apple-music-itunes-12-3

Corrupte iTunes-bibliotheek? Zo los je het op

Heb jij last van een 'kapotte' iTunes-bibliotheek? Met deze tip zet je een eerdere versie van je iTunes-bibliotheek terug.

Heb je Apple Music ingeschakeld en kwam je erachter dat albumhoezen niet meer kloppen en afspeellijsten zijn vernield? Er zijn veel klachten over ongevraagde wijzigingen die Apple Music uitvoert na het inschakelen van iCloud-muziekbibliotheek.

Corrupte iTunes-bibliotheek herstellen

Heel wat mensen kregen te maken met foute metadata in hun iTunes-bibliotheek: albumtitels klopten niet meer, albumhoezen bleken fout te zijn ingesteld en unieke opnames waren vervangen door standaard plaatopnames. Gelukkig is er een oplossing: je kunt terug gaan naar een oude versie van je iTunes-bibliotheek. Dit werkt ook als de inhoud van je iTunes-bibliotheek corrupt is geraakt door schrijffouten.

apple-music-itunes-12-2

iTunes-backup terugzetten

Zo werkt het:

  1. Sluit iTunes op de desktop.
  2. Ga naar je iTunes-muziekbibliotheek, op de Mac te vinden via Gebruikersnaam > Muziek > iTunes.
  3. Je ziet nu je huidige iTunes-bibliotheek: dit is het bestand iTunes Library.itl. Sleep deze naar de desktop.

itunes-backup-terugzetten

  1. Open de map Previous iTunes Libraries.
  2. Je ziet hier eerdere backups van je iTunes-bibliotheek. Hopelijk heb je regelmatig een backup gemaakt. In het voorbeeld hierboven kunnen we terug naar de situatie van 1 juli 2015.
  3. Sleep het nieuwste bestand naar de map Music > iTunes.
  4. Hernoem dit bestand naar iTunes Library.itl
  5. Open iTunes opnieuw. Je zult nu de oude situatie terugzien. Hopelijk heb je sindsdien niet teveel veranderd.

Lees ook: Backup van iTunes-bibliotheek maken op een externe schijf

Tip: iCloud-muziekbibliotheek nog niet inschakelen

Ben je bang dat jouw iTunes-bibliotheek door Apple Music wordt aangepast, op een manier die jij niet wilt, dan is het voorlopig beter om de optie niet in te schakelen via Instellingen > Muziek > iCloud-muziekbibliotheek in iOS. Als de problemen met iCloud-muziekbibliotheek zijn opgelost, kun je het altijd nog inschakelen. Je mist dan helaas wel het offline luisteren naar muziek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie iTunes
Onderwerpen apple music, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes