Apple TV handleiding voor beginners: Apple TV gekocht, wat nu?

apple-tvJe hebt een Apple TV gekocht of cadeau gekregen. Je staat op het punt om de Apple TV uit te pakken en te ontdekken wat je ermee kan doen. Natuurlijk kun je de meegeleverde papieren handleiding gaan lezen, maar je kunt ook onze supersnelle startersgids volgen, zodat je meteen weet wat er met een Apple TV mogelijk is. We leggen uit hoe je de Apple TV in gebruik neemt en hoe je de functies bedient. Ook noemen we een aantal tweaks waarmee je nog meer uit het apparaat haalt. We gaan er vanuit dat je een tweede generatie Apple TV hebt gekocht, omdat dit het nieuwste model is.

Lees ons dossier Apple TV als je wilt weten waar je de Apple TV kunt kopen en wat de mogelijkheden van het apparaat zijn.

Aansluiten van de Apple TV

apple-remote-handHet aansluiten van een Apple TV is erg simpel. In de doos vind je de Apple TV, een Apple Remote (afstandsbediening), een boekje en een stroomkabel. Wat je verder nog nodig hebt is een HDMI-kabel om de Apple TV op je televisietoestel te kunnen aansluiten. Je steekt de HDMI-kabel in de Apple TV en verbindt deze met de televisie. Vervolgens sluit je de stroomkabel aan. Bij de Apple TV wordt een afstandsbediening meegeleverd, die op de foto hiernaast te zien is. Je kunt je Apple TV ook bedienen met een iPhone of iPad, maar dat is van later zorg. Je kunt het beste eerst de boel instellen met de meegeleverde afstandsbediening. Heb je al een iPhone? In iOS 7 heeft Apple het instellen van een nieuwe Apple TV (alleen derde generatie) eenvoudiger gemaakt. Je kunt nu je Apple ID invullen op je iPhone en vervolgens de Apple TV automatisch laten instellen.

Welke HDMI-kabel je nodig hebt, is afhankelijk van je televisie. Ze zijn er in verschillende lengtes. Hieronder zie je hoe een HDMI-kabel eruit ziet:

hdmi-kabel

Ga als volgt verder:

  • Druk op de middelste ronde knop op de afstandsbediening.
  • Wacht tot de Apple TV is opgestart.
  • Selecteer de gewenste taal, bijvoorbeeld Nederlands.
  • Maak verbinding met een draadloos netwerk.
  • Gefeliciteerd, je bent klaar om films te gaan kijken.

Video kijken op de Apple TV

Er zijn meerdere manieren om films en video’s te kijken via de Apple TV. Je kunt films kopen of huren via iTunes, maar je kunt ook YouTube- en Vimeo-video’s bekijken. Die laatste vind je onder het menu-item Internet. Blader door de meest recente, meest populaire of best gewaardeerde video’s of voer een zoekopdracht in. Om films via iTunes te kopen of te huren, heb je een iTunes-account met betaaloptie nodig, bijvoorbeeld tegoed van een iTunes-cadeaubon of een creditcard die aan het account is gekoppeld. Blader je naar het onderdeel Films, dan zie je trailers van interessante films met de mogelijkheid om een preview te bekijken, te huren of te kopen. Je kunt films ook toevoegen aan je verlanglijstje.

Een heel andere manier is het streamen van films vanaf je iPhone, iPod touch, iPad of Mac naar je Apple TV. Dit werkt via een techniek die AirPlay wordt genoemd. Ga naar het instellingenmenu en schakel AirPlay aan om er gebruik van te maken. Als je nu op je iPhone een filmpje start, kun je met de knop rechtsonder aangeven dat de video met AirPlay via je Apple TV moet worden afgespeeld. De video verschijnt dan op je tv-scherm. Dit werkt ook met muziek. Om misbruik te voorkomen kun je het gebruik van AirPlay afschermen met een wachtwoord.

Muziek luisteren via de Apple TV

Via de Apple TV heb je toegang tot de muziekcollectie in iTunes. Dit kan op verschillende manieren. Blader naar het onderdeel Muziek om te zien welke muzieknummers al toegankelijk zijn op je thuisnetwerk. Maak je gebruik van iCloud, Apple’s online opslagdienst, dan kun je muzieknummers ook via iCloud streamen. Dit heet iTunes in the Cloud, waarbij alle eerder aangeschafte muzieknummers op al je iOS- en Apple-apparaten beschikbaar zijn.

apple-tv-muziekJe kunt ook gebruik maken van iTunes Match, waarbij je je complete iTunes-bibliotheek naar je Apple TV kan streamen. Om toch toegang te krijgen tot je muziekcollectie schakel je Home Sharing (Thuisdeling) aan. Dit houdt in dat je vanaf je Apple TV kunt bladeren door muziek en andere multimedia op je iMacs en MacBooks.

Foto’s bekijken via de Apple TV

Stel je voor: je komt terug van vakantie en hebt zin om al je vrienden te laten meegenieten van je vakantiefoto’s. Een iPhone of iPad laten rondgaan is onhandig, het is veel leuker om met z’n allen rondom de tv te gaan zitten en naar een diashow van alle foto’s te kijken. Er zijn drie mogelijkheden om dit te doen: foto’s streamen vanaf je iOS-apparaat of Mac binnen hetzelfde netwerk, gebruik maken van de nieuwe functie Photostream of foto’s van Flickr bekijken.

apple-tv-met-tvVia het menu-item Flickr kun je je Flickr-account registreren op je Apple TV, zodat je door je persoonlijke collecties kunt bladeren, via je tv-scherm. Je kunt ook namen van vrienden toevoegen, of Flickr doorzoeken op basis van trefwoord. Photostream is een nieuwe functie van iCloud, de online opslagdienst van Apple. Het zorgt ervoor dat alle foto’s die je op je iPhone maakt meteen online gesynchroniseerd worden met je iCloud-account. Als je via de menu-optie Internet inlogt met je Apple ID en wachtwoord kun je Photostream openen en nieuwe foto’s bekijken. Je kunt ook Photostream instellen als screensaver voor je televisie.

Websites bekijken via de Apple TV

De Apple TV heeft geen browser, maar je kunt op verschillende manieren toch websites bekijken via je televisie. Eén manier is om gebruik te maken van synchrone AirPlay, waarmee je het gehele scherm van je iPhone of iPad op je Apple TV weergeeft. Hetzelfde kan ook vanaf de meeste Macs met OS X Mountain Lion.

Met de betaalde iOS-applicatie AirWeb kun je dit nog eenvoudiger doen. Je gebruikt je iPhone of iPad voor de bediening en de websites worden schermvullend op je Apple TV getoond. Het verschil met de Safari-browser, die je ook met AirPlay naar je Apple TV en vervolgens naar je tv-scherm kunt sturen, is dat AirWeb beter is afgestemd op de televisie. Geen zwarte balken, maar zoveel mogelijk een schermvullend browservenster.

Apple TV bedienen vanaf iPhone of iPad

We noemden het al even aan het begin van dit artikel: je kunt de metalen afstandsbediening gebruiken die bij de Apple TV wordt meegeleverd. Maar het is ook mogelijk om met je iPhone of iPad de Apple TV te bedienen. Alles wat je hoeft te doen is het installeren van een app: de Remote-app van Apple (gratis). Vervolgens kun je het afspelen van muziek, video’s, foto’s en andere content vanaf je mobiele toestel regelen. Dat is veel makkelijker dan via de afstandsbediening, omdat je een scherm(pje) hebt waarop je kunt zien welke keuzes je hebt gemaakt. Zo zie je albumhoezen en covers van films, voordat je op de afspeelknop drukt. Die informatie is ook het tv-scherm te zien, maar omdat je de iPhone of iPad altijd bij de hand hebt is het wel zo makkelijk.

Nadat je de app geïnstalleerd hebt, moet je een viercijferige pincode intikken om de iPhone/iPad/iPod touch aan je Apple TV te koppelen. Daarna werkt alles vanzelf.

apple-tv-remote-app-ipad

We hopen dat je iets hebt opgestoken van deze uitleg. Wil je nieuws lezen over de Apple TV, dan kun je daarvoor natuurlijk terecht op iCulture: Apple TV-nieuws.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!