apple-music-itunes-12-3

Corrupte iTunes- of Muziek-bibliotheek op je Mac? Zo los je het op

Heb jij last van een 'kapotte' Muziek- of iTunes-bibliotheek? Met deze tip zet je een eerdere versie van je muziekbibliotheek terug, zodat het probleem hopelijk is opgelost.

Fouten met je Muziek- en iTunes-bibliotheek oplossen

Krijg je veel foutmeldingen bij het afspelen van muziek op je Mac? Of heb je Apple Music ingeschakeld en kwam je erachter dat albumhoezen niet meer kloppen en afspeellijsten zijn vernield? Functies zoals Apple Music, iTunes Match en het inschakelen van iCloud-muziekbibliotheek.

Corrupte Muziek-bibliotheek herstellen

Soms kan de iTunes- of Muziek-bibliotheek op je Mac problemen geven. Er zijn nummers weg, terwijl ze nog wel zouden moeten bestaan. Ook kunnen er andere onverwachte problemen optreden. Hoe je dit oplost is nogal ingewikkeld geworden, omdat er een aantal wijzigingen hebben plaatsgevonden:

#1 Geen iTunes meer
Sinds de release van macOS Catalina is iTunes niet meer beschikbaar op de Mac. Je kunt wel handmatig een XML-bestand opslaan in de Muziek-app via Archief > Bibliotheek > Exporteer bibliotheek. Dit gebeurt niet meer automatisch, zoals voorheen in iTunes.

Muziek-bibliotheek exporteren

Wil je een corrupte Muziek-bibliotheek op de Mac herstellen, dan zul je dus moeten beschikken over een dergelijke export. Je kunt deze vervolgens importeren via Archief > Importeer. Kies vervolgens het XML-bestand dat je eerder opgeslagen hebt.

Muziek-bibliotheek importeren

#2 Geen XML-bestand
Heb je nog iTunes op je Mac staan, dan kun je sinds iTunes 12.2 ook tegen een onverwacht probleem aanmaken. iTunes maakt sindsdien geen iTunes Library.xml bestand. Je kunt dit inschakelen door te gaan naar iTunes > Voorkeuren > Geavanceerd. Vink aan dat je de iTunes Library XML met andere apps wilt delen.

iTunes-bibliotheek herstellen: de standaard stappen

Heb je nog een oudere versie van iTunes, dan kun je onderstaande stappen volgen om je iTunes-bibliotheek opnieuw op te bouwen. Dit kan enkele onverklaarbare problemen oplossen. Het kan wel even duren als je veel nummers hebt.

Zo werkt het:

 1. Maak een backup van de map iTunes Media.
 2. Sluit iTunes-app en ga naar de iTunes-map. Op de Mac staat het onder [gebruikersnaam]/Music.
 3. Maak een kopie van iTunes Library.itl en iTunes Library.xml (deze itl- en xml-bestanden kunnen soms een iets andere naam hebben).

Heb je een Windows-computer, dan vind je deze bestanden onder:

 • Windows XP: \Documents and Settings\[your username]\My Documents\My Music\
 • Windows Vista: \Users\[your username]\Music\
 • Windows 7 en later: \Users\[your username]\My Music\

 1. Verplaats de bestanden iTunes Library.xml of iTunes Music Library.xml naar je bureaublad.
 2. Verwijder het bestand iTunes Library of iTunes Library.itl door deze naar de prullenbak te slepen.
 3. Start iTunes op en kies Archief > Bibliotheek > Importeer afspeellijst.
 4. iTunes zal nu het XML-bestand analyseren en al je nummers en afspeellijsten proberen toe te voegen aan de bibliotheek.
 5. Er wordt nu een nieuw iTunes Library.itl bestand gemaakt. Dit kan even duren, tot meer dan een uur bij 50.000 nummers.
 6. Lukt het niet? Sluit iTunes af, verwijder het nieuwe itl-bestand en probeer opnieuw. Of zet het oude itl-bestand terug.

itunes-backup-terugzetten

De instellingen voor weergave kunnen wel zijn teruggezet naar standaard. Dit kun je herstellen via Weergave > Toon weergaveopties. Ook zal de toevoegingsdatum zijn gewijzigd: die staat nu op de dag dat je je iTunes-bibliotheek hebt hersteld.

Zoals gezegd kan het proces bij nieuwere macOS- en iTunes-versies niet meer goed werken, omdat Apple allerlei wijzigingen heeft doorgevoerd die het herstellen van je Muziek-bestanden moeilijker hebben gemaakt.

Bij oudere iTunes-versies kun je ook nog de map Previous iTunes Libraries tegenkomen. Je vindt hier eerdere backups van je iTunes-bibliotheek. Deze kun je gebruiken door de backup naar de map Music > iTunes te slepen. Hernoem dit bestand naar iTunes Library.itl en het zou weer moeten werken.

Lees ook: Backup van iTunes-bibliotheek maken op een externe schijf

Bekijk ook

Muziekbibliotheek kopiëren naar een externe schijf: zo pak je het aan

Maak een kopie van de muziekbibliotheek op je Mac of verhuis je complete muziekcollectie vanuit de Muziek-app naar een externe schijf. Zo voorkom je dat je muziek kwijtraakt en blijft er meer opslagruimte over op je Mac.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes