Dossier: Apple iTV

Apple is volgens geruchten bezig met een eigen televisietoestel. Deze HDTV van Apple heeft nog geen officiële naam en zal naar verwachting in 2015 of 2016 op de markt komen. Het uiteindelijke toestel heeft mogelijk een diameter van 42-inch of 50-inch, werkt met iOS-apps en kan content streamen vanaf iCloud. Ook wordt gesproken over bediening via de Siri-spraakassistent. Toch is er officieel nog weinig bekend over dit televisieproject.

apple-televisieGeruchten zijn er echter des te meer. Het zou om een duur product gaan, met een prijskaartje dat flink hoger is dan de gangbare flatscreen tv-toestellen die nu in de winkel verkrijgbaar zijn. De hogere prijs heeft te maken met de gekozen materialen (geen goedkoop plastic), fraai design en technologische vernieuwingen zoals een 4K-scherm met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. LG is een van de producenten die de Ultra HD-panelen voor Apple kan maken. Ook zou Apple bezig zijn met het afsluiten van contentdeals, zodat we straks tv-shows en films kunnen bekijken op een Netflix-achtige manier. Op de Apple TV (de kleine settopbox die Apple al een paar jaar verkoopt) is het nu al mogelijk om tv-shows en films te bekijken via iTunes. Gaan consumenten hun huidige HDTV inruilen voor een Apple-televisie? Kansen zijn er genoeg!

Waarom een Apple HDTV

iTV is de onofficiële naam van een televisietoestel, gemaakt door Apple. Apple heeft alle technologie in huis om er een echte smart-tv van te maken. Dankzij iOS kan Apple ervoor zorgen dat er straks honderdduizenden apps beschikbaar zijn voor de iTV. Ook kun je met AirPlay allerlei films en tv-series streamen naar het tv-scherm. We zijn dat al gewend van de huidige Apple TV. En dankzij iTunes heeft Apple al een enorm aanbod aan films, tv-series en andere content.

Is de Apple iTV al officieel bevestigd?

Apple-iTVApple heeft al duidelijke hints gegeven dat er wordt nagedacht over nieuwe producten op het gebied van televisie. Tijdens een interview met televisiezender NBC in december 2012 gaf Cook aan dat hij het gevoel heeft 20 tot 30 jaar terug in de tijd te gaan, als hij zijn televisie aanzet. Hij noemde televisie een “gebied met sterke interesse” van Apple. Cook gaf aan dat er met de Apple TV meer mogelijk is: “We hebben altijd gedacht dat er meer was. En dat als we onze intuïtie bleven volgen en door zouden gaan, dat we iets groters zouden vinden.”

Ook zei Cook over de Apple TV: Voor mensen die hem nu al hebben, is de gebruikerservaring fenomenaal. Maar we hebben iets nodig waarmee we de mainstream markt op kunnen, om er een serieuze productcategorie van te maken”. Dat wijst erop, dat Apple meer wil doen dan de huidige Apple TV settopbox. “We nemen de Apple TV zeer serieus”, aldus Cook. Daarmee wijkt hij af van eerdere uitspraken van Steve Jobs, die de Apple TV slechts een hobby noemde.

Foxconn-topman Terry Gua verklapte in mei 2012 zelfs al dat zijn bedrijf voorbereidingen trof voor een iTV. Mogelijk ging het daarbij om prototypes. De Wall Street Journal meldde in december 2012 dat Apple al een aantal jaren met prototypes bezig is.

Apple iTV releasedatum

Geruchten rondom de iTV wezen aanvankelijk op een releasedatum in 2013, maar dat werd niet gehaald. Inmiddels gaat iedereen ervan uit dat de iTV op z’n vroegst in 2015 of 2016. Dat er nog steeds geen iTV op de markt is, heeft er naar verluidt vooral mee te maken dat Apple moeite heeft om contentdeals af te sluiten. Apple moet daarbij de gevestigde partijen zoals kabelmaatschappijen, buiten spel zetten. Ook zou Apple voorrang willen geven aan de Apple Watch, waardoor plannen rondom de iTV moeten opschuiven naar een latere datum. Een andere factor is de prijs: volgens NYT is de prijs en niet de technologie het probleem. Apple wacht tot de kosten van grote LCD-panelen zodanig gedaald zijn, dat de iTV betaalbaar wordt.

Design Apple iTV

Halverwege 2012 zei een bron van Cult of Mac, dat hij een werkend prototype van de Apple iTV had gezien. Het design zou lijken op het Apple Cinema Display, voorzien van iSight-camera en Siri-spraakfunctie. Later zorgden geruchten over Apple’s interesse in gebogen schermen ervoor dat er ook concepten met gebogen schermen op internet verschenen. Het onderstaande voorbeeld is van de Nederlander Martin Hajek:

apple-tv-curve

Specificaties Apple iTV

Geruchten wijzen erop dat Apple een 4K-televisie met een schermresolutie van 3840 x 2160 pixels zou willen uitbrengen. Als producent van de schermen heeft Apple LG op het oog. Dat bedrijf produceert al Ultra HD-panelen voor de eigen televisies. De iTV kan net als de Apple TV op een variant van iOS draaien. Compatibiliteit met andere iOS-apparaten ligt voor de hand. Met de huidige Apple TV kun je vanaf je iPhone en iPad al beelden naar de televisie streamen via AirPlay. Ook kunnen we erop rekenen dat de iTV probleemloos synchroniseert via iCloud.

Apple maakt al een afstandsbediening voor de Apple TV, die opvalt door de geringe hoeveelheid knopjes. Bij de iTV kiest Apple er waarschijnlijk voor om ook Siri-spraakherkenning en handgebaren toe te staan. Apple nam eind 2013 PrimeSense over, de fabrikant van de Kinect-sensoren. Daarmee heeft Apple alle technologie in huis om de iTV uit te brengen die je met Minority Report-achtige gebaren kunt bedienen. Met AirPlay Mirroring kun je de inhoud van je Mac of iPad draadloos naar je televisietoestel sturen. AirPlay Mirroring is nu al mogelijk via de nieuwe Apple TV met een resolutie van 1080p.

Prijs Apple iTV

De meeste analisten vermoeden dat de Apple iTV een relatief dure televisie zal worden. Apple zou met de Apple iTV een televisie op de markt brengen met de meest hoogwaardige onderdelen, een doordacht ontwerp en een intuïtieve interface. Hierdoor ligt de prijs een stuk hoger dan bij veel andere televisies. Volgens onderzoeken is er een markt voor een Apple-televisie als deze wordt verkocht voor 1.500 dollar of meer, wat doet vermoeden dat de uiteindelijke prijs daarbij in de buurt zal liggen.

Terugblik iTV-geruchten 2015

Na een lange tijd van stilte, verschenen er begin 2015 toch weer nieuwe geruchten die op een iTV van Apple zouden kunnen duiden. Voornaamste was een patent dat Apple in januari 2015 ontving die eye-tracking beschreef als bedieningsmethode van een apparaat. Dit zou natuurlijk een fantastische manier zijn om een tv mee aan te sturen, omdat dit beeldscherm in de woonkamer staat en niet in je handen of op je schoot ligt. Bovendien zou Apple in gesprek zijn met televisiemakers over een televisiedienst, waarmee gebruikers online naar tv-series kunnen kijken. Deze plannen leken echter in een vroeg stadium te zitten, dus het is onduidelijk of Apple in 2015 een nieuwe slag wil maken en of een dergelijke dienst in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Terugblik iTV-geruchten 2014

In 2014 verschenen er opmerkelijk genoeg geen nieuwe geruchten over de Apple iTV.

Terugblik iTV-geruchten 2013

jeanfrancoismuleIn 2013 raakten de geruchten over een Apple iTV in een stroomversnelling. Apple nam in februari van dat jaar een AMOLED-expert van LG in dienst. In augustus volgde een voormalig topman van Hulu en in oktober kwam Jean-Francois Mulé in dienst (zie foto), een expert op het gebied van kabeltelevisie. Hij zou gaan werken aan ‘iets groots’. Wellicht dat het in 2013 door Apple overgenomen Matcha ook een rol zal spelen bij de ontwikkeling van de iTV. Het bedrijf werkte aan een app die het gemakkelijk maakt om video’s te ontdekken.

De Apple iTV bevond zich op dat moment nog in een experimentele fase. Het toestel zou een 4K-scherm hebben, iets wat later dat jaar nog eens werd bevestigd. Ondertussen was Apple nog steeds in onderhandeling met mediabedrijven. Sindsdien hebben we vooral concepten gezien en relatief weinig nieuwe geruchten.

Terugblik iTV-geruchten 2012

Begin 2012 kwamen de geruchten meteen goed op gang: Apple’s hoofdontwerper Jonathan Ive zou al een 50-inch versie van de iTV in zijn werkplaats hebben staan. Apple-medeoprichter Steve Wozniak gaf nog wat meer voeding aan de geruchten door te beweren dat het volstrekt logisch is dat Apple een televisietoestel maakt:

iTV goud 1

I do expect Apple to make an attempt, since I expect the living room to remain a center for family entertainment, and that touches on all areas of consumer products that Apple is already making.

In februari 2012 zou Apple een grote fabrikant hebben benaderd voor de productie van tv-schermen, aldus Gene Munster. Maar deze analist heeft zijn voorspellingen over de iTV al zo vaak bijgesteld, dat we hem niet meer serieus meer nemen. Als Apple de naam iTV wil gebruiken, lopen ze daarbij tegen problemen aan. Het Britse televisienetwerk iTV waarschuwde dat Apple de naam iTV niet mag gebruiken. Het is daarom de vraag welke naam Apple wil gebruiken: wellicht gewoon Apple TV, of anders iPanel?

In maart 2012 verscheen er een nieuwe Apple TV, met A5-chip, nieuwe interface en 1080p-resolutie, maar een iTV kwam er niet. In december 2012 gaf Tim Cook enkele hints naar plannen om een Apple-televisie te maken. Apple zou op dat moment al bij Aziatische fabrikanten bezig zijn met het testen van verschillende designs.

Terugblik iTV-geruchten 2011

In augustus 2011 kwam voor het eerst informatie naar buiten dat Apple zou werken aan een televisietoestel. Het was te lezen in een artikel van de Wall Street Journal over de uitdagingen waar Apple’s pas benoemde CEO Tim Cook voor stond. Een paar maanden later verscheen de biografie van Steve Jobs, waarin auteur Walter Isaacson onthulde dat Steve Jobs nog een paar plannen had. Jobs wilde een revolutie teweeg brengen in de onderwijsmarkt (met digitale studieboeken) en had een doorbraak gevonden op het gebied van televisie. Of beter gezegd: Jobs had een manier gevonden om het bedienen van de televisie gemakkelijker te maken, zodat je geen gecompliceerde afstandsbedieningen meer nodig hebt. Veel mensen concludeerden daaruit, dat het om spraakbediening via Siri zou gaan.

apple-televisieIn november 2011 beweerde CBS dat ze in gesprek waren met Apple, over de rechten van streaming tv-beelden. De deal ging echter niet door, omdat beide bedrijven het niet eens werden over de verdeling van inkomsten. Eind november volgde het nieuws, dat Sharp zou worden ingeschakeld voor de productie van tv-schermen. Apple zou flink in een lokale fabriek in Japan hebben geïnvesteerd. Gesprekken over contentdeals gingen in 2011 gewoon door: Apple zou gesproken hebben met vertegenwoordigers van mediabedrijven, over het streamen van tv-shows, films en andere content. Apple-topman Eddy Cue legde de aanwezigen uit, dat de Apple-televisie reageert op de stem en gebaren van de gebruiker. Eind december beweerde de Taiwanese geruchtensite Digitimes, dat Apple’s iTV een schermformaat van 32-inch en 37-inch zou krijgen en in de zomer van 2012 op de markt zou komen. Maar dit ging uiteraard niet door.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!