaal voordelen ten opzichte van tweedehands iPhones op Marktplaats. Dit zijn de voor- en nadelen.

Refurbished voordelen:

  • Goed voor het milieu, er komt minder op de afvalberg
  • Toestel is goed nagekeken en voelt als ‘nieuw’ aan
  • Je krijgt er garantie op, soms tot wel 2 jaar

Refurbished nadelen:

  • Vaak iets duurder dan tweedehands

Keurmerk Refurbished is in het voorjaar 2019 van start gegaan, op initiatief van Techniek Nederland, voorheen UNETO-VNI. Er doet meerdere grote spelers aan mee, waaronder Leapp. Coolblue en YourMacStore krijgen Ook andere bedrijven kunnen zich aansluiten, al moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen en beloven zich te houden aan de afgesproken werkwijze. Het Keurmerk heeft de steun van de Consumentenbond en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Welke bedrijven doen mee aan Keurmerk Refurbished?

Er zijn inmiddels meerdere bedrijven die meedoen aan het Keurmerk Refurbished. Ze zijn hieronder te herkennen aan het medaille-icoon:

(🏅aangesloten bij Keurmerk Refurbished)

Er volgen waarschijnlijk nog meer aanbieders in de loop van de tijd. Het keurmerk is voorlopig alleen voor iPhones, omdat dit de grootste markt voor refurbished toestellen is en omdat de eisen hiervoor gemakkelijk uniform te maken zijn. Het gaat immers maar om een beperkt aantal modellen en varianten. Mogelijk komen er in de toekomst ook Android-toestellen bij. En de initiatiefnemers staan ervoor open om ook binnen Europa uit te breiden.

Voor consumenten is het niet altijd duidelijk hoe betrouwbaar een aanbieder van refurbished producten is. De afgelopen jaren zijn er enkele aanbieders failliet gegaan. Leapp, dat nu een van de initiatiefnemers van het keurmerk is. Het geeft je meer zekerheid over wat je koopt. Aanbieders die bij het keurmerk zijn aangesloten houden zich aan een aantal beloftes. Het gaat dus vooral om meer vertrouwen voor consumenten.

In totaal zijn er 4 beloftes, die we hieronder nader bespreken.

Geen Keurmerk Refurbished, toch goed

Ja, je hebt meer garanties als je bij een aanbieder met het keurmerk koopt. Deelnemers krijgen een soort APK-keuring, waarbij ze op 50 technische punten worden gecontroleerd. De technische controle moet voldoen aan de eisen van TÜV Nederland, die regelmatig inspecties uitvoert. Niet alleen het scherm en de microfoon worden gecontroleerd, maar ook het Bluetooth- en GPS-signaal, de batterij en de speaker.

Alleen toestellen met originele onderdelen komen door de keuring. En tijdens de controles is elk toestel traceerbaar, zodat altijd de oorsprong te achterhalen is als er achteraf blijkt dat er iets niet klopt.

In een apart artikel leggen we uit hoe het zit met garantie op refurbished iPhones. Bij de aanbieders met keurmerk is de garantie altijd 2 jaar. Dit geldt zowel voor de iPhone als voor de accessoires, zoals oplader en batterij. Kom je er na verloop van tijd achter dat de accuduur flink achteruit gaat, dan heb je recht op garantie en kun je aankloppen bij het bedrijf waar je het gekocht hebt.

Keurmerk Refurbished: 2 jaar garantie

Net als elk gebruikt product kunnen er ook bij refurbished iPhones wat gebruikssporen aanwezig zijn. Tot nu toe betekende ‘Zo goed als nieuw’ echter bij elke aanbieder iets anders. Bij bedrijven die het keurmerk voeren zijn er uniforme cosmetische garanties. Er zijn drie mogelijke condities:

Zo goed als nieuw: Nauwelijks van nieuw te onderscheiden, minimale gebruikssporen.
Licht gebruikt: Lichte krasjes, je kunt zien dat een gebruikt toestel is.
Zichtbaar gebruikt: Deze toestellen hebben zichtbare gebruikerssporen, zoals deukjes of een wat diepere kras.

Het gaat hier dus uitsluitend om het (cosmetische) uiterlijk. Technisch zijn deze toestellen helemaal in orde, dus de camera, speakers en batterij functioneren probleemloos

Waarom zou je een toestel met zichtbare schade kiezen? Nou, omdat niet iedereen een krasvrij en gloednieuw toestel nodig heeft. Ben je bijvoorbeeld ontwikkelaar en heb je een tweedehands toestel nodig om je app te kunnen testen, dan maakt een krasje meer of minder niet zoveel uit. Krassen op het scherm komen echter zelden voor.

Keurmerk Refurbished: controle

Ook op dit punt geeft het Keurmerk Refurbished extra garanties. Bedrijven moeten een minimale omzet van €2 miljoen per jaar hebben met de handel in refurbished producten. Zeker door het faillissement van aanbieders Swoop en Leapp zijn sommige consumenten huiverig geworden om producten uit het refurbished circuit te kopen. Wat heb je immers aan 2 jaar garantie als de aanbieder niet meer bestaat? Het keurmerk moet faillissementen voorkomen.

De initiatiefnemers hebben EDR Credit Services ingeschakeld om te controleren of een bedrijf financieel solide genoeg is en daardoor weinig kans loopt op een faillissement. Het is niet uitgesloten dat een bedrijf door tegenvallende marktomstandigheden of slechte beslissingen alsnog failliet gaat, maar de kans is wel flink verminderd. Dit geeft je als consument meer vertrouwen.

Er wordt gekeken naar zaken als solvabiliteit, vermogenspositie, omzet versus winst en dergelijke.

Keurmerk Refurbished: welke bedrijven?

Het voordeel van het keurmerk is dat je meer zekerheid hebt dat je met een betrouwbare aanbieder te maken hebt. Er kleven echter ook enkele nadelen aan. Zo is een veelgehoord kritiekpunt bij refurbished dat je nauwelijks geld bespaart ten opzichte van een volledig nieuw product. De beloftes die het keurmerk doet, zijn gunstig voor consumenten, maar het zorgt er ook voor dat de bedrijven meer kosten moeten maken. Uiteindelijk berekenen de deelnemers die kosten door in de prijs van de producten.

Zo moeten bedrijven betalen om het keurmerk te mogen voeren. De twee jaar garantie die je op producten krijgt is mooi meegenomen, maar uiteraard brengt dit voor de bedrijven ook weer kosten met zich mee die ze in de prijs doorberekenen. Je krijgt dus uiteindelijk een beter product met meer zekerheden, maar je betaalt er ook meer voor. Je bent wellicht beter af bij een aanbieder die ook professioneel is, maar zich aan minder strikte beloften hoeft te houden. Misschien vind jij twee jaar garantie helemaal niet nodig en wil je liever iets besparen door voor 1 jaar garantie te kiezen.

Keurmerk Refurbished: wat is het?

Niet alle professionele aanbieders van refurbished doen mee aan het Keurmerk Refurbished. Eén van de eisen is bijvoorbeeld dat een bedrijf de hoofdvestiging in Nederland heeft. Daardoor vallen bepaalde aanbieders af, zoals ReBuy, een professioneel bedrijf dat vanuit Duitsland werkt. Als een bedrijf geen keurmerk heeft, wil dat dus niet meteen zeggen dat het een dubieuze aanbieder is.

Sommige aanbieders vinden de kosten van het keurmerk te hoog. Het zou onnodig de prijs van de refurbished producten opdrijven en ze vinden dat ze zelf al voldoende garanties hebben dat ze goede kwaliteit leveren.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt bij Rebuy.

Meer over refurbished iPhones lees je in ons overzicht.

Bekijk ook

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024